Recept na tradiční svatební koláčky bez lepku

08. 07. 2020

Se svatbami se pojí celá řada zvyků a tradiční malé koláčky rozhodně nejsou žádnou výjimkou. Originální recept je však samozřejmě plný pšeničné mouky, tudíž pro celiaky naprosto nevhodný. Abyste si i přes tohle drobné omezení mohli užít svatbu se vším všudy, připravila jsem pro vás recept na tyto koláčky v bezlepkové variantě.

Suroviny na těsto:

  • 100 ml teplého mléka – já použila mandlové
  • 250 g univerzální bezlepkové mouky
  • 70 g pohankové mouky
  • Balíček sušeného droždí
  • 35 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • Balíček vanilkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla

Pracovní postup:

Začneme tím, že do mísy vylejeme teplé mléko a přidáme droždí společně s trochou cukru. Všechno zamícháme a necháme přibližně 10 minut odležet, dokud se povrchu nevytvoří malé bublinky. Následně přidáme zbytek mokrých surovin - vejce a máslo. Do další mísy si prosejeme mouky a nasucho promícháme se zbytkem sypkých surovin. Nakonec obsahy obou mís smícháme dohromady a vytvoříme hladké těsto. To dáme kynout na teplé místo přibližně na 30 minut.

Vykynuté těsto si z mísy přesuneme na pomoučněný stůl a rozválíme na plát o síle cca 3 mm. Ten si následně rozkrájíme na malé čtverečky – čím menší budou, tím menší budou samozřejmě i koláčky – já osobně doporučuji 4 × 4 cm. Doprostřed čtverečku dáme pomocí čajové lžičky přiměřené množství vámi zvolené náplně (několik receptů uvádím níže) a celý koláček pečlivě zabalíme.

Takto hotové koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, do prostřední části prstem vytlačíme mírný důlek a potřeme je celé bílkem. Do důlku nasypeme přiměřené množství drobenky a necháme koláčky ještě cca 10 – 15 minut kynout, než je dáme do trouby. Jestliže by někdo nevěděl, jak udělat drobenku, je to prosté – stačí pouze důkladně promíchat 100 g bezlepkové mouky společně se 100 g másla. Troubu si jinak předehřejte na 180 °C a následně koláčky pečte 15 – 20 minut, dokud nebudou mít hezky zlatavou barvu, případně do nich píchněte párátkem.

Někdo upečené koláčky ještě obaluje v cukru, avšak já se rozhodla tento krok vynechat. Pokud je vám ovšem sympatičtější tato varianta, uvedu zde postup. V kastrůlku si rozpusťte trochu másla a kápněte do něj rumu, případně rumové tresti. Vychladnuté koláčky v této lázni následně namočte a posléze hned obalte v moučkovém cukru. 

Ořechová náplň

Suroviny:

  • 100 g mletých ořechůLžíce vody
  • 3 lžíce mléka
  • 50 g cukru krupice
  • Kapku vanilkového aroma
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 1 utlučený hřebíček

Všechno smícháme dohromady a je hotovo. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.

Povidlová náplň

Suroviny:

  • 120 g povidel
  • ½ lžičky skořice
  • Lžička rumu, případně kapka rumové tresti

Opět všechno smícháme dohromady a je hotovo. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.

Maková náplň

Suroviny:

  • 150 g mletého máku
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • ½ lžičky skořice
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce vanilkového cukru

Mák povaříme v mléku s cukrem cca 25 minut. Poté jej necháme vychladnout a přidáme zbytek surovin. Pokud by byla směs příliš řídká, přisypte bezlepkové piškoty rozdrcené na prášek.

Náplň z tofu tvarohu

Viz. článek Tvaroh z tofu či sníh bez vaječných bílků? Všechno je možné!

V rámci svatebního speciálu čtěte také:
Bezlepkové svatební občerstvení: Jak jej zorganizovat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových pochoutek?
Tipy na svatební občerstvení bez lepku
Bezlepkový svatební dort a další rizika „smíšené“ svatby
Svatební cupcaky bez lepku


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.