Bezlepková mikulášská nadílka: Tipy, jak vykouzlit radost bez lepku​

Mikuláš se blíží a s ním i tradiční nadílka plná dobrot. Pokud však máte doma dítě s celiakií nebo lepkovou intolerancí, dobře víte, že běžné sladkosti nejsou samozřejmostí. Naštěstí to ale neznamená, že by si malí (ani velcí) mlsouni museli odepřít radost z mikulášského balíčku. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy a inspiraci na bezlepkovou mikulášskou nadílku v podobě cukrovinek i zdravějších alternativ. Širokou nabídku bezpečných cukrovinek najdete na našem e-shopu! Hned zezačátku bychom rádi upozornili, že o bezlepkové mikulášské nadílce je třeba informovat všechny příbuzné a blízké, kteří by chtěli (zpravidla) děti obdarovat. Může se stát, že budou chtít dítěti dopřát sladký zážitek a v duchu „pro jednou se nic nestane“ mu cukrovinku s obsahem lepku. Je proto třeba všem zdůraznit, že i malé množství lepku může způsobit zánět ve střevech, bolest břicha, únavu nebo zhoršení zdraví. Velkou neplechu může udělat i čokoláda, která se se zatoulá do mikulášského balíčku nebo jej dětem dají pořadatelé veřejných mikulášských akcí. Vše proto důsledně kontrolujte. Pokud alergií na lepek netrpíte, ale máte v okolí celiaka, kterého chcete obdarovat a bojíte se, abyste neublížili, přečtěte si následující odrážky: Co sledovat při výběru cukrovinek?  Složení: Vždy čtěte etikety. Hledejte výrazy jako „může obsahovat stopy lepku“ – ani tyto výrobky nejsou pro spoustu celiaků vhodné.Certifikace: Ideální je volit produkty označené logem přeškrtnutého klasu – znamená to, že výrobek je laboratorně testovaný a bezpečný.Křížová kontaminace: Pokud dobroty připravujete doma, dejte pozor na společné pracovní plochy, náčiní nebo spotřebiče, které by mohly být kontaminované lepkem. Co dát do bezlepkové nadílky?Balíček můžete obdarovanému naplnit slanými či sladkými dobrotami z obchodu nebo vlastní výroby, případě nejedlými dárky v podobě oblečení, hraček, pastelek nebo knížek. Tady je několik nápadů, čím bez obav naplnit bezlepkový mikulášský balíček: 1. Sladké dobrotySójové suky, proteinové a čokoládové tyčinky z e-shopu Celity – jsou zcela bezlepkové, tudíž a bezpeční a chutné. Zvláště Penaut Extasy čokoládová tyčinka nadchne malé i velké.Domácí bezlepkové sušenky a perníčky – existuje řada bezlepkových alternativ, nebo si můžete upéct vlastní. Bezlepkové perníčky potěší i ty, kdo jinak dodržují tradiční recepty.Ovocné tyčinky a přesnídávky – zdravější varianta klasických sladkostí, vhodná i pro menší děti. Ideální jsou ty s čistým složením bez přidaného cukru.Sušené ovoce – kousky jablek, hrušek, švestek nebo meruněk jsou výbornou alternativou ultrazpracovaných sladkostí. Vždy si ale pohlídejte případnou křížovou kontaminaci sušeného ovoce lepkem. 2. Slané pochoutkyBezlepkové krekry, chlebíčky nebo tyčinky – na trhu je stále širší výběr slaných snacků, které neobsahují pšenici ani jiné lepkové obiloviny.Ořechy a semínka – přírodní, nesolené a nepražené ve směsi nebo samostatně. Skvělá svačinka pro děti, které nemají další alergie.Mini balení popcornu – oblíbená a hravá pochoutka. Sázejte na čisté varianty bez dochucovadel. 3. Nejedlé dárkyVtipné ponožky, čepice nebo rukavice s vánočním motivemKnížka, komiks nebo mini omalovánkyPastelky, voskovky nebo fixyMalé hračky, figurky nebo puzzleVoucher na oblíbenou aktivitu – třeba vstup do herničky, kina nebo na dětské představení Bezlepková mikulášská nadílka rozhodně nemusí být nudná nebo o něco ochuzená. Naopak – s trochou pozornosti a péče může být plná chutí, radosti a hlavně bezpečná. Ať už balíček chystáte pro vlastní dítě, nebo někoho v širší rodině, myslete především na důsledné čtení složení a výběr kvalitních produktů. Taková pozornost totiž potěší stejně, jako samotná sladkost. Martina Moresová

Zaměřte se na svůj mikrobiom​

Řada lidí ani netuší, že se v našich střevech vlastně ukrývá takový malý svět. Nachází se tam totiž miliony a miliony bakterií společně dalšími mikroorganismy, jako jsou viry a houby, a dohromady tvoří náš mikrobiom. Právě ten je základním pilířem našeho zdraví.Zatímco dříve se střevní mikrobiom až tolik neřešil, v posledních letech se mu věnuje čím dál více pozornosti. To je velice dobře, protože má náš zdravotní stav i celkovou pohodu skutečně velký vliv. Kromě samotného trávení potravy má přímý vliv i na naši obranyschopnost a duševní zdraví. Souvisí s ním také naše schopnost vstřebávat živiny z potravy. Především pro lidi s celiakií, pro než jsou střeva i trávení obecně poměrně velkým životním tématem, by měl být mikrobiom a péče o něj prioritou.Narušení střevní mikroflóryCeliakie má negativní vliv na střevní sliznici, a obzvlášť pak, pokud není správně kompenzována striktní bezlepkovou dietou. S tím jde pak ruku v ruce i narušení přirozené střevní mikroflóry, což následně vede k dalším zdravotním problémům. Prospěšné střevní bakterie často přebijí ty „zlé“, což může mít za následek nejen horší trávení, ale také sníženou obranyschopnost, únavu i zhoršení nálad bez zjevné (vnější) příčiny. Po zavedení bezlepkové diety je proto velmi důležité, aby byla současně zahájena i obnova střevní mikroflóry.Fermentované potravinyDobrou zprávou je, že na správné péči o střevní mikrobiom není vlastně nic složitého. Pokud je na tom vaše mikroflóra opravdu bídně, nebojte se sáhnout po nějakých kvalitních probiotikách z lékárny, abyste ji maximálně podpořili. Pokud si nejste jistí, určitě se poraďte se svým lékařem. Nicméně z dlouhodobého hlediska je velice důležitá také vhodná strava, která by měla být taková, aby obsahovala co nejvíce potravin přirozeně bohatých na živé kultury. Sem patří především fermentované potraviny, jako je třeba kimchi nebo kysané zelí. Ty jsou pro naše střeva a hlavně mikrobiom hotový zázrak.Jezte vlákninuDále se ve svém jídelníčku zaměřte i na dostatečný příjem vlákniny, které bývá při bezlepkové dietě dost často nedostatek. Vláknina totiž ve střevech mimo jiné funguje i jako potrava pro ty „hodné“ a prospěšné bakterie a tudíž je pro mikrobiom a jeho prosperitu velice prospěšná. Dopřávejte si proto pravidelně luštěniny, jako je čočka, hrách a fazole, dále myslete na to, abyste jedli dostatek ovoce a zeleniny i různé přirozeně bezlepkové obiloviny, například pohanku, quinou a amarant. Pokud jste však do teď stravě nevěnovali příliš velkou pozornost, buďte opatrní, abyste nepřepálili začátek. Když totiž ze dne na den úplně změníte jídelníček a zahrnete své tělo vlákninou, bude vás leda tak bolet břicho. Změny proto provádějte postupně a po krůčcích.Na tohle pozorNa konec pak ještě nesmíme opomenout zmínit, co střevnímu mikrobiomu vůbec neprospívá. Naprosto nevhodné jsou průmyslově zpracované potraviny plné různých éček, barviv a konzervantů. Vyhnout byste se měli i nadbytečnému množství cukru. Sice si ním na chvilku osladíte život, ale vaše střeva vám za to moc nepoděkují. O různých neřestech, jako je alkohol nebo cigarety, ani nemluvě. Velmi opomíjeným nepřítelem mikrobiomu je také stres, kterého máme všichni nad hlavu. Nervová soustava a střeva jsou totiž propojená a přirozeně se tak ovlivňují. Kateřina Chudá

 Základní bezlepkové potraviny: které mít vždy po ruce a co z nich připravit​

Rychle do práce, do školy či školky pro děti, a ještě si stihnout zasportovat a uklidit. Neustálý shon a mnohdy nedostatek času vede k tomu, že ne vždy všechno perfektně stíháme. Občas se tak stane, že zapomeneme nakoupit a marně tápeme, co vymyslet k večeři. Takovým situacím jde díky plánu a lepší dostupnosti bezlepkových potravin snadno předejít. Stačí mít spíš zásobenou těmi správnými potravinami, ze kterých bez námahy vykouzlíte vyváženou a pro celiaky vhodnou stravu. Začtěte se s námi do článku a zjistíte, proč mít vždy po ruce luštěniny, drcená rajčata nebo bílý jogurt. Postupně vám představíme tři kategorie potravin s delší trvanlivostí.  Čím si zásobit spíž  Přecpané poličky ve spíži nebo kuchyňské skříňce paradoxně nemusejí zaručit, že máte z čeho uvařit. Kompoty, pochutiny nebo sterilovaná zelenina patří mezi chutná lákadla, ale příliš nezasytí. Naopak fazole, cizrna, čočka, kukuřice, quinoa, bezlepkové těstoviny, rýže, tuňák nebo drcená rajčata jsou skvělým základem pro rychlé, ale přitom vyvážené bezlepkové vaření. Obyčejná rajčatová omáčka získá hned více živin, pokud ji obohatíte čočkou. Stejně dobře ale luštěniny poslouží při přípravě salátu – stačí smíchat cizrnu se zeleninou, bezlepkovými těstovinami a tuňákem a ihned máte skvělou večeři. V naší domácnosti se velmi osvědčila také sójová smetana. Je bezlepková, oproti živočišné ji nemusíte skladovat v lednici a vydrží opravdu dlouho.  Co nesmí chybět v lednici  Možná některé překvapíme, ale existují i trvanlivé potraviny do lednice! Většinou je využijete jako zdroj bílkovin, které vaše tělo zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Mezi ledničkové stálice rozhodně patří tofu, které si můžete osmahnout k rýži nebo nudlím. Dávejte jen pozor na různé varianty typu marinované tofu kvůli možné kontaminaci lepkem. Vždy čtěte etikety. Stejně dobře poslouží i tempeh nebo seitan. Do zásoby si pořiďte i různé druhy tvrdého sýra (eidam, čedar nebo parmazán), ty vydrží v chladničce neotevřené i více než tři týdny. Můžete je přidat do zeleninových placek, posypat jimi pečené brambory a parmezánem vyladit rajčatové těstoviny s čočkou.  Další záchranou jsou pak vejce. Vydrží v lednici nejméně měsíc a lze je připravit jako omeletu, volská oka, míchaná nebo obyčejně vařená s bezlepkovým pečivem a máslem. Skvěle také doplní třeba misku quinoy se zeleninou – volské oku dodá jídlu protein a také trochu tuku.  Menší trvanlivost zhruba okolo dvou týdnů má žervé, bílý jogurt, cottage, ricotta nebo tvaroh. Přestože se neřadí mezi supermany ve výdrži, využijete je do pomazánek nebo zjemnění těstovin. Vykouzlíte tak další jídlo (vajíčkové, sýrové, zeleninové pomazánky) bohatší na bílkoviny.  Jakou zeleninu mít vždy po ruce  Poslední bod našeho záchranného seznamu tvoří zelenina. Při správném skladování vydrží déle i oblíbená rajčata nebo okurky, nicméně my se společně podíváme na trvanlivější kousky. Mezi ně beze sporu patří česnek, cibule, šalotka, jarní cibulka, mrkev, celer a brambory. Z cibule a česneku vytvoříte skvělý základ do omáček nebo asijských nudlí s tofu. Pečené brambory s červenou cibulí, mrkví a vejcem pak budou skvělou vyváženou podzimní večeří. Mrkev a celer navíc využijete do pomazánek, skvělou kombinaci tvoří společně s žervé a tuňákem.  Opomenout nesmíme ani mraženou zeleninu. Ze zeleného hrášku nebo špenátu vytvoříte skvělé polévky i pomazánky. Samotný špenát si pak snadno připravíte s bramborem a vajíčkem. Mrazák je obecně skvělý přítel. Tudíž jakmile se pustíte do většího vaření, udělejte pár porcí navíc a zmrazte je. Zachrání vám oběd či večeři i když budete vaše lednice a spíš naprosto prázdná!    Martina Moresová ​

Proč jíst klíčky? Nakopněte své trávení!​

Klíčení semínek a jejich následná konzumace je v současné době čím dál více populární. Není divu, protože se jedná doslova o vitaminovou bombu, která tělu udělá více než dobře. Posílení imunity Jako první důvod, proč byste měli pravidelnou konzumaci klíčků do svého jídelníčku zařadit i vy, je bezpochyby jejich pozitivní vliv na imunitu. Kdy jindy by přece měl člověk více dbát na posílení imunity, než v tomto období, kdy kolem nás stále ještě řádí covid? Čerstvé klíčky obsahují řadu vitaminů, díky nimž bude váš imunitní systém šlapat jako hodinky. Jedním z nich je například vitamin A, jenž má silné protizánětlivé účinky. Dále je třeba zmínit také obsah vitaminu C, díky němuž mohou bíle krvinky lépe zasáhnout proti infekcím v těle.Podpora trávení Trávení celkově je pro celiaky jakýmsi celoživotním tématem, a proto jakékoliv tipy, jak jeho funkci zlepšit, jsou rozhodně vítány. V klíčcích se nachází opravdu vysoký podíl vlákniny, a ta, jak je všeobecně známo, je pro správnou funkci střev nezbytná. Bohužel drtivá většina lidí má vlákniny ve svém jídelníčku velký nedostatek, což může částečně vyřešit právě pravidelná konzumace klíčků.  Dobrota nabitá živinami Jak již bylo zmíněno v úvodu, klíčky obsahují spoustu vitaminů – A, B, C a E. Kromě toho však ukrývají i řadu cenných minerálů a látek, jako jsou například selen, železo, zinek, hořčík, vápník a draslík. Dále se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, jehož konzumace má na organismus detoxikační účinky. Pravidelné pojídání klíčků mimo jiné působí i jako prevence proti cévním onemocněním, a také pomáhá s jejich regenerací. Jejich účinky oceníte taktéž při různých poruchách metabolismu. A aby toho všeho ještě nebylo málo, klíčky jsou významný zdroj antioxidantů. Jak začít s klíčením Jestliže vás klíčky zaujaly a rádi byste se do klíčení pustili i vy, mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. Vezměte si surovinu, kterou chcete nechat naklíčit (mungo, čočka, hrášek, řeřicha atd.) a důkladně ji propláchněte vodou. Poté ji nasypte do nádoby na naklíčení – lze zakoupit již hotové sety, případně poslouží i mělká miska. Surovinu zalijte studenou vodou a po cca 12 hodinách vodu slijte, opět propláchněte a surovinu nechte v misce jen tak bez vody, pouze ji zakryjte kouskem tenké navlhčené látky. Suroviny poté proplachujte alespoň dvakrát denně. Za dva až tři dny by se měly objevit první klíčky, které můžete konzumovat. Klíčky lze jíst samotné, na chlebu nebo třeba jako součást různých pokrmů. Na tohle si dejte pozor Ačkoliv je pojídání klíčků pro tělo velmi prospěšné, při nedodržení všech hygienických podmínek může dojít k zažívacím potížím způsobeným bakteriemi, které se ve vlhkém a teplém prostředí velice rády množí. Proto byste měli dodržovat maximální čistotu a pravidelné proplachování surovin rozhodně nepodceňovat.Zde jsou tři základní body, na které byste při klíčení neměli nikdy zapomínat: Klíčky nikdy nenechávejte moc přerůst – nebyly by potom už tak chutnéKlíčky konzumujte co nejdříve a vyvarujte se jejich dlouhodobému skladováníVždy dbejte na čistotu – nikdy nekonzumujte klíčky, které mají na povrchu vrstvu slizu či jsou jakkoliv poškozené​

Sladká letní osvěžení: na co si dát pozor při výběru zmrzliny a ledové tříště?​

S příchodem horkých letních dnů lidé hledají chladivá osvěžení. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak zahnat horko, je dát si zmrzlinu. Prodej této pochoutky je v plném proudu a vitríny či stánky lákají na nejrůznější příchutě, ať už smetanové nebo ovocné. Často nechybí ani ledové tříště nebo kávy se zmrzlinou. Nicméně i zde se pro celiaky skrývá řada nástrah, kterým je lépe se vyhnout. V článku vám přinášíme tipy, u jakých zmrzlin a dalších letních osvěžení byste měli zpozornět. Zmrzliny Zmrzliny obecně lepek vůbec obsahovat nemusí. A to jak smetanové, tak sorbety. Klasické příchutě jako vanilka, čokoláda nebo jahoda by celiakům neměly uškodit. Pokud výrobce používá původní suroviny jako smetanu, cukr, ovoce, lusky vanilky nebo kakao. Nicméně toto pravidlo platí spíše v případě, že si zmrzlinu vyrábíte doma. Ve zmrzlinárně či cukrárně mohou i tyto příchutě být pro celiaky problematické, a to kvůli kontaminaci. Výrobci mohou na stejné ploše připravovat zákusky nebo používat jeden stroj pro všechny druhy zmrzlin, tedy i těch, které lepek obsahují. Proto je vždy lepší, se zeptat, zda je daná zmrzlina pro vás bezpečná, pokud není vyloženě označená jako bezlepková. Pokud však není obsluha důsledná, stopy lepku se objeví i ve zmrzlinách, u nichž výrobce deklaruje, že lepek neobsahují. Důvod je prostý – křížová kontaminace skrze kopečkovače nebo špachtle. Když prodavači nabírají všechny zmrzliny stejnou špachtlí, kontaminují i ty bezlepkové. Proto by měli mít na bezlepkové příchutě zvláštní naběračky. Případně můžete sami prodavače poprosit, aby si před nabráním vašeho kopečku, nářadí očistili. Větší množství lepku, a nejen jeho stopy, mohou obsahovat i jinak relativně bezpečné zmrzliny, které jsme si popsali výše. Někteří výrobci míchají zmrzliny již z předem připravených směsí. Týká se to zejména točených zmrzlin. Lepek se také skrývá v kornoutcích a sušenkových mističkách, na jejichž výrobu se používá i pšeničná mouka. Zeptejte se obsluhy, zda neprodává bezlepkové kornoutky. Největší jistotu však máte, pokud si kopeček ledové pochoutky sníte z kelímku. Pokud chcete ekologičtější variantu, noste si svou mističku. Záludné posypky a polevy Nenápadným, ale zato velkým problémem jsou ozdoby a posypky. Aby byly zmrzliny atraktivnější, prodejci nabízejí čokoládové, karamelové nebo jahodové polevy a sušenkové nebo oříškové posypky. V těch ale zcela jistě lepek najdete, proto si raději zmrzlinu vychutnejte bez tohoto sladkého doladění. Určitě se také vyhněte zmrzlinám, které mají sušenkovou posypku již ve svém základu. V posledních letech se totiž staly hitem zmrzliny na bázi sušenek či čokoládových tyčinek jako Oreo, Snickers, nebo čokoládové cookies. Kousky těchto cukrovinek se přidávají třeba do vanilkové nebo smetanové zmrzliny. Nenechte se tedy zmást! Určitě si nedávejte ani jiné trendy příchutě jako cheesecake nebo cookies dough (sušenkové těsto). Ledové tříště a utopené osvěžení Pod ledovým osvěžením si nemusíme představit jen zmrzlinu, ale i nápoje. Především děti milují různobarevné ledové tříště, které často stánky se zmrzlinami doplňují. Tříště se nicméně v drtivé většině připravují z kupovaných sypkých směsí. Na obalu těchto sáčků pak najdete varování, že směs lepek obsahuje, proto tyto sladké tříště raději oželte. Pokud byste však měli na nápoj velkou chuť, tak se jednoduše zeptejte na lepek obsluhy. Třeba vás příjemně překvapí odpovědí, že ledová tříšť v sobě lepek nemá. Velkým letním trendem je affogato, což v italštině znamená utopený. Představte si pod tím sušenku a zmrzlinu zalité horkým espresem. Pokud máte chuť na kofeinové osvěžení, zvolte raději variantu pouze s vanilkovou zmrzlinou. I u té se však v cukrárně přesvědčte, že je bezlepková. V plné parádě si affogato vychutnáte nejlépe doma. Stačí dát do skleničky kopeček bezlepkové vanilkové zmrzliny k tomu třeba bezlepkové  od Celity, a to vše zalít třemi lžícemi horkého espresa. Dezert můžete doladit strouhanou čokoládou. Ledových osvěžení jsou plné ulice a s trochou štěstí mezi nimi najdete i bezpečné bezlepkové pochoutky. Stačí dodržovat pár pravidel a nemusíte se obávat zdravotních potíží. Vyhněte se všem příchutím se známými cukrovinkami a raději i ledovým tříštím. Zdraví, a to nejen u celiaků, neprospívají ani modré šmoulí zmrzliny či tříště. U potravinářské modři totiž výzkumy odhalily, že zvyšuje riziko karcinomu. Naopak vyhýbat se nemusíte třeba bezlepkovým nanukům na dřívku, které jsou samostatně zabalené, a tak je ani obsluha lepkem neznečistí! Autor:Martina Moresová​

Čeká vás dlouhá cesta autem? Přinášíme tipy na bezlepkové svačiny​

Čeká vás během prázdnin dovolená, kam plánujete vyrazit autem? Ať už jedete kamkoliv, něco dobrého na zub s sebou je nutnost. Přinášíme vám proto užitečné tipy, co si vzít s sebou na svačinku, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu. Přirozeně bez lepkuPro celiaka není nic lepšího, než když si dopřeje něco přirozeně bezlepkového. To neplatí samozřejmě pouze na cestách, ale tak nějak obecně. Skvělou volbou jsou například oříšky a sušené ovoce. Můžete si doma předem namíchat vlastní směs do krabičky, anebo rovnou sáhnout po již hotových směsích z obchodu. Oříšky doplní energii, zasytí a kromě toho jsou i plné pro tělo velmi přínosných látek. Sušené ovoce zase doplní příjemně sladkou chuť a k oříškům se skvěle hodí. Jestliže vám klasické sušené ovoce moc nechutná, skvělou alternativou je ovoce lyofilizované neboli sušené mrazem. Mezi další přirozeně bezlepkové produkty patří samozřejmě ovoce a zelenina. Opět si jej můžete doma předpřipravit do krabičky a po cestě uzobávat. Jestliže si nic chystat nechcete a raději byste ovoce pojídali jen tak rovnou, je lepší sáhnout po něčem méně šťavnatém, abyste po cestě nebyli zbytečně ulepení. Na cesty je vynikající třeba banán nebo jablko. Zeleninu je fajn nakrájet na dlouhé hranolky, které pak můžete namáčet třeba do cizrnového hummusu. Kromě vitaminů tak rovnou doplníte i nějaké bílkoviny, což tělo jistě ocení. Klasika v bezlepkové podobě Jestliže si dlouhou cestu neumíte představit bez obložených baget, máme dobrou zprávu – vzdávat se jich nemusíte ani s bezlepkovou dietou. Je však třeba počítat s tím, že bezlepkovou bagetu jen tak na benzínce nejspíše nekoupíte, ale budete se muset předzásobit z domova. Na tom ovšem není nic složitého. Jednoduše si do bezlepkového pečiva naaranžujete vše, co máte rádi. Jen nezapomeňte, že majonézám a salámům je lepší se spíše vyhnout, jelikož se rychle kazí. Nechcete přeci, aby vás po cestě zastihly nepříjemné potíže se zažíváním.Mezi české klasiky patří samozřejmě i řízek s chlebem. Opět se nejedná o nic, o co byste se museli ochudit. Vždyť řízek se dá doma jednoduše obalit i do bezlepkové kukuřičné strouhanky. Co se týče hlavních jídel, na benzínky se opět moc nespoléhejte a raději buďte připraveni. Nachystejte si do krabičky něco, co nepodléhá rychlé zkáze. Vhodné jsou těstoviny nebo třeba rýže. To už záleží na vašich preferencích. Velkým pomocníkem na dlouhých cestách je samozřejmě chladicí box, který vám pomůže udržet vaše potraviny co nejdéle čerstvé a svěží. Něco dobrého na zub Co by to bylo za cestování bez něčeho dobrého na zub. Jistě oceníte, když s sebou budete mít různé druhy tyčinek a dobrot co jen rozbalíte a hned konzumujete. Na našem  máte široký výběr produktů, z nichž si vybere jistě každý. Naleznete různé sladkosti, proteinové tyčinky a zdravější raw tyčinky, které jsou vyrobeny čistě ze sušeného ovoce a oříšků. Myslete však na to, aby tyto dobroty byly pouze doplněním plnohodnotných svačin. Kdybyste se celou cestu cpali sladkostmi, vaše trávení by vám jistě moc nepoděkovalo.​

Sójové suky: zdroje rychlé energie, které dokážou jít s dobou!​

Sójový suk, řez, kmen nebo tyčinka. Ať už pojmenujeme slavnou cukrovinku jakkoli, vždy se nám před očima objeví typický nažloutlý váleček s nezaměnitelnou chutí. Poslouží nejen jako malá chuťovka po obědě, ale také jako zdroj rychlé energie. Celita navíc nezůstává pozadu ani v nejnovějších trendech, a proto nabízí i proteinové a kolagenové suky. Mrkněte do článku, ať si můžete vybrat suk, který pro vás bude ideální! Tradiční cukrovinky ze sóji nemusí oželet ani celiaci. Celita totiž nabízí všechny druhy sójových řezů v bezlepkových variantách. Originálním základem sójových suků je cukr, hrubá sójová mouka, tuk, sušené mléko a rumové aroma. Jelikož ale existují různé příchutě řezů, najdeme v nich i kakao, vanilkové a kokosové aroma. Na e-shopu Celity najdete sójový suk  s  nebo  Rychlé cukry dodají energii Sladkosti ze sóji se řadí mezi tyčinky, které nám v podobě jednoduchých cukrů dodají rychlou energii. Přeměna těchto jednoduchých sacharidů na energii se však děje pod jednou podmínkou, a tou je fyzická zátěž. Super jsou teda sójové suky, když potřebujete rychle nabrat síly při túře v horách nebo na cyklo výletě. Stejně tak tento proces funguje, pokud si tyčinku dáte po skončení fyzické námahy. Takto si tedy zamlsáte trochu zdravěji. Naopak, pokud sníte jednoduché cukry v den, který prosedíte v práci, sacharidy se nepřemění v energii, ale tuk. V tom případě si jen tak zamlsáte, na čemž ale není vůbec nic špatného! Kolagen a protein: příchutě vědomého životního stylu Nejžhavějším tyčinkovým trendům jednoznačně velí protein. Skoro všechny sladké tyčinky mají své proteinové varianty a sójový suk od Celity není výjimkou. Protein, česky bílkovina je důležitou složkou potravy, která přispívá k růstu svalů a u dětí i kostí. Jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  suk obsahuje 13 % sójového proteinu a  dokonce 20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu. Proteinové suky jsou opět vhodné při sportovní aktivitě nebo jako zpestření jídelníčku. Mezi další hity se v poslední době řadí i kolagen. Funkce kolagenu by se dala zjednodušeně popsat jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, a tím pomáhá udržovat naše šlachy, svaly a kosti v dobré kondici. Přirozeně kolagen najdeme v tučných rybách jako je losos a tuňák, ořeších či listové zelenině. Ve sladké formě si jej však můžete dopřát prostřednictvím  suku s příchutí kakaa. Tato tyčinka je nadupaná nejen kolagenem, ale také proteinem. Bílkovinná směs zde tvoří 21 % energetické hodnoty potraviny, tudíž ji opět můžeme označit jako tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Stejně jako u předchozích tyčinek je suk vhodný při fyzické námaze. Pokud si jej však dáte jen jako zákusek po obědě, nic se nestane a aspoň svému tělu dodáte trochu kolagenu a proteinu navíc! Který sójový suk je nejlepší? Tápete, kterou z tyčinek si vybrat? Řiďte se podle vaší chuti. Proteinové a kolagenové suky vás sice více zasytí, ale pokud milujete klasiku, nenuťte se do moderny. Nejlépe uděláte, když si sójové suky vezmete s sebou na výlet nebo do posilovny. Získáte tak potřebnou energii, a ještě si pochutnáte. Nebo si s těmi proteinovými zpestřete snídani. Nastrouhejte si čokoládový suk s proteinem a kolagenem do jáhlové kaše. Dodáte jí kakaovou a sladkou chuť, plus trochu potřebných živin. Autor: Martina Moresová​

Jak péct bezlepkově s xanthanovou a guarovou gumou?​

Snad každý, kdo dodržuje bezlepkovou dietu a bedlivě čte složení jednotlivých produktů, alespoň jednou určitě narazil na suroviny zvané xanthanová nebo guarová guma. O co se vlastně jedná? Jaký je mezi nimi rozdíl? Dozvíte se v našem článku. Xanthanová gumaXanthanovou gumu někdy naleznete pouze pod pojmenováním xanthan, případně pod označením E 415. Vyrábí se fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Poté je vzniklý produkt vyčištěn, vysušen a rozemlet na jemný prášek. Hotový výrobek je bez chuti a zápachu. Xanthanová guma je hydrokoloidní, což v praxi znamená to, že na sebe váže vodu. Díky tomu je velmi užitečná obzvlášť při bezlepkovém pečení, jelikož dokáže nahradit vlastnosti lepku.Co vše dokáže? Pevnější struktura těstaVyšší elasticita těstaDobře váže voduZadržuje vzduch v těstě – pečivo je nadýchanější Guarová guma Guarová guma, někdy též guma guar či E 412, se vyrábí z guarových bobů rostoucích na takzvaném Indickém stromě. Výsledný produkt patří mezi rozpustné vlákniny, tudíž je pro naše trávení velmi prospěšný. Mimo to je super i pro lidi snažící se o redukci hmotnosti, jelikož dokáže navodit pocit sytosti a omezuje vstřebávání cukrů z potravy. Při použití guarové gumy při bezlepkovém pečení docílíte vláčnějšího a pružnějšího těsta, tudíž se opět jedná o skvělou náhradu lepku. Co vše dokáže? Zvyšuje objem pečivaTěsto je vláčnějšíDelší životnost pečivaHladší struktura těsta Náhrada lepku Tyto dvě náhrady lepku naleznete zpravidla v univerzálních bezlepkových moukách, případně v již hotových pekárenských výrobcích. V jednodruhových moukách xanthan ani guar gumu nenajdete. Abyste dosáhli při bezlepkovém pečení těch nejlepších výsledků, nemusíte se bát použít obě tyto suroviny najednou. Pokud však používáte již hotovou univerzální směs, pohlídejte si, zda již jednu z nich neobsahuje. Co se týče dávkování, tak u guarové gumy je to 1 kávová lžička na 400 g mouky. Tohle doporučení zbytečně nepřekračujte, protože jinak by guar mohl mít projímavé účinky. U xanthanové gumy zase stačí rozmíchat 1 kávovou lžičku ve 100 ml horké vody a přidat do těsta jakožto část „mokré“ složky. I v tomto případě hrozí při vyšších dávkách projímavé účinky. Konkrétní příklady využití Připravujete těsto na kynuté koláče, avšak chybí mu jeho typická pružnost a „mazlavost“. Stačí přidat buď guar gumu nebo xanthan. Pečete bezlepkové vánoční cukroví nebo sušenky, ale s těstem se špatně pracuje a je extrémně drobivé. Případně již hotové kousky jsou křehké až příliš. Přidání xanthanu či guaru problém opět vyřeší. Upekli jste bezlepkovou bábovku, případně litou buchtu na plech. V den upečení byla chuťové skvělá a vláčná, ovšem když jste ji chtěli jíst i druhý den, byla z ní jen přesušená zdrnutá hmota. Příště přidejte do těsta guar gumu. Chcete na bezlepkové pečení používat pouze kvalitní jednodruhové mouky místo již hotových univerzálních směsí, ale výsledné výrobky z nich se příliš drobí a jsou přesušené? Problém opět vyřeší přidání xanthanové gumy nebo guaru. Pokoušíte se doma upéct bezlepkový chléb či housky, ale chybí jim typická nadýchanost. Sáhněte guar gumě.​

Arašídové máslo jako zdroj energie a bílkovin, který pomáhá hubnout i přibírat​

Je hutné, lesklé a jakmile do něj zaboříte lžíci, jen tak snadno nepřestanete. Za těmito nápovědami se neskrývá nic jiného než milované či nenáviděné arašídové máslo. Tato slaná a zároveň sladká pochoutka si našla cestu do jídelníčků Evropanů až z daleké Ameriky. Burákové máslo však obsahuje nejen spoustu minerálů a zdraví prospěšných látek, ale také kalorií. Ptáte se, kolik másla můžete sníst? Nebo s čím ho jíst? Koukněte do článku a zjistíte vše potřebné, co byste měli o burácích vědět! Jako bonus vám představíme i novou bezlepkovou burákovou tyčinku od Celity. Arašídové máslo v sobě ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C, E a kyseliny listové a také třeba hořčíku, draslíku a vápníku. Uvědomovali si to už mexičtí Aztékové, kteří pastu z buráků používali jako lék proti bolesti zubů. Jedná se o první zaznamenané použití arašídového másla. Dnes nám s bolavými zuby pomůže spíše prášek, nicméně burákové máslo našemu tělu prospěje v jiných oblastech. Je bohatým zdrojem bílkovin neboli proteinu. Pro představu – dvě lžíce másla obsahují 8 gramů bílkovin. Ptáte se, kde se v burácích bere tolik proteinu? Důvod je prostý. Arašídy většina lidí nesprávně označuje jako ořechy. Jelikož jsou ale plody podzemnice olejné, řadí se mezi luštěniny, které v sobě skrývají velké množství rostlinných bílkovin. Arašídy jsou navíc přirozeně bezlepková potravina, tudíž pokud si vyrobíte doma máslo pouze z buráků, nemusíte se bát zdravotních potíží. Ty by vám neměly hrozit ani v případě, když si koupíte stoprocentní arašídové máslo v obchodě. Nicméně raději čtěte pozorně etikety kvůli případné křížové kontaminaci. Jezte arašídy! Ale s mírou Kvalitní buráková másla vyrobená čistě z arašídů v sobě skrývají ještě jednu látku, a tou je tuk. Arašídové pasty jsou kaloricky velmi bohaté, proto by je lidé měli do jídelníčku zařazovat s mírou. Velkou výhodou másla z burských oříšku je, že nás díky množství bílkovin zasytí na delší dobu. Ideálně si jej tedy ráno přimíchejte do snídaňové kaše nebo jogurtu. Můžete jej však využít i jako zdroj energie předtím, než se vydáte cvičit. Nicméně jít do fitka se zavařovačkou másla v jedné ruce a se lžíci v druhé je trochu nepraktické. Celita pro vás má ale jednoduché řešení v podobě tyčinky Peanut Extasy. Tato nová pochoutka je bezlepková a obsahuje 36 % arašídů. Její střed tvoří hustá náplň z burákové pasty, která je obalená v čokoládě. Potěší tak všechny mlsálky! Součástí novinky je i směs proteinů, které vás společně s arašídy na nějakou chvíli zasytí. Pomůže zhubnout i ochránit srdce Pokud ještě váháte, zda dát burákovému máslu šanci, možná vás přesvědčí jeho další zdravotní benefity. Mnohé studie ukazují, že stoprocentní arašídová pasta pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a přítomné antioxidanty snižují riziko kardiovaskulárních potíží. Navíc se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Pokud jej v mírném množství zařadíte do svého jídelníčku, budete mít menší potřebu mlsat mezi naplánovanými jídly. Kdo potřebuje přibrat si naopak denní porce si zvýší. A jak tedy arašídové máslo využít v kuchyni? Namažte si jej na plátek bezlepkového chleba a poklaďte na něj kolečka banánu. Nebo si dejte lžíci až dvě arašídového másla společně s miskou ovoce na svačinu! Můžete ho přidat i do thajských rýžových nudlí. Stačí jej povařit společně s kokosovým mlékem a bezlepkovou sójovkou. Vznikne vám tak skvělá omáčka. Naprostou americkou klasikou je pak peanut butter jelly sendvič. Na jeden plátek bezlepkového chleba namažte marmeládu, na druhý burákovou pastu. Chleby k sobě připlácněte a máte hotovo. Pokud však milujete sladké, zkoukněte recept na sladkou tečku v podobě arašídovo – čokoládových košíčků. Košíčky s arašídovým máslem a čokoládou: 200 gramů hořké čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte špetku soli a 60 gramů kokosového oleje, promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými nebo silikonovými košíčky. Rozlijte do nich poloviny čokoládové směsi a dejte na 10 minut do mrazáku. Nyní si opět připravte vodní lázeň. Do misky tentokrát vložte 120 gramů arašídového másla a 30 gramů kokosového oleje, zahřejte a promíchejte. Směs naneste na čokoládovou vrstvu a vše nechte opět 10 minut chladit. Zkontrolujte, že je náplň tuhá a do košíčků nalijte zbývající čokoládu. Naposledy vychlaďte a servírujte! Autor:Martina Moresová​

Co byste měli vědět o arašídech​

Arašídy neboli burské oříšky zná jistě každý z nás. Dnes se však na ně podíváme trochu z jiného pohledu a přineseme vám informace, které jste o nich dost možná vůbec nevěděli. Arašídy nejsou ořechy Kolem arašídů se točí jedna velká nepravda, a sice, že jsou mylně považovány za oříšky. Ve skutečnosti se však jedná o luštěninu. Jen si vzpomeňte na ještě nevyloupané arašídy ve slupce. Tato ochranná skořápka je ve skutečnosti lusk, jako mají třeba fazole. Stejně tak tepelně neupravené arašídy v surovém stavu chutnají spíše jako luštěnina. Jejich typickou oříškovou chuť získají až poté, co projdou procesem pražení. Na světě existuje nespočet odrůd, které se mezi sebou liší velikostí jader, vůní, barvou i chutí. Dobrota bohatá na antioxidanty Tak, když už jsme si uvedli vše na pravou míru, nastal čas se mrknout na to, jak mohou být tyto plody podzemnice olejné prospěšné pro člověka. Arašídy jsou velmi energeticky bohatou potravinou, přičemž ve 100 g naleznete 590 kcal. Co se týče obsahu bílkovin, jedná se o 26 g. Dále se v nich nachází 16 g sacharidů a 26 g tuků. Ačkoliv se může podíl tuku jevit jako vysoký, jejich konzumace v rozumné míře může podpořit snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, přičemž navíc nepřispívají k tvorbě tělesného tuku. Arašídy také obsahují 50 % mononenasycených a polynasycených mastných kyselin, které jsou zásadní pro tělesné funkce, avšak náš organismus si je nedokáže sám vyrobit. Nachází se v nich i vitaminy skupiny B, konkrétně B1, B3, B6 a B9. Za zmínku jistě stojí i jejich vysoký podíl antioxidantů, jako jsou koenzym Q10 a resveratrol, které dokáží zpomalit stárnutí buněk. Mimo to arašídy obsahují kyselinu listovou, železo, zinek, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Jíst arašídy se vyplatí Sečteno a podtrženo, jíst denně hrst arašídů se rozhodně vyplatí. Jejich tuky vás zasytí a nakopnou energií, antioxidanty jsou zase prevence proti civilizačním chorobám. Pravidelná konzumace navíc podporuje paměť, zdravý spánek i trávení, což je pro celiaka velké plus. Velkou výhodou této suroviny je i její příznivá cena. Jestliže vám přijde chroupání arašídů u televize už nuda, ale přesto byste je chtěli jíst častěji, níže přinášíme několik tipů, jak je můžete zužitkovat v kuchyni: Arašídová omáčka – Perfektní doplněk k rýžovým závitkům, nudlím nebo i třeba si ji můžete dát se zeleninou a rýží. Její příprava trvá sotva několik minut a chuťově je skutečně vynikající. Přísada do salátů i polévek – Další možnost, jak arašídy v kuchyni využít, je jejich přidání do různých salátů. Zajímavé je taktéž jejich použití v některých polévkách. Sladké i slané pochutiny – Nesmíme zapomenout zmínit ani použití arašídů v různých pochutinách. Sladké recepty jsou celkem známé, ale věděli jste, že si doma můžete připravit i různé slané sušenky právě s arašídy?Vyzkoušejte náš nový produkt Peanut Extasy Pokud arašídy patří mezi vaše oblíbené „oříšky“, jistě by vám neměla uniknout novinka na našem e-shopu. Jedná se o produkt Peanut Extasy, což je sladká tyčinka s arašídovým máslem. Výrobek je samozřejmě bez lepku, takže pro celiaka super volba na rychlou svačinku. Tyčinka Peanut Extasy zažene hlad i uspokojí vaše chuťové pohárky.Já sama jsem měla příležitost tyčinku ochutnat a musím říct, že je skutečně lahodná. Díky její jemné konzistenci se doslova rozplývá na jazyku. Kombinace hořké čokolády, kakaového krému a arašídového másla je lidově řečeno nebe v hubě. Za sebe i své blízké můžu produkt vřele doporučit! Jen jedno malé upozornění… tyčinek si kupte klidně víc, protože nebudete chtít zůstat jen u jedné. :-)​

...
...

BLOG