Základní bezlepkové potraviny: které mít vždy po ruce a co z nich připravit​

Rychle do práce, do školy či školky pro děti, a ještě si stihnout zasportovat a uklidit. Neustálý shon a mnohdy nedostatek času vede k tomu, že ne vždy všechno perfektně stíháme. Občas se tak stane, že zapomeneme nakoupit a marně tápeme, co vymyslet k večeři. Takovým situacím jde díky plánu a lepší dostupnosti bezlepkových potravin snadno předejít. Stačí mít spíš zásobenou těmi správnými potravinami, ze kterých bez námahy vykouzlíte vyváženou a pro celiaky vhodnou stravu. Začtěte se s námi do článku a zjistíte, proč mít vždy po ruce luštěniny, drcená rajčata nebo bílý jogurt. Postupně vám představíme tři kategorie potravin s delší trvanlivostí.  Čím si zásobit spíž  Přecpané poličky ve spíži nebo kuchyňské skříňce paradoxně nemusejí zaručit, že máte z čeho uvařit. Kompoty, pochutiny nebo sterilovaná zelenina patří mezi chutná lákadla, ale příliš nezasytí. Naopak fazole, cizrna, čočka, kukuřice, quinoa, bezlepkové těstoviny, rýže, tuňák nebo drcená rajčata jsou skvělým základem pro rychlé, ale přitom vyvážené bezlepkové vaření. Obyčejná rajčatová omáčka získá hned více živin, pokud ji obohatíte čočkou. Stejně dobře ale luštěniny poslouží při přípravě salátu – stačí smíchat cizrnu se zeleninou, bezlepkovými těstovinami a tuňákem a ihned máte skvělou večeři. V naší domácnosti se velmi osvědčila také sójová smetana. Je bezlepková, oproti živočišné ji nemusíte skladovat v lednici a vydrží opravdu dlouho.  Co nesmí chybět v lednici  Možná některé překvapíme, ale existují i trvanlivé potraviny do lednice! Většinou je využijete jako zdroj bílkovin, které vaše tělo zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Mezi ledničkové stálice rozhodně patří tofu, které si můžete osmahnout k rýži nebo nudlím. Dávejte jen pozor na různé varianty typu marinované tofu kvůli možné kontaminaci lepkem. Vždy čtěte etikety. Stejně dobře poslouží i tempeh nebo seitan. Do zásoby si pořiďte i různé druhy tvrdého sýra (eidam, čedar nebo parmazán), ty vydrží v chladničce neotevřené i více než tři týdny. Můžete je přidat do zeleninových placek, posypat jimi pečené brambory a parmezánem vyladit rajčatové těstoviny s čočkou.  Další záchranou jsou pak vejce. Vydrží v lednici nejméně měsíc a lze je připravit jako omeletu, volská oka, míchaná nebo obyčejně vařená s bezlepkovým pečivem a máslem. Skvěle také doplní třeba misku quinoy se zeleninou – volské oku dodá jídlu protein a také trochu tuku.  Menší trvanlivost zhruba okolo dvou týdnů má žervé, bílý jogurt, cottage, ricotta nebo tvaroh. Přestože se neřadí mezi supermany ve výdrži, využijete je do pomazánek nebo zjemnění těstovin. Vykouzlíte tak další jídlo (vajíčkové, sýrové, zeleninové pomazánky) bohatší na bílkoviny.  Jakou zeleninu mít vždy po ruce  Poslední bod našeho záchranného seznamu tvoří zelenina. Při správném skladování vydrží déle i oblíbená rajčata nebo okurky, nicméně my se společně podíváme na trvanlivější kousky. Mezi ně beze sporu patří česnek, cibule, šalotka, jarní cibulka, mrkev, celer a brambory. Z cibule a česneku vytvoříte skvělý základ do omáček nebo asijských nudlí s tofu. Pečené brambory s červenou cibulí, mrkví a vejcem pak budou skvělou vyváženou podzimní večeří. Mrkev a celer navíc využijete do pomazánek, skvělou kombinaci tvoří společně s žervé a tuňákem.  Opomenout nesmíme ani mraženou zeleninu. Ze zeleného hrášku nebo špenátu vytvoříte skvělé polévky i pomazánky. Samotný špenát si pak snadno připravíte s bramborem a vajíčkem. Mrazák je obecně skvělý přítel. Tudíž jakmile se pustíte do většího vaření, udělejte pár porcí navíc a zmrazte je. Zachrání vám oběd či večeři i když budete vaše lednice a spíš naprosto prázdná!    Martina Moresová ​

Proč jíst klíčky? Nakopněte své trávení!​

Klíčení semínek a jejich následná konzumace je v současné době čím dál více populární. Není divu, protože se jedná doslova o vitaminovou bombu, která tělu udělá více než dobře. Posílení imunity Jako první důvod, proč byste měli pravidelnou konzumaci klíčků do svého jídelníčku zařadit i vy, je bezpochyby jejich pozitivní vliv na imunitu. Kdy jindy by přece měl člověk více dbát na posílení imunity, než v tomto období, kdy kolem nás stále ještě řádí covid? Čerstvé klíčky obsahují řadu vitaminů, díky nimž bude váš imunitní systém šlapat jako hodinky. Jedním z nich je například vitamin A, jenž má silné protizánětlivé účinky. Dále je třeba zmínit také obsah vitaminu C, díky němuž mohou bíle krvinky lépe zasáhnout proti infekcím v těle.Podpora trávení Trávení celkově je pro celiaky jakýmsi celoživotním tématem, a proto jakékoliv tipy, jak jeho funkci zlepšit, jsou rozhodně vítány. V klíčcích se nachází opravdu vysoký podíl vlákniny, a ta, jak je všeobecně známo, je pro správnou funkci střev nezbytná. Bohužel drtivá většina lidí má vlákniny ve svém jídelníčku velký nedostatek, což může částečně vyřešit právě pravidelná konzumace klíčků.  Dobrota nabitá živinami Jak již bylo zmíněno v úvodu, klíčky obsahují spoustu vitaminů – A, B, C a E. Kromě toho však ukrývají i řadu cenných minerálů a látek, jako jsou například selen, železo, zinek, hořčík, vápník a draslík. Dále se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, jehož konzumace má na organismus detoxikační účinky. Pravidelné pojídání klíčků mimo jiné působí i jako prevence proti cévním onemocněním, a také pomáhá s jejich regenerací. Jejich účinky oceníte taktéž při různých poruchách metabolismu. A aby toho všeho ještě nebylo málo, klíčky jsou významný zdroj antioxidantů. Jak začít s klíčením Jestliže vás klíčky zaujaly a rádi byste se do klíčení pustili i vy, mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. Vezměte si surovinu, kterou chcete nechat naklíčit (mungo, čočka, hrášek, řeřicha atd.) a důkladně ji propláchněte vodou. Poté ji nasypte do nádoby na naklíčení – lze zakoupit již hotové sety, případně poslouží i mělká miska. Surovinu zalijte studenou vodou a po cca 12 hodinách vodu slijte, opět propláchněte a surovinu nechte v misce jen tak bez vody, pouze ji zakryjte kouskem tenké navlhčené látky. Suroviny poté proplachujte alespoň dvakrát denně. Za dva až tři dny by se měly objevit první klíčky, které můžete konzumovat. Klíčky lze jíst samotné, na chlebu nebo třeba jako součást různých pokrmů. Na tohle si dejte pozor Ačkoliv je pojídání klíčků pro tělo velmi prospěšné, při nedodržení všech hygienických podmínek může dojít k zažívacím potížím způsobeným bakteriemi, které se ve vlhkém a teplém prostředí velice rády množí. Proto byste měli dodržovat maximální čistotu a pravidelné proplachování surovin rozhodně nepodceňovat.Zde jsou tři základní body, na které byste při klíčení neměli nikdy zapomínat: Klíčky nikdy nenechávejte moc přerůst – nebyly by potom už tak chutnéKlíčky konzumujte co nejdříve a vyvarujte se jejich dlouhodobému skladováníVždy dbejte na čistotu – nikdy nekonzumujte klíčky, které mají na povrchu vrstvu slizu či jsou jakkoliv poškozené​

Sladká letní osvěžení: na co si dát pozor při výběru zmrzliny a ledové tříště?​

S příchodem horkých letních dnů lidé hledají chladivá osvěžení. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak zahnat horko, je dát si zmrzlinu. Prodej této pochoutky je v plném proudu a vitríny či stánky lákají na nejrůznější příchutě, ať už smetanové nebo ovocné. Často nechybí ani ledové tříště nebo kávy se zmrzlinou. Nicméně i zde se pro celiaky skrývá řada nástrah, kterým je lépe se vyhnout. V článku vám přinášíme tipy, u jakých zmrzlin a dalších letních osvěžení byste měli zpozornět. Zmrzliny Zmrzliny obecně lepek vůbec obsahovat nemusí. A to jak smetanové, tak sorbety. Klasické příchutě jako vanilka, čokoláda nebo jahoda by celiakům neměly uškodit. Pokud výrobce používá původní suroviny jako smetanu, cukr, ovoce, lusky vanilky nebo kakao. Nicméně toto pravidlo platí spíše v případě, že si zmrzlinu vyrábíte doma. Ve zmrzlinárně či cukrárně mohou i tyto příchutě být pro celiaky problematické, a to kvůli kontaminaci. Výrobci mohou na stejné ploše připravovat zákusky nebo používat jeden stroj pro všechny druhy zmrzlin, tedy i těch, které lepek obsahují. Proto je vždy lepší, se zeptat, zda je daná zmrzlina pro vás bezpečná, pokud není vyloženě označená jako bezlepková. Pokud však není obsluha důsledná, stopy lepku se objeví i ve zmrzlinách, u nichž výrobce deklaruje, že lepek neobsahují. Důvod je prostý – křížová kontaminace skrze kopečkovače nebo špachtle. Když prodavači nabírají všechny zmrzliny stejnou špachtlí, kontaminují i ty bezlepkové. Proto by měli mít na bezlepkové příchutě zvláštní naběračky. Případně můžete sami prodavače poprosit, aby si před nabráním vašeho kopečku, nářadí očistili. Větší množství lepku, a nejen jeho stopy, mohou obsahovat i jinak relativně bezpečné zmrzliny, které jsme si popsali výše. Někteří výrobci míchají zmrzliny již z předem připravených směsí. Týká se to zejména točených zmrzlin. Lepek se také skrývá v kornoutcích a sušenkových mističkách, na jejichž výrobu se používá i pšeničná mouka. Zeptejte se obsluhy, zda neprodává bezlepkové kornoutky. Největší jistotu však máte, pokud si kopeček ledové pochoutky sníte z kelímku. Pokud chcete ekologičtější variantu, noste si svou mističku. Záludné posypky a polevy Nenápadným, ale zato velkým problémem jsou ozdoby a posypky. Aby byly zmrzliny atraktivnější, prodejci nabízejí čokoládové, karamelové nebo jahodové polevy a sušenkové nebo oříškové posypky. V těch ale zcela jistě lepek najdete, proto si raději zmrzlinu vychutnejte bez tohoto sladkého doladění. Určitě se také vyhněte zmrzlinám, které mají sušenkovou posypku již ve svém základu. V posledních letech se totiž staly hitem zmrzliny na bázi sušenek či čokoládových tyčinek jako Oreo, Snickers, nebo čokoládové cookies. Kousky těchto cukrovinek se přidávají třeba do vanilkové nebo smetanové zmrzliny. Nenechte se tedy zmást! Určitě si nedávejte ani jiné trendy příchutě jako cheesecake nebo cookies dough (sušenkové těsto). Ledové tříště a utopené osvěžení Pod ledovým osvěžením si nemusíme představit jen zmrzlinu, ale i nápoje. Především děti milují různobarevné ledové tříště, které často stánky se zmrzlinami doplňují. Tříště se nicméně v drtivé většině připravují z kupovaných sypkých směsí. Na obalu těchto sáčků pak najdete varování, že směs lepek obsahuje, proto tyto sladké tříště raději oželte. Pokud byste však měli na nápoj velkou chuť, tak se jednoduše zeptejte na lepek obsluhy. Třeba vás příjemně překvapí odpovědí, že ledová tříšť v sobě lepek nemá. Velkým letním trendem je affogato, což v italštině znamená utopený. Představte si pod tím sušenku a zmrzlinu zalité horkým espresem. Pokud máte chuť na kofeinové osvěžení, zvolte raději variantu pouze s vanilkovou zmrzlinou. I u té se však v cukrárně přesvědčte, že je bezlepková. V plné parádě si affogato vychutnáte nejlépe doma. Stačí dát do skleničky kopeček bezlepkové vanilkové zmrzliny k tomu třeba bezlepkové  od Celity, a to vše zalít třemi lžícemi horkého espresa. Dezert můžete doladit strouhanou čokoládou. Ledových osvěžení jsou plné ulice a s trochou štěstí mezi nimi najdete i bezpečné bezlepkové pochoutky. Stačí dodržovat pár pravidel a nemusíte se obávat zdravotních potíží. Vyhněte se všem příchutím se známými cukrovinkami a raději i ledovým tříštím. Zdraví, a to nejen u celiaků, neprospívají ani modré šmoulí zmrzliny či tříště. U potravinářské modři totiž výzkumy odhalily, že zvyšuje riziko karcinomu. Naopak vyhýbat se nemusíte třeba bezlepkovým nanukům na dřívku, které jsou samostatně zabalené, a tak je ani obsluha lepkem neznečistí! Autor:Martina Moresová​

Čeká vás dlouhá cesta autem? Přinášíme tipy na bezlepkové svačiny​

Čeká vás během prázdnin dovolená, kam plánujete vyrazit autem? Ať už jedete kamkoliv, něco dobrého na zub s sebou je nutnost. Přinášíme vám proto užitečné tipy, co si vzít s sebou na svačinku, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu. Přirozeně bez lepkuPro celiaka není nic lepšího, než když si dopřeje něco přirozeně bezlepkového. To neplatí samozřejmě pouze na cestách, ale tak nějak obecně. Skvělou volbou jsou například oříšky a sušené ovoce. Můžete si doma předem namíchat vlastní směs do krabičky, anebo rovnou sáhnout po již hotových směsích z obchodu. Oříšky doplní energii, zasytí a kromě toho jsou i plné pro tělo velmi přínosných látek. Sušené ovoce zase doplní příjemně sladkou chuť a k oříškům se skvěle hodí. Jestliže vám klasické sušené ovoce moc nechutná, skvělou alternativou je ovoce lyofilizované neboli sušené mrazem. Mezi další přirozeně bezlepkové produkty patří samozřejmě ovoce a zelenina. Opět si jej můžete doma předpřipravit do krabičky a po cestě uzobávat. Jestliže si nic chystat nechcete a raději byste ovoce pojídali jen tak rovnou, je lepší sáhnout po něčem méně šťavnatém, abyste po cestě nebyli zbytečně ulepení. Na cesty je vynikající třeba banán nebo jablko. Zeleninu je fajn nakrájet na dlouhé hranolky, které pak můžete namáčet třeba do cizrnového hummusu. Kromě vitaminů tak rovnou doplníte i nějaké bílkoviny, což tělo jistě ocení. Klasika v bezlepkové podobě Jestliže si dlouhou cestu neumíte představit bez obložených baget, máme dobrou zprávu – vzdávat se jich nemusíte ani s bezlepkovou dietou. Je však třeba počítat s tím, že bezlepkovou bagetu jen tak na benzínce nejspíše nekoupíte, ale budete se muset předzásobit z domova. Na tom ovšem není nic složitého. Jednoduše si do bezlepkového pečiva naaranžujete vše, co máte rádi. Jen nezapomeňte, že majonézám a salámům je lepší se spíše vyhnout, jelikož se rychle kazí. Nechcete přeci, aby vás po cestě zastihly nepříjemné potíže se zažíváním.Mezi české klasiky patří samozřejmě i řízek s chlebem. Opět se nejedná o nic, o co byste se museli ochudit. Vždyť řízek se dá doma jednoduše obalit i do bezlepkové kukuřičné strouhanky. Co se týče hlavních jídel, na benzínky se opět moc nespoléhejte a raději buďte připraveni. Nachystejte si do krabičky něco, co nepodléhá rychlé zkáze. Vhodné jsou těstoviny nebo třeba rýže. To už záleží na vašich preferencích. Velkým pomocníkem na dlouhých cestách je samozřejmě chladicí box, který vám pomůže udržet vaše potraviny co nejdéle čerstvé a svěží. Něco dobrého na zub Co by to bylo za cestování bez něčeho dobrého na zub. Jistě oceníte, když s sebou budete mít různé druhy tyčinek a dobrot co jen rozbalíte a hned konzumujete. Na našem  máte široký výběr produktů, z nichž si vybere jistě každý. Naleznete různé sladkosti, proteinové tyčinky a zdravější raw tyčinky, které jsou vyrobeny čistě ze sušeného ovoce a oříšků. Myslete však na to, aby tyto dobroty byly pouze doplněním plnohodnotných svačin. Kdybyste se celou cestu cpali sladkostmi, vaše trávení by vám jistě moc nepoděkovalo.​

Sójové suky: zdroje rychlé energie, které dokážou jít s dobou!​

Sójový suk, řez, kmen nebo tyčinka. Ať už pojmenujeme slavnou cukrovinku jakkoli, vždy se nám před očima objeví typický nažloutlý váleček s nezaměnitelnou chutí. Poslouží nejen jako malá chuťovka po obědě, ale také jako zdroj rychlé energie. Celita navíc nezůstává pozadu ani v nejnovějších trendech, a proto nabízí i proteinové a kolagenové suky. Mrkněte do článku, ať si můžete vybrat suk, který pro vás bude ideální! Tradiční cukrovinky ze sóji nemusí oželet ani celiaci. Celita totiž nabízí všechny druhy sójových řezů v bezlepkových variantách. Originálním základem sójových suků je cukr, hrubá sójová mouka, tuk, sušené mléko a rumové aroma. Jelikož ale existují různé příchutě řezů, najdeme v nich i kakao, vanilkové a kokosové aroma. Na e-shopu Celity najdete sójový suk  s  nebo  Rychlé cukry dodají energii Sladkosti ze sóji se řadí mezi tyčinky, které nám v podobě jednoduchých cukrů dodají rychlou energii. Přeměna těchto jednoduchých sacharidů na energii se však děje pod jednou podmínkou, a tou je fyzická zátěž. Super jsou teda sójové suky, když potřebujete rychle nabrat síly při túře v horách nebo na cyklo výletě. Stejně tak tento proces funguje, pokud si tyčinku dáte po skončení fyzické námahy. Takto si tedy zamlsáte trochu zdravěji. Naopak, pokud sníte jednoduché cukry v den, který prosedíte v práci, sacharidy se nepřemění v energii, ale tuk. V tom případě si jen tak zamlsáte, na čemž ale není vůbec nic špatného! Kolagen a protein: příchutě vědomého životního stylu Nejžhavějším tyčinkovým trendům jednoznačně velí protein. Skoro všechny sladké tyčinky mají své proteinové varianty a sójový suk od Celity není výjimkou. Protein, česky bílkovina je důležitou složkou potravy, která přispívá k růstu svalů a u dětí i kostí. Jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  suk obsahuje 13 % sójového proteinu a  dokonce 20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu. Proteinové suky jsou opět vhodné při sportovní aktivitě nebo jako zpestření jídelníčku. Mezi další hity se v poslední době řadí i kolagen. Funkce kolagenu by se dala zjednodušeně popsat jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, a tím pomáhá udržovat naše šlachy, svaly a kosti v dobré kondici. Přirozeně kolagen najdeme v tučných rybách jako je losos a tuňák, ořeších či listové zelenině. Ve sladké formě si jej však můžete dopřát prostřednictvím  suku s příchutí kakaa. Tato tyčinka je nadupaná nejen kolagenem, ale také proteinem. Bílkovinná směs zde tvoří 21 % energetické hodnoty potraviny, tudíž ji opět můžeme označit jako tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Stejně jako u předchozích tyčinek je suk vhodný při fyzické námaze. Pokud si jej však dáte jen jako zákusek po obědě, nic se nestane a aspoň svému tělu dodáte trochu kolagenu a proteinu navíc! Který sójový suk je nejlepší? Tápete, kterou z tyčinek si vybrat? Řiďte se podle vaší chuti. Proteinové a kolagenové suky vás sice více zasytí, ale pokud milujete klasiku, nenuťte se do moderny. Nejlépe uděláte, když si sójové suky vezmete s sebou na výlet nebo do posilovny. Získáte tak potřebnou energii, a ještě si pochutnáte. Nebo si s těmi proteinovými zpestřete snídani. Nastrouhejte si čokoládový suk s proteinem a kolagenem do jáhlové kaše. Dodáte jí kakaovou a sladkou chuť, plus trochu potřebných živin. Autor: Martina Moresová​

Jak péct bezlepkově s xanthanovou a guarovou gumou?​

Snad každý, kdo dodržuje bezlepkovou dietu a bedlivě čte složení jednotlivých produktů, alespoň jednou určitě narazil na suroviny zvané xanthanová nebo guarová guma. O co se vlastně jedná? Jaký je mezi nimi rozdíl? Dozvíte se v našem článku. Xanthanová gumaXanthanovou gumu někdy naleznete pouze pod pojmenováním xanthan, případně pod označením E 415. Vyrábí se fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Poté je vzniklý produkt vyčištěn, vysušen a rozemlet na jemný prášek. Hotový výrobek je bez chuti a zápachu. Xanthanová guma je hydrokoloidní, což v praxi znamená to, že na sebe váže vodu. Díky tomu je velmi užitečná obzvlášť při bezlepkovém pečení, jelikož dokáže nahradit vlastnosti lepku.Co vše dokáže? Pevnější struktura těstaVyšší elasticita těstaDobře váže voduZadržuje vzduch v těstě – pečivo je nadýchanější Guarová guma Guarová guma, někdy též guma guar či E 412, se vyrábí z guarových bobů rostoucích na takzvaném Indickém stromě. Výsledný produkt patří mezi rozpustné vlákniny, tudíž je pro naše trávení velmi prospěšný. Mimo to je super i pro lidi snažící se o redukci hmotnosti, jelikož dokáže navodit pocit sytosti a omezuje vstřebávání cukrů z potravy. Při použití guarové gumy při bezlepkovém pečení docílíte vláčnějšího a pružnějšího těsta, tudíž se opět jedná o skvělou náhradu lepku. Co vše dokáže? Zvyšuje objem pečivaTěsto je vláčnějšíDelší životnost pečivaHladší struktura těsta Náhrada lepku Tyto dvě náhrady lepku naleznete zpravidla v univerzálních bezlepkových moukách, případně v již hotových pekárenských výrobcích. V jednodruhových moukách xanthan ani guar gumu nenajdete. Abyste dosáhli při bezlepkovém pečení těch nejlepších výsledků, nemusíte se bát použít obě tyto suroviny najednou. Pokud však používáte již hotovou univerzální směs, pohlídejte si, zda již jednu z nich neobsahuje. Co se týče dávkování, tak u guarové gumy je to 1 kávová lžička na 400 g mouky. Tohle doporučení zbytečně nepřekračujte, protože jinak by guar mohl mít projímavé účinky. U xanthanové gumy zase stačí rozmíchat 1 kávovou lžičku ve 100 ml horké vody a přidat do těsta jakožto část „mokré“ složky. I v tomto případě hrozí při vyšších dávkách projímavé účinky. Konkrétní příklady využití Připravujete těsto na kynuté koláče, avšak chybí mu jeho typická pružnost a „mazlavost“. Stačí přidat buď guar gumu nebo xanthan. Pečete bezlepkové vánoční cukroví nebo sušenky, ale s těstem se špatně pracuje a je extrémně drobivé. Případně již hotové kousky jsou křehké až příliš. Přidání xanthanu či guaru problém opět vyřeší. Upekli jste bezlepkovou bábovku, případně litou buchtu na plech. V den upečení byla chuťové skvělá a vláčná, ovšem když jste ji chtěli jíst i druhý den, byla z ní jen přesušená zdrnutá hmota. Příště přidejte do těsta guar gumu. Chcete na bezlepkové pečení používat pouze kvalitní jednodruhové mouky místo již hotových univerzálních směsí, ale výsledné výrobky z nich se příliš drobí a jsou přesušené? Problém opět vyřeší přidání xanthanové gumy nebo guaru. Pokoušíte se doma upéct bezlepkový chléb či housky, ale chybí jim typická nadýchanost. Sáhněte guar gumě.​

Arašídové máslo jako zdroj energie a bílkovin, který pomáhá hubnout i přibírat​

Je hutné, lesklé a jakmile do něj zaboříte lžíci, jen tak snadno nepřestanete. Za těmito nápovědami se neskrývá nic jiného než milované či nenáviděné arašídové máslo. Tato slaná a zároveň sladká pochoutka si našla cestu do jídelníčků Evropanů až z daleké Ameriky. Burákové máslo však obsahuje nejen spoustu minerálů a zdraví prospěšných látek, ale také kalorií. Ptáte se, kolik másla můžete sníst? Nebo s čím ho jíst? Koukněte do článku a zjistíte vše potřebné, co byste měli o burácích vědět! Jako bonus vám představíme i novou bezlepkovou burákovou tyčinku od Celity. Arašídové máslo v sobě ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C, E a kyseliny listové a také třeba hořčíku, draslíku a vápníku. Uvědomovali si to už mexičtí Aztékové, kteří pastu z buráků používali jako lék proti bolesti zubů. Jedná se o první zaznamenané použití arašídového másla. Dnes nám s bolavými zuby pomůže spíše prášek, nicméně burákové máslo našemu tělu prospěje v jiných oblastech. Je bohatým zdrojem bílkovin neboli proteinu. Pro představu – dvě lžíce másla obsahují 8 gramů bílkovin. Ptáte se, kde se v burácích bere tolik proteinu? Důvod je prostý. Arašídy většina lidí nesprávně označuje jako ořechy. Jelikož jsou ale plody podzemnice olejné, řadí se mezi luštěniny, které v sobě skrývají velké množství rostlinných bílkovin. Arašídy jsou navíc přirozeně bezlepková potravina, tudíž pokud si vyrobíte doma máslo pouze z buráků, nemusíte se bát zdravotních potíží. Ty by vám neměly hrozit ani v případě, když si koupíte stoprocentní arašídové máslo v obchodě. Nicméně raději čtěte pozorně etikety kvůli případné křížové kontaminaci. Jezte arašídy! Ale s mírou Kvalitní buráková másla vyrobená čistě z arašídů v sobě skrývají ještě jednu látku, a tou je tuk. Arašídové pasty jsou kaloricky velmi bohaté, proto by je lidé měli do jídelníčku zařazovat s mírou. Velkou výhodou másla z burských oříšku je, že nás díky množství bílkovin zasytí na delší dobu. Ideálně si jej tedy ráno přimíchejte do snídaňové kaše nebo jogurtu. Můžete jej však využít i jako zdroj energie předtím, než se vydáte cvičit. Nicméně jít do fitka se zavařovačkou másla v jedné ruce a se lžíci v druhé je trochu nepraktické. Celita pro vás má ale jednoduché řešení v podobě tyčinky Peanut Extasy. Tato nová pochoutka je bezlepková a obsahuje 36 % arašídů. Její střed tvoří hustá náplň z burákové pasty, která je obalená v čokoládě. Potěší tak všechny mlsálky! Součástí novinky je i směs proteinů, které vás společně s arašídy na nějakou chvíli zasytí. Pomůže zhubnout i ochránit srdce Pokud ještě váháte, zda dát burákovému máslu šanci, možná vás přesvědčí jeho další zdravotní benefity. Mnohé studie ukazují, že stoprocentní arašídová pasta pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a přítomné antioxidanty snižují riziko kardiovaskulárních potíží. Navíc se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Pokud jej v mírném množství zařadíte do svého jídelníčku, budete mít menší potřebu mlsat mezi naplánovanými jídly. Kdo potřebuje přibrat si naopak denní porce si zvýší. A jak tedy arašídové máslo využít v kuchyni? Namažte si jej na plátek bezlepkového chleba a poklaďte na něj kolečka banánu. Nebo si dejte lžíci až dvě arašídového másla společně s miskou ovoce na svačinu! Můžete ho přidat i do thajských rýžových nudlí. Stačí jej povařit společně s kokosovým mlékem a bezlepkovou sójovkou. Vznikne vám tak skvělá omáčka. Naprostou americkou klasikou je pak peanut butter jelly sendvič. Na jeden plátek bezlepkového chleba namažte marmeládu, na druhý burákovou pastu. Chleby k sobě připlácněte a máte hotovo. Pokud však milujete sladké, zkoukněte recept na sladkou tečku v podobě arašídovo – čokoládových košíčků. Košíčky s arašídovým máslem a čokoládou: 200 gramů hořké čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte špetku soli a 60 gramů kokosového oleje, promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými nebo silikonovými košíčky. Rozlijte do nich poloviny čokoládové směsi a dejte na 10 minut do mrazáku. Nyní si opět připravte vodní lázeň. Do misky tentokrát vložte 120 gramů arašídového másla a 30 gramů kokosového oleje, zahřejte a promíchejte. Směs naneste na čokoládovou vrstvu a vše nechte opět 10 minut chladit. Zkontrolujte, že je náplň tuhá a do košíčků nalijte zbývající čokoládu. Naposledy vychlaďte a servírujte! Autor:Martina Moresová​

Co byste měli vědět o arašídech​

Arašídy neboli burské oříšky zná jistě každý z nás. Dnes se však na ně podíváme trochu z jiného pohledu a přineseme vám informace, které jste o nich dost možná vůbec nevěděli. Arašídy nejsou ořechy Kolem arašídů se točí jedna velká nepravda, a sice, že jsou mylně považovány za oříšky. Ve skutečnosti se však jedná o luštěninu. Jen si vzpomeňte na ještě nevyloupané arašídy ve slupce. Tato ochranná skořápka je ve skutečnosti lusk, jako mají třeba fazole. Stejně tak tepelně neupravené arašídy v surovém stavu chutnají spíše jako luštěnina. Jejich typickou oříškovou chuť získají až poté, co projdou procesem pražení. Na světě existuje nespočet odrůd, které se mezi sebou liší velikostí jader, vůní, barvou i chutí. Dobrota bohatá na antioxidanty Tak, když už jsme si uvedli vše na pravou míru, nastal čas se mrknout na to, jak mohou být tyto plody podzemnice olejné prospěšné pro člověka. Arašídy jsou velmi energeticky bohatou potravinou, přičemž ve 100 g naleznete 590 kcal. Co se týče obsahu bílkovin, jedná se o 26 g. Dále se v nich nachází 16 g sacharidů a 26 g tuků. Ačkoliv se může podíl tuku jevit jako vysoký, jejich konzumace v rozumné míře může podpořit snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, přičemž navíc nepřispívají k tvorbě tělesného tuku. Arašídy také obsahují 50 % mononenasycených a polynasycených mastných kyselin, které jsou zásadní pro tělesné funkce, avšak náš organismus si je nedokáže sám vyrobit. Nachází se v nich i vitaminy skupiny B, konkrétně B1, B3, B6 a B9. Za zmínku jistě stojí i jejich vysoký podíl antioxidantů, jako jsou koenzym Q10 a resveratrol, které dokáží zpomalit stárnutí buněk. Mimo to arašídy obsahují kyselinu listovou, železo, zinek, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Jíst arašídy se vyplatí Sečteno a podtrženo, jíst denně hrst arašídů se rozhodně vyplatí. Jejich tuky vás zasytí a nakopnou energií, antioxidanty jsou zase prevence proti civilizačním chorobám. Pravidelná konzumace navíc podporuje paměť, zdravý spánek i trávení, což je pro celiaka velké plus. Velkou výhodou této suroviny je i její příznivá cena. Jestliže vám přijde chroupání arašídů u televize už nuda, ale přesto byste je chtěli jíst častěji, níže přinášíme několik tipů, jak je můžete zužitkovat v kuchyni: Arašídová omáčka – Perfektní doplněk k rýžovým závitkům, nudlím nebo i třeba si ji můžete dát se zeleninou a rýží. Její příprava trvá sotva několik minut a chuťově je skutečně vynikající. Přísada do salátů i polévek – Další možnost, jak arašídy v kuchyni využít, je jejich přidání do různých salátů. Zajímavé je taktéž jejich použití v některých polévkách. Sladké i slané pochutiny – Nesmíme zapomenout zmínit ani použití arašídů v různých pochutinách. Sladké recepty jsou celkem známé, ale věděli jste, že si doma můžete připravit i různé slané sušenky právě s arašídy?Vyzkoušejte náš nový produkt Peanut Extasy Pokud arašídy patří mezi vaše oblíbené „oříšky“, jistě by vám neměla uniknout novinka na našem e-shopu. Jedná se o produkt Peanut Extasy, což je sladká tyčinka s arašídovým máslem. Výrobek je samozřejmě bez lepku, takže pro celiaka super volba na rychlou svačinku. Tyčinka Peanut Extasy zažene hlad i uspokojí vaše chuťové pohárky.Já sama jsem měla příležitost tyčinku ochutnat a musím říct, že je skutečně lahodná. Díky její jemné konzistenci se doslova rozplývá na jazyku. Kombinace hořké čokolády, kakaového krému a arašídového másla je lidově řečeno nebe v hubě. Za sebe i své blízké můžu produkt vřele doporučit! Jen jedno malé upozornění… tyčinek si kupte klidně víc, protože nebudete chtít zůstat jen u jedné. :-)​

Přivítejte dýně, královny podzimu. Posílí imunitu a zasytí prázdná břicha!​

Dorůstají do různých tvarů i velikostí, hodí se při pečení buchet, vaření rizota nebo výrobě svítilny. Touto praktickou všestranností neoplývá nikdo jiný než dýně. Můžeme je označit za jedničky mezi podzimními plodinami, jelikož je uplatníme téměř v každém jídle. Dýně dobře zasytí, a navíc i zahřeje zkřehlá těla. Pojďte se s námi do světa dýní podívat. Jako bonus si odnesete skvělé bezlepkové recepty. Dýně je nejen perfektní podzimní pochoutkou, ale také zdrojem vitaminů, které posilují lidskou obranyschopnost. Obsahuje vitamin A, který pomáhá našemu tělu bojovat proti infekcím. Vitamin C zvyšuje tvorbu bílých krvinek, díky čemuž naše imunitní buňky pracují efektivněji. V dýních dále najdeme vitamin E, železo a kyselinu listovou, kteří se také řadí mezi posilovače imunitního systému. S dýněmi se spřátelí i lidé, kteří potřebují snížit hmotnost. Plodinu tvoří z 94 % voda, tudíž je málo kalorická. Další studie prokázaly pozitivní vliv dýní na srdeční funkci a lidský zrak. Velkým benefitem je i skutečnost, že dýně pomáhá v boji proti rakovině. Rakovinné buňky totiž produkují volné radikály, které jim pomáhají v množení. Dýně tyto radikály dokáží zneutralizovat. Hokkaido Jak tedy tuto superzdravou potravinu dostat do svého těla? Receptů je nespočet, stačí si jen vybrat druh dýně. Oblíbenou klasikou je v našich zemích dýně hokkaido, ze které se vaří především krémová polévka. Výborné a zároveň snadné je i dýňové rizoto. Při přípravě pokrmů z této dýně nezapomeňte, že se nemusí loupat. Ušetříte si tak práci. Dýňové rizoto: Malou dýni hokkaido omyjte a zbavte semen. Polovinu nakrájejte nahrubo a upečte v troubě rozpálené na 200 stupňů do měkka. Zbytek nakrájejte na kostičky, opečte na oleji do zlatova. Tři stroužky česneku a malou cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte k dýni. Jakmile cibule zesklovatí, přisypte 250 gramů rýže arborio. Dbejte na to, aby rýže byla dobře orestovaná, poznáte to tak, že zesklovatí podobně jako cibule. Směs zalijte deci suchého bílého vína. Nechte odpařit všechen alkohol a poté postupně přilévejte zeleninový vývar. Do pánve vždy nalijte tolik tekutiny, aby rýže byla ponořená. Jakmile se vývar vsákne, opět jej přilijte. Postup opakujte, dokud nebude rýže uvařená na skus. Potřebujete zhruba litr vývaru. Upečenou dýni rozmixujte na pyré a přidejte k rizotu. Dále přidejte dvě lžíce másla a parmazánu. Vše dobře promíchejte. Rizoto podávejte ozdobené strouhaným parmazánem a opečenými dýňovými semínky. Máslová dýně Máslová dýně není tolik oranžová jako hokkadio a, jak napovídá její název, chutná po másle. Její dužina je lehce stravitelná, proto je vhodná pro přípravu příkrmů pro kojence. Pro dospělé jedince se však hodí na přípravu hummusu. To ocení zejména ti, kdo nemají rádi cizrnu. Dýňový hummus Máslovou dýni o hmotnosti cca 800 gramů oloupejte, nakrájejte na kostky, pokapejte olivovým olejem a v troubě rozpálené na 220 stupňů upečte do měkka. Poté ji rozmixujte společně s tahini pastou (5 polévkových lžic), stroužkem česneku, solí a pepřem. Výsledný hummus dolaďte citronovou šťávou podle chuti a ozdobte sezamem, petrželkou, dýňovými semínky nebo prostě tím, co vám chutná! Pochoutku si dopřejte s bezlepkovým chlebem nebo ještě lépe s tyčinkami Grissini od Celity. Těmi se hummus parádně nabírá! Špagetová dýně Když tuto dýni rozkrojíte a upečete, ihned pochopíte, proč se jí říká špagetová. Její dužina totiž připomíná klubko čerstvě uvařených špaget! Pokud tedy váš jídelníček přetéká bezlepkovými těstovinami, tato plodina je skvělou náhradou. Špagetová dýně se sýrem Troubu rozpalte na 220 stupňů, dýni rozřízněte napůl (pozor, jde to těžce) a vyjměte semena. V misce smíchejte 125 mililitrů smetany, dvě lžíce bazalkového pesta (zde si dejte pozor, aby neobsahovalo stopy lepku!), 130 gramů listového špenátu a 70 gramů ricotty. Nakonec přidejte 50 gramů strouhaného výrazného tvrdého sýra a mozzarelly. Půlky dýně přesuňte do menšího pekáčku, osolte, opepřete a směs nalijte do středů. Vše posypte oblíbeným strouhaným sýrem nebo zbytkem mozzarelly. Pekáček zakryjte alobalem a pečte dvacet minut. Poté alobal sejměte a pečte zhruba dalších dvacet minut, než je dýně měkká. Po upečení chvíli počkejte, pak vidlicˇkou rozdělte duzˇinu tak, aby vznikly drobné trˇa´sneˇ (sˇpagety) a duzˇina se promi´chala se sy´rovou na´plni´. Dýňové lívanečky Na závěr našeho dýněmi oplývajícího článku vás nepřipravíme ani o sladkou tečku. I ta bude obsahovat dýně. Jaký typ dýně si k lívanečkům zvolíte, záleží na vás. Doporučujeme však máslovou nebo hokkaido. Menší dýni hokkadio nebo máslovou (pozor, tu loupeme) nakrájíme na kostky. V kastrolku rozpusťte lžíci másla a přidejte dýni, sůl a podlijte trochou vody. Jakmile se dýně rozvaří, rozmixujte ji na pyré. 180 gramů bezlepkové hladké mouky prosajte s dvěma lžičkami prášku do pečiva a přimíchejte 200 gramů pyré. Dále přijdete dvě vejce, 30 gramů rozpuštěného másla a dvě lžíce moučkového cukru. Pokud by byla směs moc hustá, zřeďte ji bílým jogurtem. Lívanečky usmažte na olivovém oleji a podávejte ještě teplé posypané skořicovým cukrem. Autor:Martina Moresová​

Tipy na novoroční detox: podpořte trávenía doplňte energii!​

První lednové dny obvykle nepřináší jen mráz, ale také procitnutí z vánočních dnů. Ve spížce vám možná leží poslední kousky cukroví, v lednici se zase krčí poslední miska bramborového salátu. Že už nemůžete tučné jídlo ani vidět? Přemýšlíte, že byste zašli do fitka? Pojďme si ukázat, jak odlehčit tělu i mysli po bujarém slavení a hodování! Nebojte, žádné zázračné detoxikační či hubnoucí drinky, vám nutit nebudeme. Raději vám představíme skvělý zázvor a kurkumu, mocné citrusy a tipy jak doplnit energii při fyzické námaze.  Lidské tělo jako nejlepší detoxikační nástroj Detoxikace neboli očista organismu se v původním slova smyslu vztahuje k odstranění škodlivých látek typu pesticidy, plísně a v nejhorším případě kovů jako je rtuť. Dnes se však tímto termínem odkazuje k očištění střev a jater od alkoholu, cukrů, živočišných tuků, solí a éček. Pokud v nadměrné míře konzumujeme jídlo, které je bohaté na tyto složky potravy můžeme se cítit unavení, rozmrzelí, bez nálady a energie. Takový stav může nastat právě po Vánocích, kdy si dopřáváme bramborový salát klidně i k snídani. Sváteční jídelníček často tvoří smažený kapr, pečená husa, cukroví a všechno to spláchne sladká kola a žaludek mohou přeplnit i bezlepkové varianty svátečních pochutin. Jak se tedy vymanit z této otupělosti pojídaní cukroví a sledování pohádek? Žádné zázračné pilulky či směsi nehledejte. Lidské tělo má tu úžasnou schopnost se samo zbavovat škodlivin a čistit. Nicméně bez naší vědomé pomoci to nedokáže. Pojďme se tedy podívat, jak můžeme očistu našeho těla podpořit! Mocná dvojice: zázvor a kurkuma Zázvor je známý především jako pomocník při bolavém krku a nachlazení. Tento žlutý kořen původem z Asie však nejen posiluje imunitu, ale podporuje i trávení a pomáhá při žaludečních obtížích. Chete-li odlehčit svému plnému bříšku, dejte si třeba zázvorový čaj. Nastrouhejte kousek kořenu, stačí málo, čaj bude silný i tak. Vše zalijte horkou vodou a nechte louhovat. K přípravě vám skvěle poslouží french press, jelikož jím oddělíte kousky zázvoru od tekutiny. Velkým hitem jsou takzvané ginger shoty. Tedy malé panáky zázvorové šťávy, které můžete vyladit dalším ovocem. Ty opět odlehčí vašemu organismu, a navíc fungují jako skvělá podpora imunitního systému. Zkuste tak odšťavnit kousek zázvoru, jablka a citronu. Všechny šťávy smíchejte a přidejte mletou kurkumu, stačí půl čajové lžičky. Kurkuma (další asijský kořen), patří mezi antioxidanty, tudíž chrání naše buňky. Podporuje nejen přirozené trávení, ale také činnost jater. Zázvorový shot s přídavkem kurkumy oceníte třeba po silvestrovských oslavách. Ginger shoty můžete obměňovat podle chuti. Smíchejte zázvorovou šťávu třeba s pomerančovou, grepovou nebo limetkovou. Citrusy poskytnou nejen vitamin C, ale také čistí lidská střeva, jelikož obsahují velké množství vlákniny. Ne nadarmo jsou nazývané kartáčem střev. Pomocník v detoxu: zdravý životní styl Nejvíce svému tělu pomůžete, pokud se o něj budete dlouhodobě starat. Pokud chcete po Vánocích získat energii nazpět, choďte spát před půlnocí, jezte dost ovoce a zeleniny, pijte dostatečné množství neochucené a neperlivé vody a dopřejte si trochu pohybu. Chcete-li se vyhnout záplavě nadšenců s novoročními předsevzetími, kteří pravidelně plní fitka v prvních měsících roku, běžte třeba běhat. Zimní běh vás otuží a přispěje k posílení imunity. Úžasným nakopávačem imunity je také saunování. Teplo rozproudí ve vašem těle tekutiny a ty se dostanou do všech částí. Zchlazením ve sprše nebo bazénu pak podpoříte krevní cirkulaci. Tělo se také díky saunování snáze zbavuje nebezpečných toxinů prostřednictvím pocení. Ať už se tedy vydáte do fitka nebo do parku či bazénu, nezapomeňte, že vydanou energii je vhodné opět doplnit. Skvělou bezlepkovou variantu představují sójové suky od Celity. Vybírat můžete z příchutí   a  poleva. Nechybí ani nejžhavější trendy neboli proteinové a kolagenové suky. Tyčinky jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  obsahuje 13 % sójového proteinu a  20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu.  je nadupaný nejen kolagenem, ale také bílkovinami, tudíž také patří mezi tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Všechny tyto pamlsky tudíž mohou být součástí zdravého životního stylu. Pokud se však budete cítit opravdu přesycení a nafouknutí, můžete vyzkoušet i půst. Ovšem jen za podmínky, že to dovoluje váš zdravotní stav. Zkuste třeba půl dne nebo i celý den nejíst, ale za to hodně pít neslazené čaje nebo vodu. Uvařte si výše zmíněný zázvorový čaj, který pomáhá trávení a zdokonalíte tak svou očistu. Neberte půst jako definitivní. Pokud vám bude špatně nebo prostě dostanete hlad, tak se s klidem najezte! Duševní detox Často opomíjený, ale neméně důležitý je také detox psychický. Vyčistit hlavu vám pomůže výše zmíněné sportovní aktivity nebo obyčejná procházka v hezkém prostředí. Odpoutejte se také od nezdravých vztahů, které zatěžují vaši hlavu a třeba vás i nutí více mlsat. Naopak si vyrazte ven s přáteli, kteří vás umí rozesmát!  Autor: Martina Moresová​

...
...

BLOG