Všechno, co potřebujete vědět o celiakii
Vegetariánský či veganský začátek roku bez lepku
Vegetariánská i veganská jídla se více či méně proplížila do naší stravy. Jejich vliv na zdraví planety i lidí je nezpochybnitelný a ušetří se i životy mnoha zvířat. Z těchto důvodů se každý začátek nového roku nese ve znamení jídelníčků pouze z potravin rostlinného původu. Cílem akce zvané veganuary je ukázat lidem, jak se chutně a výživně stravovat bez masa, sýrů a vajec. Zvolit však můžete i vegetariánskou variantu a vynechat jen maso. Jak potom kombinovat bezmasou stravu s bezlepkovou dietou? Začtěte se do článku, ve kterém vás čeká třeba recept na kuře na paprice bez kuřete nebo vege boloňskou omáčku!
Čti víceBezlepkové strouhanky: zabalte do nich kapra i sýr
Štědrý večer se blíží každým dnem a s ním i slavnostní večeře. V Česku i na Slovensku zpravidla nesmí chybět něco smaženého a obalovaného, jako je kapr, řízek nebo třeba sýr či tofu. Vypořádat se s bezlepkovou strouhankou dnes již není problém, nicméně ozkoušená klasika může trochu nudit. Pojďte se s námi nadchnout méně obvyklými bezlepkovými trojobaly, které ozvláštní a provoní vánoční hostinu.
Čti víceHlíva ústřičná: superzdravá houba vykouzlí spoustu bezlepkových jídel
Posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a obsahuje málo kalorií. Všechny zmíněné vlastnosti můžeme připsat hlívě ústřičné. Superhouba, pro kterou nemusíte do lesa, stačí si zajít do obchodu, má mnoho zdravotních benefitů i využití v kuchyni. Hodí se do guláše, polévky, burgerů nebo i jednoduše na gril. Neztratí se ani v asijských nudlích nebo omáčkách. Hlíva je navíc přirozeně bezlepková a pokud si pohlídáte ostatní suroviny, obohatíte svůj jídelníček o další bezpečná jídla!
Čti víceZnáte luštěninové těstoviny?
Těstoviny tvoří nedílnou součást jídelníčku řady lidí. Jak jistě všichni víme, ty tradiční obsahují lepek, avšak to neznamená, že byste se této dobroty museli s diagnostikováním celiakie vzdát. Kdepak, existuje i řada bezlepkových alternativ. Jednou z nich jsou například i těstoviny luštěninové, na které si posvítíme v dnešním článku.
Čti víceSacharidy v jídelníčku celiaka: krmte mozek komplexně
Sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku každého člověka. Pokud je potřebujeme doplnit, sáhneme po plátku chleba, rýži, těstovinách, ale také jejich celozrnných či bezlepkových variantách. Sacharidy, především ty komplexní, jsou velmi důležité, jelikož zajišťují fungování našeho organismu a mozku. Jak je tedy správně a ve vší rozmanitosti zařazovat do jídelníčku celiaka? Pročtěte si náš článek a třeba v něm najdete inspiraci!
Čti více