Tvaroh z tofu či sníh bez vaječných bílků? Všechno je možné!

07. 05. 2020

Jestliže se stejně jako já vyhýbáte kromě lepku i kravskému mléku, jistě jste už mnohokrát narazili při přípravě pokrmů na ten problém, jak nahradit některé suroviny. V dnešním článku vám předám nějaké svoje tipy, jak si doma snadno vytvořit různé alternativy mléčných výrobků a na závěr si posvítíme i na vejce.

Veganský tvaroh z tofu

Balíček bílého tofu natural
Šťáva z třetiny citronu
3 lžíce cukru
1/2 lžičky citronové kůry

Tofu natural nakrájejte na menší kostky a vhoďte do nějaké nádoby. Následně je zakápněte citronovou šťávou, přidejte citronovou kůru, cukr a pomocí tyčového mixéru umixujte hladký krém. Veganský tvaroh z tofu lze používat úplně stejně jako ten z kravského mléka. Já jej mimo jiné používám i jako krém na různé dezerty – lze jej do něj přidávat třeba borůvky na obarvení, kukuřičný škrob, aby lépe držel atd.

Domácí oříškové mléko

1 díl ořechů dle chuti – já nejčastěji používám loupané mandle či lískové ořechy
4 díly vody

Základ úspěchu tvoří předem namočené ořechy, takže tento krok nevynechávejte. Snažte se, aby byly ve vodě alespoň čtyři hodiny, avšak ideální je nechat je tam celou noc. Takto namočené ořechy propláchněte, přesypte do čisté vody a pomocí výkonného mixéru rozmichujte na miniaturní kousíčky. Tuto směs posléze přeceďte přes velmi jemné síto, případně plátýnko do čisté nádoby a máte hotovo. Ořechové mléko uplatníte všude, kam byste běžně dali kravské. Kdo chce, může si jej malinko přisladit sirupem – super je například datlový.

Krém z kokosového mléka

Plechovka kokosového mléka – 400 ml
Lžíce kokosové oleje
3 lžíce cukru či jiného sladidla
Vanilkové aroma podle chuti

Plechovku s kokosovým mlékem nechte přes noc v lednici, aby se perfektně oddělila tuhá část od tekutá a před použitím s ní hlavně netřepte! Tuhou část následně přendejte do mísy, kde ji lehce našlehejte. Za stálého promíchávání přidejte i zbytek surovin, dokud vám nevznikne hladký krém. Jestliže by se vám zdál příliš tekutý, neváhejte si k lepší pevnosti dopomoci kukuřičným škrobem. Hotový krém uložte do lednice, kde během několika hodin ztuhne. Hodí se na zdobení různých pečených i nepečených dezertů, kde byste jinak použili klasický máslový krém. Pomocí různých aromat si můžete pohrávat s jeho chutí a přizpůsobovat jej tak různým receptům.

Vyšlehejte si sníh i bez vaječných bílků

100 ml nálevu z plechovky luštěnin – nejlepší je cizrna
2 lžíce cukru krystal
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce xantanové gumy – není vždy nutná, též ji lze nahradit kukuřičným škrobem

Začněte tím, že si nálev z plechovky luštěnin přelijete do větší mísy. Pusťte se do šlehání a po chvilce pomalu přisypávejte oba druhy cukru. Jestliže recept, do kterého tento bezvaječný sníh šleháte, vyžaduje, aby byl opravdu pevný, přidejte taktéž xantanovou gumu. Pokud vysoká pevnost sněhu není nutná, klidně tento krok vynechejte. Šlehání by vám mělo zabrat přibližně 10 minut. Sníh můžete přidávat do litých těst, jak jste zvyklí, dále klidně do kremrolí, mimo to z něj lze dělat i pusinky a mnoho dalšího.

Používáte doma taky nějaké alternativy? Podělte se o ně s námi!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.