Recepty na jídla vhodná pro celiaky

Udělej si doma sám - díl 2. Ořechová másla, tahini a ghí
20. 04. 2021 | Radka | Recepty

Udělej si doma sám - díl 2. Ořechová másla, tahini a ghí

Jsem velkým milovníkem ořechových másel. S ořechovými másly je to jako s koprovkou, buď je milujete nebo vám nechutnají. Manželovi například připadají moc hutná, lepící se na jazyk. Ano, v porovnání s Nutellou určitě jsou hutnější, mají ale také nesrovnatelně více živin. A hlavně, jsou bez cukru. Přesto ani s nimi se to nesmí přehánět. Pokud je kupujete, dobrou brzdou bude nepochybně i jejich cena.

Čti více
Udělej si doma sám – díl 1. Rostlinná mléka
12. 04. 2021 | Radka | Recepty

Udělej si doma sám – díl 1. Rostlinná mléka

Symbolem Covidu a prvního českého lockdownu jsou bezesporu vyprodané kvasnice. Covid měl i svou světlou stránku. Lidé začali doma více vařit a péct. I já se rozhodla, že si doma vyrobím to, co jsem jindy kupovala. Nebylo to jen z důvodu, že se mi nechtělo mezi lidi. Roli hrála i kontrola ingrediencí, které si do svých „domácích výrobků“ sama dám.

Čti více
Mrkvové šátečky s povidly
08. 04. 2021 | Radka | Recepty

Mrkvové šátečky s povidly

Tento recept vznikl náhodou, když se na několik týdnů kvůli „lockdownu“ uzavřely školky a náš syn dostal za úkol udělat mamince k MDŽ dobrotu v podobě šátečků. Paní učitelky poslaly i vyzkoušený recept. Stačilo jen ho upravit na bezlepkovou variantu a skvělá svačina k odpolednímu čaji byla na světě. A zabavil se u toho i syn, který poctivě vykrajoval a zdobil okraje šátečků vidličkou.

Čti více
Bezlepkové churros
16. 03. 2021 | Radka | Recepty

Bezlepkové churros

Na své první setkání s churros si živě vzpomínám ještě dnes. Bylo mi 16 let a se svou nejlepší kamarádkou jsme jely navštívit jejího bratrance do Kalifornie, odkud jsme to protáhly i do Mexika. Všudypřítomná vůně skořice se linula od řady stánků a my se poprvé seznámily s churros a rozhodly se, že místní pochoutku musíme vyzkoušet. A nezůstalo u jednoho kousku.

Čti více
Banány po mexicku
13. 03. 2021 | Radka | Recepty

Banány po mexicku

Banány jsou v Mexiku všudypřítomné. Dopřát si je můžete na sladko i na slano. Chutnají skvěle jako dezert – třeba v ovocném salátu nebo smažené natural či v těstíčku. Mexičani je ale jedí i ve slané podobě. Něco jako naše bramborové chipsy. Dávají si je s pálivými omáčkami a v pytlíku je na každém rohu prodávají pouliční prodejci.

Čti více