Podzim na talíři: Bezlepkové vaření se sezónními surovinami

Podzim je obdobím, kdy se příroda halí do teplých barev a zároveň nám nabízí bohatství chutí a vůní. Pokud se stravujete bez lepku, rozhodně se nemusíte ochuzovat o to nejlepší, co toto roční období přináší. V říjnu dozrávají mnohé suroviny, které jsou výživné, přirozeně bezlepkové a ideální pro vaření i pečení. A protože brambory a dýně už u nás na blogu zářily, pojďme se podívat na další podzimní poklady jako je řepa, kadeřávek, jablka a hruška nebo houby. Červená řepa: zemitý zázrak podzimuČervená řepa je výjimečně výživná zelenina, bohatá na antioxidanty z řady betalainů, které pomáhají snižovat záněty a chránit buňky před poškozením. Obsahuje také vysoké množství kyseliny listové (vitamínu B9), důležité pro krvetvorbu a zdravý vývoj buněk, dále vitamín C podporující imunitu a vstřebávání železa, samotné železo, draslík regulující krevní tlak a vlákninu pro správné trávení. Díky obsahu přírodních nitrátů může příznivě ovlivňovat prokrvení a krevní tlak. Pravidelná konzumace řepy tak přispívá k celkovému posílení organismu, zvláště v období chladnějších měsíců.Zapojení řepy do podzimních jídel je velmi jednoduché. Stačí ji upéct s bramborami, uvařit z ní polévku nebo rizoto, případně lehčí salát. Osvědčený parťák červené řepy je beze sporu kozí sýr, kterým skvěle doplníte všechna jídla. My vám nyní přináším recept na oblíbený redakční salát: Bezlepkový salát s červenou řepou a kozím sýremNa tři porce si připravte:500 g vařené červené řepyBalení polníčku nebo mixu polníčku a rukoly250 - 300 g měkkého kozího sýraOblíbené ořechy (vlašské, kešu)Balzamikový ocetMedSůl, pepřŘepu můžete buď rovnou nakrájet na kostky, nebo v zimě ji hoďte na chvíli do trouby, ať nejíte salát zcela studený. Ořechy obalte v medu a nechte v troubě nebo na pánvi zkaramelizovat (chvíli to potrvá). Kousky řepy vhoďte do mísy společně s polníčkem a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte balzamikem, nadrobte do mísy kozí sýr, přidejte ořechy a vše promíchejte. Můžete servírovat s kouskem bezlepkového pečiva. Kadeřávek: zelený základ podzimní kuchyněTato listová zelenina bývá často přehlížena, přitom obsahuje obrovské množství vitamínu K, který je klíčový pro zdraví kostí a správné srážení krve, dále vitamín C, A, vápník, hořčík a vlákninu. Mladé listy jsou skvělé do smoothie nebo salátů. Kadeřávek se výborně hodí do polévek a vývarů, kde si udrží tvar a dodá pokrmu barvu i živiny. Můžete ho restovat na olivovém oleji s česnekem jako rychlou přílohu, nebo přidat do těstovin, rizot či zapečených jídel. Oblíbenou variantou jsou také pečené kadeřávkové chipsy – stačí listy pokapat olejem, posolit a upéct do křupava. Listy kadeřávku mají pevnou strukturu, pokud je tedy budete chtít rozmixovat do smoothie, stačí je jemně promnout s citronovou šťávou a olejem a lístky změknou. Podzimní duo plné vitamínů: jablka a hrušky Na závěr článku nemůžeme opomenout typické ovoce českého podzimu. Jablka a hrušky jsou přirozeně sladké, bohaté na vlákninu, vitamín C a různé antioxidanty, které podporují trávení i imunitu. Jablka i hrušky vynikají i svou univerzálností – skvěle se hodí jak do sladkých dezertů, tak i do slaných jídel. Můžete je nakrájet do salátů pro svěží ovocný akcent, přidat do zeleninových dušených směsí. Vynechat nesmíte ani úžasný crumble! Ovoce stačí zapéct se skořicí, hřebíčkem či badyánem a posypat drobenkou z ovesných vloček, másla a cukru. Hrušky a jablka můžete také rozmixovat do hladkého pyré, které poslouží jako základ pro bezlepkové muffiny, palačinky nebo perník na plech. Dezerty budou díky pyré krásně vláčné. A pokud rádi experimentujete, zkuste jablka nebo hrušky přidat do pikantních omáček k masu, kde jejich jemná sladkost krásně vyváží výraznější chutě. Martina Moresová

Tipy na bezlepkové svačiny do práce i do školy

Ach ty svačiny… Věčný problém, ať chodíte do práce nebo jste teprve školou povinní. Dost často s nimi mají problém i lidé bez jakýchkoliv dietních omezení. Co potom ti, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Bageta z automatu je v tomto případě passé. Každý, kdo se s bezlepkovou dietou potýká už nějaký ten pátek, dá jistě za pravdu, že spoléhat na svačinu z obchodu nebo z bufetu, se ve většině případů nevyplácí. Jen málokdy se totiž najde něco vhodného k zakousnutí, co splňuje přísná kritéria bezlepkového stravování. Sázkou na jistotu je proto nošení svačin z domova, i když je to někdy otravné. Uvidíte ale, že když překonáte lenost, nakonec za kus žvance budete vděční.Jenže co pořád chystat? Abyste se nemuseli den co den odbývat bezlepkovým chlebem a šunkou, připravili jsme si pro vás několik tipů, kterými se můžete inspirovat. 1. Bezlepkové kuličky z quinoyPodle návodu na obalu si uvařte quinou a nechte ji vystydnout. Poté do ní přidejte sůl, nasekaná sušená rajčata, oblíbené bylinky, nastrouhaný sýr a syrové vajíčko. Všechno smíchejte a z hmoty vytvarujte kuličky. Ty pak opečte na rozpálené pánvi dozlatova, případně dejte péct na 20 minut do trouby rozpálené na 180 °C.Kuličky chutnají skvěle za tepla i zastudena, což z nich dělá skvělou volbu právě na svačinu. Pokud chcete, můžete k nim přidat nějaký dip a čerstvou zeleninu. Pro ještě lepší chuť zkuste quinou uvařit v zeleninovém vývaru. Recept na kuličky si případně můžete různě vylepšovat a přidat různé suroviny, co máte rádi. Skvěle se do nich hodí třeba olivy. 2. Zeleninové muffinyNaším dalším tipem pro vás jsou muffiny, avšak pozor, na sladkou klasiku protentokrát zapomeňte. Muffiny totiž mohou mít mnoho podob. My vám ukážeme, jak si je udělat naslano. V míse smíchejte 150 g univerzální bezlepkové mouky, 2 vajíčka, 100 ml olivového oleje, 100 ml mléka, 1 menší nastrouhanou cuketu (zbavenou vody), 1 nastrouhanou mrkev, hrst nastrouhaného sýra a bezlepkový prášek do pečiva. Pro lepši chuť přidejte trochu soli a oblíbené bylinky. Vzniklým těstem naplňte formičky na muffiny a pečte 25 minut na 180 °C.Stejně jako u výše zmíněných kuliček, tak i s tímto receptem si můžete podle libosti pohrát. Cuketu a mrkev klidně nahraďte čerstvým špenátem a sýrem fetta a nebo do těsta přidejte nakrájenou papriku. Možností je nespočet. Stačí jenom vyzkoušet, co vám bude nejvíce chutnat. Oproti klasickým muffinům jsou tyhle zeleninové navíc mnohem bohatější na živiny a déle zasytí. 3. Domácí bezlepkové müsli tyčinkyNakonec pro vás máme tip i na sladkou svačinku, a to domácí bezlepkové müsli tyčinky. Smíchejte bezlepkové vločky (ovesné nebo pohankové) spolu s oblíbenými oříšky, semínky a sušeným ovocem. Ke směsi pak přidejte med, trošku kokosového oleje a dobře promíchejte. Poté všechno upěchujte na plech tak, abyste měli cca 1,5 – 2 cm silný plát. Pečte asi 20 minut na 160 °C. Nakonec jen nechte vychladnout a nakrájejte na pruhy – tyčinky. Hotové tyčinky pak můžete ještě vylepšit čokoládovou nebo jakoukoliv jinou oblíbenou polevou.A co vy? Jaké jsou vaše oblíbené bezlepkové svačinky do školy nebo do práce? Podělte se s námi v komentářích!  Kateřina Chudá

Upečte si jahodové muffiny bez lepku​

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a spolu s ním i sezóny jahod. Pokud se vám těchto sladkých červených plodů letos urodilo opravdu hodně a už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento nadýchaný moučník. Příprava je velice rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnou i ti méně zkušení. Tyto bezlepkové muffiny jsou super svačinka na výlet i dezert jen tak ke kávě. Využijte sezónní ovoce na maximum S jahodami a sezónním ovoce celkově je to každý rok v podstatě stejné. Člověk se vždycky těší na sladké voňavé ovoce ze zahrádky a potom je ho najednou tolik, že už neví, co s ním. Tak co, poznáváte se? Já tedy určitě. Různé muffiny, koláče a buchty jsou v tomto případě ideálním řešením, jak ovocné přebytky můžete zpracovat.Tento konkrétní recept má mimo jiné velkou výhodu v tom, že si jej můžete upravit dle libosti, podle toho, jaké ovoce aktuálně potřebujete nějak zužitkovat. Jahody můžete jednoduše nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba malinami. Jestliže se vám muffiny budou zdát příliš nudné a suché, můžete je pomocí krému z mascarpone přetvořit na chutné cupcaky. Fantazii se meze nekladou. Tak a teď už hurá na recept! Potřebné suroviny: 140 g másla1 balíček vanilkového cukru100 g cukru krupice3 vejce70 g pohankové mouky70 g univerzální bezlepkové mouky¾ balíčku kypřicího prášku50 ml mléka – já použila mandlové1 lžička citronové kůryHrst čerstvých jahod Pracovní postup: Nejprve si rozpusťte máslo a poté jej ušlehejte spolu s cukrem. Následně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte v čisté míse tuhý sníh. Žloutky přidejte k máslu s cukrem a znovu vyšlehejte. Nakonec přidejte prosetou mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a mléko. Všechno opět pomocí mixéru vyšlehejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. Nyní přichází na řadu sníh. Pomocí kuchyňské stěrky jej opatrně jemnými pohyby vmíchejte do těsta. Až budete mít hotovo, tak si důkladně omyjte jahody a zbavte je zelených stopek. Následně je nakrájejte na drobné kousky a ty posléze jemně opět za pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte do těsta. Hotové těsto s jahodami naplňte do košíčků na muffiny. Ideální je používat lžíci, aby vám šlo těsto dobře dávkovat. Dejte si pozor na to, abyste košíčky naplnili pouze ze dvou třetin. Těsto totiž v troubě ještě trochu povyskočí, takže hrozí, že by z přeplněných košíčků mohlo vytéci ven. Jahodové muffiny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Zda jsou muffiny upečené poznáte podle zapíchnutí špejle, na níž by nemělo být nalepené žádné těsto. ​

Upečte si broskvový koláč bez lepku​

Máme tady srpen a s ním i sezónu broskví. Pokud už nevíte, jak tyto sladké šťavnaté plody zužitkovat, mám pro vás recept na vynikající koláč na způsob klasického amerického pie. Příprava je sice časově náročnější, avšak výsledek za to rozhodně stojí! Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. Potřebné suroviny na těsto: 800 g univerzální bezlepkové mouky400 g změklého másla4 lžíce moučkového cukruŠpetka soli10 lžic studené vody2 žloutky1 lžíce cukru krupice na posypání koláče1 bílek na potření těsta Potřebné suroviny na náplň: 120 g cukru krupice2 lžíce kukuřičného škrobu1 lžička skořice1 lžička citronové šťávy4 broskve​

Najezte se venku! Tipy na parádní bezlepkový piknik​

Horká letní odpoledne a teplé večery nám umožňují trávit více času venku. Kromě návštěvy koupališť nebo různých výletů můžete skvělé počasí využít i k venkovnímu posezení s přáteli. Vezměte s sebou něco dobrého na zub a máte parádní letní piknik! Abyste si nemuseli lámat hlavy s přípravou, sepsali jsme pro vás pár tipů a receptů, co vzít s sebou do košíku. Na piknik si přichystejte jednoduchá jídla, nejlépe taková, která se dá jíst rukama anebo jen lžící či vidličkou. Nebudete s sebou tak muset brát půlku kuchyňského vybavení. Velmi úsporné jsou v tomto případě bezlepkové tyčinky , které si dáte s hummusem. Cizrna přirozeně lepek neobsahuje a navíc je skvělým zdrojem bílkovin a železa, takže vás dobře zasytí. Tyčinky s olivovým olejem nebo s  pak poslouží jako jedlý příbor! Cizrnový hummus: 250 gramů vařené cizrny vložte do mixéru, přidejte lžíci tahini pasty a vše rozmixujte. Postupně přilévejte tři lžíce oleje. Nakonec přidejte dva stroužky česneku, dvě lžíce petrželky, jednu lžíci citronové šťávy, osolte, opepřete a vše ještě jednou promixujte. Podle chuti můžete přidat třeba sušená rajčata nebo bazalku. Aby hummus neoschl, zakápněte jej olivovým olejem. Zatímco hummus poslouží jako předkrm, hlavní chod zajistíte plněnými tortillami nebo salátem do skleničky. Kukuřičné bezlepkové tortilly naplňte podle vaší fantazie. Dodržujte však osvědčený postup. Jako první tortillu něčím pomažte. Skvělé je rozmačkané avokádo, čerstvý sýr nebo pesto. Poté přijde na řadu zelenina: salát, rajče, okurek. Nakonec přihoďte maso (šunku, pečené kuřecí, losos) nebo sýr (balkánský, feta). Vše pečlivě zamotejte. Aby se tortilly lépe jedly, nakrájejte je na kolečka a propíchněte párátkem. Vzniknou vám tak tortillové šneky.Pokud nejste fandové tortill, připravte si do zavařovacích skleniček salát. Vždy si vezměte širokou sklenici a naplňte ji do tří čtvrtin objemu, ať se vám oběd snadno jí. Základním pravidlem je dát omáčku vždy na dno sklenice. Tekutina zůstane bezpečně dole ukrytá pod vrstvou zeleniny a dalších přísad. Tip na salát do skleničky: Rozmačkejte avokádo a smíchejte jej s dvěma lžícemi bílého jogurtu. Přidejte stroužek česneku, trochu limetkové šťávy, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladka a vložte na dno sklenice. Na zálivku naskládejte zeleninu: salát, rajče, okurku. Poté přidejte kukuřici a fazole. Vše završte kousky pečeného kuřete a posypte parmazánem. Pro bezmasou verzi použijte balkánský sýr. Sklenici dobře uzavřete! Správný piknik se neobejde ani bez sladké tečky. Skvěle se sem hodí například bábovka, jejíž kousky padnou tak akorát do ruky. Zapomeňte však na mramorovanou klasiku a překvapte své blízké bábovkou se sójovým sukem! Na e-shopu Celity si vyberete mezi  či  kmenem, Pokud chcete dezert nutričně obohatit, sáhněte po  Bábovka se sójovým sukem: Připravte si dvě vejce a 200 gramů moučkového cukru. Nejprve vyšlehejte sníh z dvou bílků a dvou lžic cukru. Poté vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem a 80 gramy rozpuštěného vychladlého másla. Do směsi se žloutky vmíchejte 250 ml mléka, 300 gramů polohrubé bezlepkové mouky, balení prášku do pečiva, dvě lžíce kakaa a dva nastrouhané sójové suky. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba hodinu. Pokud vás tedy článek nalákal na letní hostinu pod širým nebem, nezapomeňte si s sebou vzít i piknikové vybavení. Naprostým základem je pikniková deka, která má zespodu izolační vrstvu. Příjemně se na ní sedí a nic vás nestudí. Vezměte s sebou i ubrousky, ať už klasické nebo vlhčené. Samozřejmostí jsou sklenice, talíře, případně papírové tácky a příbory. Pokud se však necháte inspirovat menu v článku, talířky nebudou potřeba a z příborů postačí jen vidličky! Jestli plánujete větší hostinu, vyplatí se vzít si s sebou pravý piknikový koš, který obsahuje veškeré vybavení k jídlu, a navíc do něj ledacos ukryjete! Neopomeňte ani pití, hlavně obyčejnou vodu. Autor:Martina Moresová​

Svačiny, které v koši neskončí! Přichystejte si slané i sladké bezlepkové dobroty​

Bývají malé, vlezou se do pytlíčku či krabičky, ale zaženou i velký hlad. Řeč není o ničem jiném než o svačinách. Správně vyladěná svačina může být velkým pomocníkem, pokud vám mezi snídaní a obědem zakručí v břiše. Školákům zase pomůže, aby byli dostatečně bdělí po celou dobu vyučování. Nechte se námi inspirovat tipy na trendy bezlepkové sváči, které vás zasytí! V článku najdete recepty na sladké i slané dobroty. Každá svačinka by se měla skládat ze sacharidů, vlákniny, tuků a bílkovin. A jsou to právě bílkoviny, které nás skutečně zasytí, proto je důležité je do svačiny přidat. Pokud se totiž zakousneme jen do ovoce nebo nějaké bezlepkové tyčinky, můžeme dostat brzy hlad. Zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky (sýry, tvaroh), maso a luštěniny (cizrna, čočka). U luštěnin však pozorně čtěte obaly. Přestože jsou přirozeně bezlepkové, mohou být alergenem kontaminované na třídící lince. Slaná svačinka: čočkový salát Čočkový salát je parádní lehká svačinka do teplých dnů. Množství ingrediencí si můžete zvolit podle toho, jak velkou svačinu plánujete. Čočku beluga buď uvařte nebo kupte již hotovou. Nasekejte jednu šalotku a velké rajče na kostky, smíchejte s luštěninou. Přidejte na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo mozzarellu. Zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem. Osolte, opepřete a přimíchejte nasekanou petrželku. Slaná svačinka: obložený chléb s cottage a avokádem Na plátek oblíbeného bezlepkového chleba namažte vrstvu sýru cottage. Nahoru naskládejte čtvrtku avokáda nakrájeného na plátky. Osolte, opepřete a pokud máte chuť, přidejte na závěr i dva plátky rajčat. K této svačince můžete zvolit jakýkoli typ bezlepkového chleba. Nejvíce prospěšných látek však získáte z chleba semínkového. Dýňová, slunečnicová a lněná semínka jsou společně s oříšky skvělým zdrojem hořčíku, železa a omega 3 a 6 mastných kyselin. Lidské tělo si mastné kyseliny neumí samo vytvořit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Omega 3 mastné kyseliny navíc tlumí úzkosti a deprese. Slaná svačinka: Zapečený cheddarový chléb Ke třem krajícům oblíbeného bezlepkového chleba si přichystejte 120 gramů strouhaného cheddaru a dvě taktéž nastrouhaná jablka. Nejprve na grilu či pánvi opečte plátek chleba a potřete jej máslem. Jablka smíchejte se sýrem a směs navršte na topinku. Vše vraťte pod gril nebo na pánev (chléb je dobré přitlačit ke dnu menší pokličkou, aby se sýr dobře zapekl). Svačina je hotová, jakmile sýr zezlátne a začne se roztékat. Poté stačí nechat chleby vychladnout. Tuto pochoutku můžete pokaždé připravit trochu jinak. Chuť topinky zvýrazní hrst nasekaných ořechů, které můžete přidat na závěr. Jindy zase místo jablek přidejte k sýru mrkev nebo celer. Nic nepokazíte ani když pod sýrovou směs přidáte osmahlou cibulku nebo pórek. Sladká svačinka: kakaový termix Na čtyři porce si přichystejte vaničku (250 g) jemného tvarohu. Ten společně se dvěma lžícemi zakysané smetany, kakaového prášku a čekankového sirupu rozmixujte do hladké směsi. Rozdělte do misek a nechte v lednici ztuhnout. Pokud si termix berete s sebou do práce, nalejte směs nejlépe do zavařovacích skleniček a zajistěte víčkem. Na závěr vychladlou směs ozdobte jahodami, borůvkami či malinami. Můžete ji posypat i plátky mandlí. Sladká svačinka: Rýžová kaše s datlemi a chia semínky Na čtyři porce vlijte do hrnce litr mléka a do něj přisypte 200 gramů kulatozrnné rýže. Tento typ rýže lze totiž vařit dlouho a zrnka pořád zůstanou tak akorát na skus. Směs přiveďte těsně pod bod varu a nechte vařit do zhoustnutí. Zabere to asi dvacet minut. Těsně před koncem vsypte do hrnce hrst nasekaných sušených datlí a chvilku povařte. Při výběru datlí však opět dejte pozor, aby neobsahovaly stopy lepku. Stejně jako u luštěnin může u sušeného ovoce dojít ke křížové kontaminaci. Hotovou kaši rozdělte do misek, přidejte plátek másla, lžíci chia semínek a případně doslaďte čekankovým sirupem. Vše promíchejte a užijte si svačinku! Sladká svačinka: Cottage s ovocem a semínky Sýr cottage skvěle využijete i ve sladkých receptech. V kombinaci s ovocem, medem a skořicí vznikne skvělá pochoutka. Jahody, jablka, hrozny, maliny, broskve či jiné oblíbené ovoce nakrájejte a smíchejte se sýrem cottage. Přidejte hrst oblíbených ořechů (vlašské, pistácie, kešu) a semínek (lněná, chia, dýňová). Na závěr přidejte špetku skořice a oslaďte medem. Tuto svačinku si můžete pokaždé přichystat trochu jinak podle toho, jaké ovoce, semínka a ořechy k sýru přidáte. Nápoje? Bez bublin a cukrů Nejzásadnějším doplňkem každé svačiny je nápoj. Obecně se uvádí, že by lidé měli denně vypít zhruba dva litry tekutin, a co nejméně sladkých. Pozor je třeba dát si i na nadměrnou konzumaci ovocných džusů. Například v litru pomerančového džusu můžeme přijmout až 28 kostek cukru. Základ dobrého pitného režimu tedy tvoří neslazená voda. V lahvi s sebou noste ale raději neperlivou, protože ta s bublinkami ničí zubní sklovinu. Na vině je nižší pH faktor perlivé vody. Vytváří v dutině ústní kyselé prostředí, které zubům škodí. Bublinky a cukr v nápojích tak raději vyměňte za mátu, meduňku, citron, pomeranč, grep, okurku a pár bobulí malin či jahod. Tyto ingredience dodají vodě svěží chuť a zubům neublíží. Případně můžete popíjet neslazené čaje či zeleninové šťávy. Autor:Martina Moresová​

Vyzkoušejte hrušky na sladko i na slano​

Leží vám doma hodně hrušek po vydařené sezóně a už nevíte, jak je zpracovat? Mám pro vás dva bezlepkové recepty, které nabízí způsob, jak tyto lahodné plody využít v kuchyni na sladký i slaný způsob. Chutný oběd i lahodný dezert po zaručen! Kuřecí kapsa s hruškou Budete potřebovat: Kuřecí prsa v celkuPlátky slaninyOblíbený sýrSůlPepřSušený česnekSměs koření na pečené kuřeHruška Pracovní postup: Kuřecí prsa očistěte a omyjte. Poté je rozkrojte v polovině tak, aby vám vznikla kapsa. Maso osolte, opepřete a okořeňte. Poté do vzniklé kapsy vložte oloupanou hrušku nakrájenou na drobné kostičky a oblíbený sýr. K hruškám se perfektně hodí Brie, anebo různé sýry s modrou plísní. Nakonec kapsu uzavřete a zajistěte pomocí párátek, aby se její obsah nevysypal ven. Takto připravená kuřecí prsa prudce osmahněte ze všech stran na rozpálené pánvi. Jakmile budou opečená, obalte je do několika plátků slaniny, kterou opět upevněte párátky. Obalená kuřecí prsa vložte do zapékací misky, přiklopte víkem či zadělejte alobalem a pečte v předem rozehřáté troubě na 200 °C 40 minut. Poté oddělejte víko nebo alobal a pečte dalších 10 minut. Jako přílohu k těmto plněným kuřecím prsům doporučuji basmati rýži.​

Adventní kalendář plný bezlepkových dobrot​

Vánoce jsou pro mnoho z nás jedno z nejkouzelnějších období v roce. Abyste si letos zkrátili čekání na to, až k vám domů zavítá Ježíšek, vyrobte jednoduchý adventní kalendář, který bude plný bezlepkových dobrot. Každý den se tak můžete těšit na nějakou drobnost, která vám zpříjemní adventní čas. Mnoho výhod Říkáte si, proč si vyrábět vlastní adventní kalendář, když v obchodech jich naleznete nepřeberné množství? Důvodů je hned několik. V prvé řadě si vyrobíte takový kalendář, který bude na míru šitý přímo pro vás nebo vaše dítko. Budou v něm pouze takové dobroty, co máte nejraději a nestane se, že byste při rozbalování balíčků narazili na méně oblíbenou sladkost. Dalším důvodem je také to, že budete mít stoprocentní jistotu ohledně složení jednotlivých produktů, což je u celiaků obzvlášť velice důležité. Tip: Mrkněte se na náš , kde naleznete široký výběr sladkých i slaných dobrot, které jsou stoprocentně vhodné pro každého s bezlepkovou dietou. Na své si zde přijdou jak milovníci klasických čokoládových tyčinek, tak i ti, co preferují zdravou stravu, protože máme na výběr i chutné raw tyčinky. V neposlední řadě jistě stojí za zmínku i fakt, že samotná výroba a příprava adventního kalendáře se může stát novou vánoční tradicí, kterou si zamilujete. Navíc vlastnoručně vyrobený adventní kalendář jistě zahřeje u srdíčka mnohem více než kousek, který za pár korun pořídíte na nákupu v supermarketu. Pokud jste alespoň trošku tvořivá duše, směle do toho. Výroba je navíc velice jednoduchá a nepotřebujete mít žádné velké zkušenosti s vyráběním různých DIY. Budete potřebovat: 24 oblíbených bezlepkových dobrotbalicí papírnálepky s čísliceminůžkyprovázekvětev na zavěšení jednotlivých balíčků Jak na to: Jako první si připravte vše, co byste do adventního kalendáře chtěli dát – sladké i slané dobroty nebo třeba klidně nějaké drobné hračky, pokud se jedná o kalendář pro děti. Jakmile budete mít všechno rozdělené na 24 hromádek, můžete se pustit do balení jednotlivých balíčků. Jak to bude vypadat, je jen na vás. Dárečky můžete zabalit buď klasicky do ozdobného balicího papíru, anebo klidně popusťte uzdu své fantazii a balíčky nějak originálně ozdobte. Na závěr na každý jeden balíček nalepte nálepku s číslicí tak, abyste měli na každý prosincový den jednu. Když máte vše zabaleno, je nejvyšší čas jednotlivé balíčky navázat na větev. Za pomocí tenkého provázku připevněte každý jeden balíček. Jestli budou balíčky v řadě vedle sebe přesně podle jednotlivých číslic nebo zda se byste je raději měli navázané nahodile v různých výškách je čistě jen na vás. Hezky vypadají obě varianty. Na závěr už jen větev připevněte pomocí silnějšího provázku na zeď a máte hotovo. Více variant Nápad s větví se vám moc nezamlouvá? Nevadí, jednotlivé balíčky můžete navázat třeba na věnec. Zajímavě vypadají jednotlivé balíčky upevněné na různých nástěnných 2D maketách stromku nebo třeba hvězdičky. Jestliže na zeď nic upevňovat nechcete nebo na to třeba nemáte ani místo, další možností je zabalené dárečky umístit do nějaké ozdobné krabičky, přičemž dotyčný si každý den vytáhne jeden balíček.

Tipy na bezlepkovou novoroční party​

Příchod nového roku se nejlépe oslaví s dobrým jídlem, pitím a společností. Věříme, že skvělé přátelé máte po ruce a splnit předchozí dvě podmínky vám rádi pomůžeme my! Zapomeňte letos na klasický dvojboj v podobě chlebíčků a šampaňského a připravte pro vaše kamarády silvestrovskou party plnou bezlepkových delikates. Popíjejte horké punče, zakousněte se do řepných bramboráků či batátových chipsů a jako sladkou tečku si užijte ořechové mlsání! Oslavu Silvestra začněte tím, že si dobře rozvrhnete přípravu občerstvení. Nakupte nejlépe dva dny předem, aspoň se vyhnete dlouhým frontám v poslední den roku. Zajistěte, že budete mít dostatek hrnců, ve kterém udržíte punče horké. Nadýchané ořechové cukroví si zase napečte alespoň den předem, ať vám zbyde dostatek času na přípravu dipů a dalšího slaného pohoštění. Zimní punče Poslední den v roce už sice věstí mrazivý leden, nicméně proč si ještě na chvíli nepřipomenout vánoční atmosféru? Vánoce i úsměv na rtech vykouzlí báječné punče. Punč se typicky připravuje z rumu, proto dbejte, abyste koupili destilát z cukrové třtiny, který lepek neobsahuje. Vánoční punč V hrnci ohřejte dva litry jablečného moštu, přidejte půl litru rumu z cukrové třtiny a ochuťte oblíbenou směsí vánočního koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, anýz, a kůrou z jednoho bio citronu. Vše zalijte půl litrem černého čaje. Punč přiveďte k varu a poté ztlumte na mírný plamen. Punč můžete případně dosladit. Nezapomeňte do něj přidat na kostky nakrájená jablka a pomeranče. Nápoj také můžete ozdobit kolečky sušených pomerančů, limetek nebo citronů. Pomerančový punč Do hrnce nalijte litr bílého vína, půl litru bezlepkového rumu z cukrové třtiny a 400 ml černého čaje. Tekutiny zahřejte a přidejte šťávu z jednoho citronu. Poté přilijte 400 ml pomerančové šťávy (můžete přihodit i pár svitků skořice), vše přiveďte k varu a následně ztlumte. Na závěr do punče přidejte nakrájenou dužinu z pěti pomerančů a případně oslaďte medem. Podávejte horké s plátkem pomeranče. Cukroví z ořechů a sněhu V tomto ořechovém cukroví nenajdete ani špetičku mouky. Namísto prosívání, však budete pořádně šlehat. Jen krásně tuhý, ovšem nepřešlehaný sníh zajistí křupavé cukroví! Ořechové jetelíčky Na jeden bílek budete potřebovat 50 gramů mletého cukru a 50 gramů mletých vlašských ořechů. Podle množství bílků upravte gramáž zbylých surovin. Nejprve vyšlehejte bílky, postupně do nich přidejte všechen cukr. Až bude sníh tuhý, lehce do něj vmíchejte ořechy. Vznikne vám směs, ze které na plechu vytvořte tři hromádky. Poskládejte je vedle sebe tak, aby připomínaly tvar jetele. Doprostřed umístěte lískový ořech. Pokud se vám nechce jetelíčky tvarovat, klidně udělejte jednu kupičku a do jejího středu vložte ořech. Cukroví pečte nejprve pět minut na 180 stupňů. Poté stáhněte teplotu na 120 stupňů a jetelíčky dosušte, až budou zespodu růžové. Mandlové hříbky Nejprve si namelte 200 gramů mandlí najemno. Z čerstvě pomletých mandlí hříbečky krásně vytvarujete a nebudou se vám drolit. Zpracujte je se 150 gramy mletého cukru a jedním až dvěma bílky. Vypracujete lehce lepivé, ale tvarovatelné těsto (bude-li nutné dosypávat suroviny, myslete na to, aby mandle a cukr zůstaly ve stejném poměru). Těsto rozdělte na poloviny a do jedné z nich přidejte kakao. Tvarujte bílé oválky ve tvaru nožičky a hnědé kuličky, které představují kloboučky. Slepujte je dohromady a hříbečky jsou na světě! Party občerstvení Na závěrečném seznamu našich tipů přinášíme to, co vás zasytí nejvíce – party mňamky! Inspirujte se jednoduchými jednohubkami i trošku náročnějšími pochutinami, které vás nejen zasytí, ale také pobaví svou kombinací chutí! Jednohubky z oliv Olivy (zelené či černé) rozpulte a na jednu polovinu položte vždy kousek mozzarelly. Tím si vytvoříte základ, na nějž můžete navrstvit jídlo podle vaší chuti. Přidejte třeba sušená rajčata, ančovičky nebo sušenou šunku a salámy. Vše přikryjte druhou polovinou olivy a propíchněte párátkem. Smetanový dip k bezlepkovým tyčinkám grissini Na bezlepkové hostině nesmí chybět ani italské tyčinky grissini, které najdete na e-shopu Celity v podobě bez lepku.  Na dip si nachystejte kelímek zakysané smetany a zhruba osm kousků sušených rajčat. Přidejte hrst čerstvé nasekané bazalky, sůl, pepř a promíchejte. Tyčinky namáčejte do dipu! Tip: Pokud byste si chtěli dip chuťově zvýraznit, můžete přidat lžičku majonézy nebo stroužek česneku nebo strouhanou nivu. Případně můžete vytvořit více druhů dipu se stejným smetanovým základem. Batátové chipsy se sýrem Dva velké batáty oloupejte a pokrájejte na plátky. Promíchejte jej v míse s olivovým olejem a solí. Plátky batátů vyskládejte na pečící papír a pečte v troubě rozpálené na 150 stupňů do křupava. Nezapomeňte je otočit, aby byly vypečené z obou stran. Hotové chipsy nechte vychladnout a následně ozdobte čtverečkem sýra s modrou plísní a kouskem vlašského ořechu. Na závěr vše zakápněte medem. Bramboráčky z červené řepy Na šest porcí si nachystejte jednu střední červenou řepu a dvě brambory. Obě suroviny oloupejte a nastrouhejte. Přidejte půlku nasekané cibule, dva stroužky česneku, dvě vejce a lžíci mléka. Promíchejte a dále přidejte sůl, pepř, majoránku a fenykl. Směs zahustěte lžící bezlepkové pohankové mouky. Smažte v pánvi na rozpáleném oleji. Placky skvěle chutnají i s dipem pro tyčinky grissini! Autor: Martina Moresová​

Bezlepkové knedlíky snadno a rychle​

Knedlíky tvoří nedílnou součást naší kuchyně. Máte strach, že jako celiak se jich budete muset vzdát, protože se připravují z pšeničné mouky? Ale kdepak! Tuto přílohu si doma snadno připravíte i v bezlepkové variantě. V dnešním článku se dozvíte, jak na to. Ačkoliv knedlíky zrovna nepatří mezi ty nejzdravější přílohy, těší se velké oblibě. Když si je navíc dopřejete pouze jednou za čas, nic špatného se nestane. K některým pokrmům se tato příloha mimo jiné perfektně hodí. Co by to bylo za špenát s uzeným masem bez bramborového knedlíku, anebo třeba taková svíčková bez toho kynutého? Pravděpodobně nic moc. Připravila jsem tedy pro vás dva recepty, podle nichž si tuto lahodnou přílohu můžete připravit i v bezlepkové variantě.Bramborové knedlíky Potřebné suroviny: 1 kg brambor2 vejce2 lžičky soli100 g rýžové krupičky100 g polohrubé rýžové moukyRýžová mouka na podsypání Pracovní postup: Ideálně den předem brambory uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté brambory oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte vejce, sůl, rýžovou krupičku a mouku. Všechny suroviny důkladně propracujte rukama a vytvořte hladké nelepivé těsto, které svojí konzistencí připomíná plastelínu.Hotové těsto si rozdělte na čtyři stejné díly, podsypejte si pracovní plochu moukou a poté  z nich vypracujte knedlíky. Hotové knedlíky ihned vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Počítejte s tím, že knedlíky klesnou ke dnu, a proto je od hrnce odlepte. Bramborové knedlíky vařte pod pokličkou 10 – 15 minut (záleží na velikosti). Zda-li jsou knedlíky uvařené poznáte tak, že je vytáhnete z hrnce a rozkrojíte na polovinu pomocí nitě. Tipy na vaření: Brambory na knedlíky nevařte úplně do měkka. Díky tomu se potom výsledné knedlíky nebudou rozvářet.Knedlíky jsou chutnější, když brambory uvaříte den předem.Rýžová krupička se dá v receptu snadno zaměnit i za pohankovou. ​

...
...

RECEPTY