Poradna věnovaná celiakii a celiakům

Zavádění lepku do stravy u kojenců
Na zavádění příkmů u kojenců existuje celá řada různých názorů. Někteří rodiče nedají dopustit na postupné ochutnávání jemných kašiček a jiní zase na opačnou variantu v podobě BLW metody. Ať už patříte mezi vyznavače jakéhokoliv způsobu, jednoho dne dojde i na ochutnávání lepku. Pojďme se společně podívat, jak při tomto velkém zlomu ve stravě postupovat, aby byl pro dítko co nejjednoduší.
Čti více
Probiotika a prebiotika - co to je a jak si je správně vybrat
O významu střevního mikrobiomu jsme již psali několikrát. A tak pro nikoho nebude překvapením, že řádnou péčí o střeva a podporou těch správných bakterií v nich, můžeme velmi výrazně ovlivnit své zdraví i psychiku. Nejideálnější je samozřejmě zdravá strava s dostatkem fermentovaných potravin, např. kváskového chleba, kvašené zeleniny, přírodních jogurtů apod. Význam ale může mít i doplňování probiotik a prebiotik z lékárny.
Čti více
Problematika značení alergenů
Každý, kdo trpí nějakou potravinovou alergií či intolerancí, moc dobře ví, že pro zachování zdraví je nezbytné danou složku nadobro vyřadit ze svého jídelníčku. S tím se samozřejmě pojí i pravidelné pročítání etiket a složení jednotlivých potravin. Bohužel však někdy jsou informace uvedené na obalech na první pohled srozumitelné, což může vést k nedorozuměním.
Čti více
Celiakie a anémie
To, že se s celiakií pojí celá řada dalších zdravotních obtíží, není žádná novinka. Jedním z těchto problémů je i anémie, na niž se zaměříme v dnešním článku. Dozvíte se, o co se vlastně jedná, z jakého důvodu se objevuje právě u celiaků, a jak proti ní případně bojovat. Tento neduh dokáže potrápit, ale dá se řešit.
Čti více
Víte, co je to deproteinovaný pšeničný škrob?
Deproteinovaný pšeničný škrob tvoří nedílnou součást celé řady bezlepkových výrobků. I přesto, jak moc je v dnešní době rozšířený, kolem něj stále panuje hodně nejasností a nespočet celiaků, hlavně začátečníků, si není jistých, zda jej smí konzumovat či nikoliv. V dnešním článku se na tuto problematiku zaměříme trochu blíže a osvětlíme si, o co se vlastně jedná.
Čti více