Poradna věnovaná celiakii a celiakům

Zavádění lepku do stravy u kojenců
05. 06. 2021 | Kač | Poradna

Zavádění lepku do stravy u kojenců

Na zavádění příkmů u kojenců existuje celá řada různých názorů. Někteří rodiče nedají dopustit na postupné ochutnávání jemných kašiček a jiní zase na opačnou variantu v podobě BLW metody. Ať už patříte mezi vyznavače jakéhokoliv způsobu, jednoho dne dojde i na ochutnávání lepku. Pojďme se společně podívat, jak při tomto velkém zlomu ve stravě postupovat, aby byl pro dítko co nejjednoduší.

Čti více
Probiotika a prebiotika - co to je a jak si je správně vybrat
19. 05. 2021 | Radka | Poradna

Probiotika a prebiotika - co to je a jak si je správně vybrat

O významu střevního mikrobiomu jsme již psali několikrát. A tak pro nikoho nebude překvapením, že řádnou péčí o střeva a podporou těch správných bakterií v nich, můžeme velmi výrazně ovlivnit své zdraví i psychiku. Nejideálnější je samozřejmě zdravá strava s dostatkem fermentovaných potravin, např. kváskového chleba, kvašené zeleniny, přírodních jogurtů apod. Význam ale může mít i doplňování probiotik a prebiotik z lékárny.

Čti více
Problematika značení alergenů
02. 05. 2021 | Kač | Poradna

Problematika značení alergenů

Každý, kdo trpí nějakou potravinovou alergií či intolerancí, moc dobře ví, že pro zachování zdraví je nezbytné danou složku nadobro vyřadit ze svého jídelníčku. S tím se samozřejmě pojí i pravidelné pročítání etiket a složení jednotlivých potravin. Bohužel však někdy jsou informace uvedené na obalech na první pohled srozumitelné, což může vést k nedorozuměním.

Čti více
Celiakie a anémie
20. 02. 2021 | Kač | Poradna

Celiakie a anémie

To, že se s celiakií pojí celá řada dalších zdravotních obtíží, není žádná novinka. Jedním z těchto problémů je i anémie, na niž se zaměříme v dnešním článku. Dozvíte se, o co se vlastně jedná, z jakého důvodu se objevuje právě u celiaků, a jak proti ní případně bojovat. Tento neduh dokáže potrápit, ale dá se řešit.

Čti více
Víte, co je to deproteinovaný pšeničný škrob?
04. 02. 2021 | Kač | Poradna

Víte, co je to deproteinovaný pšeničný škrob?

Deproteinovaný pšeničný škrob tvoří nedílnou součást celé řady bezlepkových výrobků. I přesto, jak moc je v dnešní době rozšířený, kolem něj stále panuje hodně nejasností a nespočet celiaků, hlavně začátečníků, si není jistých, zda jej smí konzumovat či nikoliv. V dnešním článku se na tuto problematiku zaměříme trochu blíže a osvětlíme si, o co se vlastně jedná.

Čti více