Svatební cupcaky bez lepku

14. 07. 2020

Cupcaky jsou velice jednoduchý a chutný dezert, tudíž ideální volba jako součást svatebního občerstvení. Pokud plánujete svatbu a část pochoutek si zajišťujete sami, případně chcete donést sladký dárek pro někoho s celiakií, jistě tento jednoduchý recept na svatební cupcaky oceníte.

Suroviny na těsto:

  • 2 hrnky kukuřičné mouky – doporučuji polohrubou
  • ¾ hrnku instantní kukuřičné kaše
  • 1 – 2 vejce
  • Balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Špetka soli
  • ½ lžičky vanilkového aroma
  • 2 lžíce čirokové mouky
  • ½ hrnku oleje
  • Hrnek mléka – já použila mandlové
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • ½ hrnku cukru
  • Lžička citronové kůry

Pracovní postup:

Začnete tím, že si ve větší míse smícháte všechny sypké suroviny. Mouky doporučuji prosít, aby bylo výsledné těsto co nejvíce nadýchané. Dále si vezměte vejce a oddělte žloutky od bílků, ze kterých následně vyšlehejte v čisté nádobě tuhý sníh. Pokud používáte jako „odměrku“ menší hrneček, hravě postačí jedno vejce, avšak jestliže máte hrnek větší, použijte vajíčka dvě.

Do mísy se sypkými surovinami přidejte zbylé žloutky, olej a vanilkové aroma. Postupně začněte přilévat také mléko a celou směs ručně pomocí metličky promíchávejte. Jestliže už použijete celý hrnek mléko a těsto se vám bude zdát příliš tuhé, klidně jej přidejte o něco víc. Na závěr do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Hotovým těstem naplňte formičky na muffiny a vložte do předem rozpálené trouby na 200 °C. Cupcaky pečte přibližně 25 minut – zda jsou hotové lze perfektně ověřit pomocí píchnutí špejlí.

Suroviny na máslový krém:

  • 150 ml mléka – já použila mandlové
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • Balíček vanilkového cukru nebo kapka vanilkového aroma

Pracovní postup:

V mléce si rozmíchejte kukuřičný škrob a pomalu jej přiveďte k varu. Vařte přibližně dvě minuty, dokud vám nevznikne hustá kaše. Tu nechte vychladnout na pokojovou teplotu za občasného promíchání. Mezitím si v míse utřete máslo společně s cukrem a vanilkovým aromatem.

Až bude mít hustá kaše požadovanou teplotu, začněte do ní po lžičkách tohle máslo přidávat. Aby se obě směsi dokonale propojili, doporučuji použít mixér na šlehání. Na závěr nechte krém alespoň 30 minut v lednici, aby ztuhnul.

Zdobení cupcaků

Když je máslový krém patřičně ztuhlý a cupcaky jsou vychladnuté, nastal ten ideální čas vrhnout se na jejich zdobení. Zde už v podstatě záleží na každém, jak se s touto částí popasuje. Základ však vždycky tvoří cukrářský sáček, s jehož pomocí nanesete krém na vrch cupcaku. Existuje celá řada různých technik, jak na to. Následně už jen dozdobte podle vlastních preferencí – čerstvé ovoce, jedlé perličky a jiné cukrové ozdoby, miniaturní marcipánové kytičky atd. 

Několik tipů na závěr

  • Máte raději kakaové cupcaky? Přimíchejte do těsta několik lžic hořkého kakaa a je to! Taktéž vypadá hezky, když mezi sebou kombinujete světlé a tmavé těsto.
  • Máslový krém si můžete ochutit, jak chcete. Pokud neholdujete vanilce, klidně kupte jakoukoliv jinou tresť.
  • Pokud vám čisté lité těsto přijde příliš nudné, neváhejte jej obohatit o další suroviny. Najemno nasekané oříšky, kokos či drobné kousky čokolády dokážou divy.

V rámci svatebního speciálu čtěte také:
Bezlepkové svatební občerstvení: Jak jej zorganizovat, aby nedošlo ke kontaminaci bezlepkových pochoutek?
Tipy na svatební občerstvení bez lepku
Bezlepkový svatební dort a další rizika „smíšené“ svatby
Recept na tradiční svatební koláčky bez lepku


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.