Uspořádejte bezlepkovou večeři pro své známé

03. 05. 2023

Snad každý celiak během svého života narazil na někoho, kdo měl tendence jeho potíže zlehčovat. Máte vedle sebe také někoho takového? Pokud ano, máme pro několik tipů, jak takovým lidem vysvětlit, co vše vlastně celiakie a bezlepková dieta s ní spojená obnáší.

Měsíc květen je pro tuhle osvětu ohledně celiakie naprosto ideální dobou. Říkáte si proč? Protože právě v květnu, konkrétně 16., se slaví Mezinárodní den celiaků. Ten před lety vyhlásila Asociace evropských společností celiaků (AOECS), právě, aby lidem přiblížila problematiku tohoto onemocnění. Kolem tohoto data se rok co rok pořádají různé společenské akce a setkání, které se zaměřují na bezlepkovou dietu, různé novinky v této oblasti a mnoho dalšího.

Co takhle se letos inspirovat a uspořádat ku příležitosti dne celiaků také nějakou akci? Nemusíte si hned pronajímat sál a mít přednášku o špatném trávení. Postačí i obyčejná večeře, kam pozvete lidi ze svého blízkého okolí. Tahle osvěta je velice důležitá, protože stále existuje nespočet lidí, kteří nemají ani páru o tom, co vlastně všechno život s celiakií obnáší. Následkem toho pak vznikají právě ty nepříjemné situace, kdy lidé mají tendence vaše problémy zlehčovat a pronáší naprosto nevhodné poznámky na téma celiakie.

Příjemné posezení s přáteli

Využijte tedy tohoto speciálního data v kalendáři a pozvěte k sobě své známé. Ideálně takové, kteří jsou vůči vašemu onemocnění dost skeptičtí. Řekněte jim, že byste jim rádi uvařili nějaké bezlepkové jídlo a současně s nimi o celiakii a bezlepkové dietě pohovořili. Nezapomeňte ale ani na zábavu. Pozvánka na „přednášku“ o bezlepkové dietě totiž nemusí na první pohled působit pro někoho lákavě. Pokud jsou vaší známí spíše akční typy osobností, klidně celou akci pojměte jako klasický večírek byť s bezlepkovým občerstvením

Co se týče samotného průběhu vaší akce, hodně záleží na jídle. Chcete přeci ukázat, že bezlepková dieta neznamená jíst jen suché brambory, a tak si dejte záležet, aby vše bylo skutečně chutné. Nebojte se vzít si klidně na pomoc někoho zkušenějšího, případně volte jednodušší pokrmy. Spoustu chutných a jednoduchých receptů najdete i přímo na našem webu. Je už pak jen čistě na vás, zda půjdete cestou přirozeně bezlepkové kuchyně, anebo  předvedete, že i dobroty z pšeničné mouky jde s trochou píle přetvořit i do bezlepkové podoby. Nezapomeňte ani na chutný dezert, který hostům vyrazí dech.

Hlavně nenásilně

Až budete tohle bezlepkové posezení pořádat, důležité je netlačit příliš na pilu. Nesnažte se z toho udělat přednášku, která bude nabitá odbornými informace, protože tím byste hosty akorát nudili. Místo toho jim hravou nenásilnou formou vysvětlete, že je celiakie skutečně nevyléčitelná a že i „pouhé“ kousnutí do rohlíku vám může způsobit potíže. Cílem je čistě jen to, aby více lidí získalo větší povědomí o celiakii. Současně se také nezapomeňte obrnit trpělivostí, protože vždy se najde nějaký vtipálek, který má pouze svoji pravdu a ani za nic mu fakta nevysvětlíte.

Průběh večera si můžete zpestřit i různými hrami zaměřenými na bezlepkovou stravu. Například můžete hostům zavázat oči a nechat je hádat, který pokrm je bezlepkový a který nikoliv. Další možnost nabízí třeba společná příprava dezertu, čímž získáte super příležitost, jak ukázat, zákonitosti bezlepkového pečení. Fantazii se meze nekladou a takových činností a her se dá vymyslet nespočet. Tak hodně zdaru!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.