Blíží se oslava? Poradíme, jak na bezlepkové dorty

16. 06. 2020

Minimálně jednou za rok to řešíme všichni – bezlepkový narozeninový dort. Chceme, aby byl co nejlepší, krásně vypadal a chutnal všem – bezlepkářům i těm, kteří lepek jíst můžou. Cest k vysněnému dortu je mnoho a já bych se s vámi ráda podělila o některé moje vyzkoušené tipy.

Koupit: jednoduchá, i když dražší cesta

Dnes už není takový problém bezlepkový dort koupit. Možností je hned několik:

  • Můžete se domluvit s pekárnou nebo cukrárnou, které máte v okolí. Většinou jsou schopné jeden nebo dva typy dortů upéct i na malém městě.
  • Objednejte na internetu: dort můžete objednat i na internetu. Já mám výbornou zkušenost s dorty od nasladko.cz, kde si můžete vybrat z desítek dortů, dále jsou skvělé dorty od www.dd-bezlepku.cz. Nejlepší recenze má bezlepková pekárna Zdiby u Prahy www.pecemebezlepku.cz. Ta nezklame nikdy a má i další bezlepkové pochoutky jako větrníky apod. Zde máte jistotu, že dorty jsou bez kontaminace. Z jejich katalogu si můžete vybrat i dorty svatební. Po domluvě připraví i bez mléka.
  • Kupte v obchodě: bezlepkové dorty nabízí i firma Marlenka. Pokud je nemají u vás v obchodě, dají se koupit na rohlik.cz. Bezlepkové dorty nabízí i Ikea, nejsou tak slavnostní, ale jako nouzové řešení se mi osvědčily. Bezlepkové dorty mají v sortimentu občas i velké Globusy. Mražený mandlový bezlepkový dort koupíte i v Makru.
  • Kupte v bezlepkové skupince: řada maminek se zkušenostmi s bezlepkovým pečením nabízí své služby v různých skupinách a bezlepkových fórech. Pokud máte nějakou takovou v blízkosti, je volba jasná.

Udělej si sám: rychlovky

Další cestou je vyrobit si dort doma. Ne všichni jsou ale zruční cukráři, anebo nemají tolik času a chuti se s dortem „piplat“. Potom existuje několik rychlých variant:

  • Udělejte dort ze smetany a bezlepkových piškotů: bezlepkové piškoty dnes už běžně seženete, hutnou smetanu de lux (alespoň 20 % tuku) také. Smetanu stačí smíchat s cukrem dle chuti (případně s vanilkou, která chuťový zážitek ještě pozvedne), a pak už jen do vhodné nádoby vrstvit piškoty, krém, případně ovoce. Nechte ztuhnout přes noc a vyklopte. Hlavně v létě je dort vynikající a chutná všem.
  • Vytvořte cheesecake: opět lehká varianta, kdy se vyhnete práci s bezlepkovým těstem. Stačí koupit bezlepkové sušenky (DM drogerie, Lidl, Penny, Celita apod.), ty nadrtit s máslem a máte základ korpusu. Recept na cheesecake z Celita kokosových sušenek najdete i v našich receptech.
  • Udělejte dort z melounu: hitem několika posledních let jsou dorty z melounu. Vykouzlíte je prostým vykrajováním dužiny. Pomocí kolečka na dortovou formu vykrojíte kruh (místo korpusu). Efektnější je udělat ho vícepatrový. Pak už zdobíte dalším ovocem nebo krémem dle fantazie.

Upečte mistrovské dílko

Poslední cestou je samozřejmě strávit den u plotny, trouby a kuchyňské linky a udělat náročnější a zdobený dort, který všichni budou obdivovat :o). Tak to dělám jednou ročně, když peču dort pro syna, kde mi na výsledku opravdu záleží.

Vyzkoušet můžete náš recept na bezlepkový dort. Mně se osvědčil recept na korpus viz. níže. Pokud dělám dort dvoupatrový, druhé patro většinou dělám čokoládové – viz. můj recept na čokoládový koláč. Jako krém většinou volím mascarpone, případně míchané s Nutellou nebo ovocem. Touto směsí dorty i potírám, protože nemáme rádi marcipán.

Ingredience: korpus o průměru 22 cm

(bude celkem vysoký, tak akorát na překrojení uprostřed a naplnění krémem)

  • 100 g univerzální bezlepkové mouky
  • 60 g pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g cukru moučka
  • 5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 ml mléka
  • 100 oleje

Postup:

Vyšleháme si tuhý sníh z bílků. V robotu vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme pomalu mléko a olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opatrně přimícháme sníh z bílků. Pečeme na 165 stupňů zhruba půl hodiny. Neotevíráme troubu a necháme vychládat v troubě s otevřenými dvířky, aby korpus neklesnul. Dort nazdobte dle své fantazie a zkušeností.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.