Blesková čokoládová buchta, ze které vykouzlíte i dort

09. 05. 2018

Recept na tuhle buchtu jsem dostala od své kamarádky žijící ve Francii ještě v době, kdy jsem mohla jíst lepek. Ve Francii jí nazývají Gateau au Chocolat. Ráda ji dělám v bezlepkové podobě. Je to podle mě ta nejrychlejší buchta na světě, která vždy chutnala úplně všem. Nepotřebujete na ní kuchyňského robota a spoustu nádobí. A skvělé je, že si s ní můžete hrát a dát jí vícero podob – více níže v tipech.

Náročnost: velmi snadná

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 30 minut

Ingredience: na dortovou formu o průměru cca 20 cm

  • 200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády na vaření
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru (já dávám 120 g, aby byla méně sladká)
  • 80 g bezlepkové mouky (povede se z jakékoliv bezlepkové mouky, hlavní ingredience jsou čokoláda a máslo)

Postup:

  1. V horké lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na kostičky s máslem
  2. V druhé míse rozšleháme metličkou vejce s cukrem, a pak přidáme mouku
  3. Do směsi vajec, cukru a mouky přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem a ruční metlou ještě jednou pořádně promícháme
  4. Nalijeme do vymazané a vysypané formy
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30-45 minut

bezlepková buchta

Tipy:

  • Recept můžete udělat do pekáčku jako buchtu typu Brownies a podávat s jahodami a zmrzlinou.
  • Návštěvy ocení styl "Lawa cake", který by měl mít vnitřek tekutější – na tuto úpravu pečte na 200 stupňů 25 minut a nechte venku zchladnout. Používám formu srnčího hřbetu.
  • Těsto lze výborně použít do muffinů.
  • Velmi ráda využívám těsto na menší dorty, které jen nazdobím krémem a ovocem (na obrázku receptu je dort pomazaný našlehanou smetanou ke šlehání a posypaný malinami, dozdobený čokoládou a mátou)

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.