Přiznám se, že recept vznikl vlastně úplnou náhodou a to tehdy, když jsem se marně pokoušela vytvořit těsto na bezlepkovou roládu. Nejprve jsem byla navztekaná, ale pak jsem si uvědomila, že těsto vlastně vůbec nemusím rolovat, ale můžu jej pouze natřít krémem a slepit. A světe div se, nový recept byl na světě.
Na dortu si navíc mohou pochutnat i jedinci s nesnášenlivostí kravského mléka, protože není problém použít rostlinnou alternativu. Já osobně v kuchyni preferuji mléko mandlové z lískových oříšků, které se hodí jak do pečení, tak do palačinek nebo třeba kávy. Když ještě nahradíte vajíčka za zralý rozmixovaný banán, tak si ke všemu pošmáknou také alergici na vejce a vegani. A pozor! Dort je chuťově k nerozeznání od klasického lepkového!
Dortový korpus
Potřebné suroviny:
1 hrnek kukuřičné mouky
1 hrnek instantní kukuřičné kaše
½ hrnku čirokové mouky
½ hrnku kukuřičného škrobu
1 sáček kypřícího prášku
½ hrnku cukru
2 lžíce kakaa
Špetka soli
Lžička citronové kůry
½ hrnku oleje
1 a ½ hrnku mléka – já použila mandlové
2 vejce
Pracovní postup:
Ve velké míse si dokonale promíchejte všechny sypké suroviny. Následně si oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zbytek mokrý surovin pečlivě promíchejte se sypkými. Následně do vzniklé směsi opatrně vmíchejte sníh a rozprostřete na plech ve vrstvě cca 1 centimetr.
Pečte přibližně 15-20 minut. Zda je už korpus hotový vyzkoušejte špejlí. Záleží na vás, jestli chcete dort kulatý nebo hranatý – podle toho volte tvar plechu na pečení. Po vytažení z trouby nechte korpus vychladnout.
Krém
Potřebné suroviny:
400g tofu natural bez příchutě
Lžička citronové kůry
Šťáva z jednoho citronu
½ hrnku cukru
Vanilkový extrakt
150 ml mléka – já použila mandlové
Pracovní postup:
Tofu nakrájejte na menší kostky, vložte do mísy a přidejte zbytek surovin. Tyčovým mixérem všechno rozmixujte na hladký krém.
Nyní už se konečně dostáváme k vytvoření samotného dortu!
Rozmyslete si, kolik pater a vrstev by měl mít váš dort a podle toho si rozřežte upečený korpus na potřebný počet částí. Následný postup je velice jednoduchý. Na jednu vrstvu korpusu naneste krém a na druhou marmeládu/džem. Obě namazané vrstvy přiklopte k sobě a postup se stále opakuje dokola, dokud nespotřebujete všechny části korpusu. Až budete mít hotovo, dejte dort na hodinu do lednice, aby mohl krém ztuhnout. Poté, co krém dostatečně ztuhne, můžete z dortu ořezat nevzhledné okrajové části.
Nyní na řadu přichází poslední fáze a to dozdobení dortu. Zde se fantazii meze nekladou. Já svrchní část polila čokoládou a na ni přidala čerstvé ovoce. Vy však můžete přidat další vrstvu krému a tu teprve dozdobit ovocem/čokoládou/marcipánovými figurkami – zde už je vše opravdu na vašem uvážení.
Přeji dobrou chuť.