Už jeho název „sýrový koláč“ napovídá, že původní receptura je opravdu ze sýru, ne z tvarohu, jak je v Čechách někdy zvykem. Jedná se ale o typ „čerstvého krémového sýru“, který samozřejmě tvaroh a také smetanu obsahuje.
Recept, který vám představím, nepochází z Ameriky, ale od mého francouzského kamaráda. Ochutnala jsem ho jednou a od té doby jiný nedělám. Nejlepší je z pravé Philladephie, ale ta lze nahradit i žervé nebo jiným čerstvým sýrem. Důležitá je i čokoláda, která by měla být kvalitní, s kakaovým máslem a vanilkou. Vanilku přidávám do receptu i zvlášť, dodá mu skvělou chuť. Když nemám po ruce vanilkový lusk, nahradím ho vanilkovým burbonem.
Ingredience na formu cca 26 cm
400 g Philadelphia cheese (žervé)
200 g zakysané smetany (16%)
250 g (2 balení) kokosových Celita sušenek
3 vejce
75 g másla
1 vanilkový lusk (bourbon)
200 g kvalitní bílé čokolády
Kokos na podsypání
Malinové coulis
300 g čerstvých nebo mražených malin
Šťáva z jednoho citronu
Med nebo rýžový sirup (dle chuti)
Postup
1) Vajíčka, smetanu a sýr vyndáme alespoň 30 minut před začátkem přípravy z lednice (aby získaly pokojovou teplotu).
2) Ve vodní lázni necháme rozpustit bílou čokoládu, necháme trochu vychladnout a vmícháme smetanu.
3) Dno dortové formy vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Rozehřejeme troubu.
4) Sušenky pomocí pytlíku a válečku rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklá hmota by měla být vláčná a hrudky ne moc velké. Hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme na 10 minut do lednice
odpočinout.
5) V misce jemně smícháme sýr s vanilkou, postupně přidáváme celá vejce a nakonec čokoládovou hmotu. Krém dobře promícháme, aby neobsahoval hrudky, nalejeme na korpus a uhladíme.
6) Pečeme na 130 stupňů cca 60 minut. Necháme vychladnout při otevřených dvířkách trouby, aby nepraskl. Troubu v průběhu pečení neotevíráme a nepropichujeme dort špejlí, aby neklesl.
7) Mezitím co dort vychládá si připravíme coulis. Propasírované maliny (aby se zbavily semínek) povaříme s medem nebo sirupem a citronovou šťávou, mírně zredukujeme (směs zhustne) a nalijeme po vychladnutí na dort. Dozdobíme a necháme alespoň 5 hodin v lednici odpočinout.