Cheesecake z kokosových Celita sušenek

15. 04. 2019

Cheesecake už znali staří Řekové, o jeho slávu se však postarali hlavně v Americe. Především Neyorčané jsou přesvědčeni, že jejich cheesecake je ten nejlepší na světě. Známý je hlavně Philladelphia cheesecake, pojmenovaný podle značky krémového sýru, ze které se koláč vyrábí.

Už jeho název „sýrový koláč“ napovídá, že původní receptura je opravdu ze sýru, ne z tvarohu, jak je v Čechách někdy zvykem. Jedná se ale o typ „čerstvého krémového sýru“, který samozřejmě tvaroh a také smetanu obsahuje.

Recept, který vám představím, nepochází z Ameriky, ale od mého francouzského kamaráda. Ochutnala jsem ho jednou a od té doby jiný nedělám. Nejlepší je z pravé Philladephie, ale ta lze nahradit i žervé nebo jiným čerstvým sýrem. Důležitá je i čokoláda, která by měla být kvalitní, s kakaovým máslem a vanilkou. Vanilku přidávám do receptu i zvlášť, dodá mu skvělou chuť. Když nemám po ruce vanilkový lusk, nahradím ho vanilkovým burbonem.

Ingredience na formu cca 26 cm

400 g Philadelphia cheese (žervé)
200 g zakysané smetany (16%)
250 g (2 balení) kokosových Celita sušenek
3 vejce
75 g másla
1 vanilkový lusk (bourbon)
200 g kvalitní bílé čokolády
Kokos na podsypání

Malinové coulis

300 g čerstvých nebo mražených malin
Šťáva z jednoho citronu
Med nebo rýžový sirup (dle chuti)

Postup

1) Vajíčka, smetanu a sýr vyndáme alespoň 30 minut před začátkem přípravy z lednice (aby získaly pokojovou teplotu).
2) Ve vodní lázni necháme rozpustit bílou čokoládu, necháme trochu vychladnout a vmícháme smetanu.
3) Dno dortové formy vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Rozehřejeme troubu.
4) Sušenky pomocí pytlíku a válečku rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklá hmota by měla být vláčná a hrudky ne moc velké. Hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme na 10 minut do lednice
odpočinout.
5) V misce jemně smícháme sýr s vanilkou, postupně přidáváme celá vejce a nakonec čokoládovou hmotu. Krém dobře promícháme, aby neobsahoval hrudky, nalejeme na korpus a uhladíme.
6) Pečeme na 130 stupňů cca 60 minut. Necháme vychladnout při otevřených dvířkách trouby, aby nepraskl. Troubu v průběhu pečení neotevíráme a nepropichujeme dort špejlí, aby neklesl.
7) Mezitím co dort vychládá si připravíme coulis. Propasírované maliny (aby se zbavily semínek) povaříme s medem nebo sirupem a citronovou šťávou, mírně zredukujeme (směs zhustne) a nalijeme po vychladnutí na dort. Dozdobíme a necháme alespoň 5 hodin v lednici odpočinout.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.