Všechny nemoci začínají ve střevech
Tuto památnou větu vyřkl otec medicíny Hippokrates a dnes se k ní vědci po celém světě znovu vracejí. Proč jsou vlastně střeva tak důležitá?
- Propouštějí dovnitř do těla živiny a ven naopak to, čeho je potřeba se zbavit
- Žijí tam bakterie, které vytvářejí náš mikrobiom (velké téma této doby, více níže)
- Sídlí zde 80% našeho imunitního systému
- Sídlí zde náš druhý mozek a emoce
Pečujte o svá střeva a budete dlouho žít
V našich střevech žije 1-2 kilogramy bakterií. Většinu z nich ještě ani neznáme. Co už ale známe je to, že tyto bakterie, tzv. mikrobiom, dokáží ovlivnit naši imunitu a tím i délku a kvalitu života. Je jich několik bilionů a neustále si vyměňují s naším mozkem informace (dokonce jde více vzruchů z našich střev do mozku než naopak) a my jim tím, co jíme, poskytujeme potravu. A tady je kámen úrazu – buď totiž živíme ty hodné nebo ty zlé, které pak mají tendenci se množit.
Obrovský rozmach autoimunitních onemocnění poslední doby je dáván do souvislosti právě s tím, že máme extrémní hygienické návyky, jíme chemicky upravené jídlo v nesprávném složení a chemicky upravenou vodu. To vše působí na snížení počtu i diverzity našeho mikrobiomu a tedy i sníženou imunitu. Přemýšleli jste, proč jsou tato onemocnění například vzácná ve třetím světě?
V břiše máme druhý mozek
Ve střevech je tolik nervových spojů a buněk, které se svou rozsáhlostí i uspořádáním řadí hned za lidský mozek. Podle čínské medicíny v břiše sídlí naše duše.
Ve střevech vzniká až 95 % serotoninu, hormonu, který řídí komunikaci mezi buňkami a hormonu štěstí a dobré nálady. Proč máme například „motýly v břiše“, když jsme zamilovaní nebo naopak sevřený žaludek, když se bojíme? Střevní mozek totiž zpracovává emoce. A jsme opět u toho, propojení mozek – střeva – strava.
Přemýšlejte, jak moc dokážeme ovlivnit „jen“ jídlem. Střevo v zánětu nedokáže tvořit serotonin. A už si asi domyslíte, když mluvíme o hormonu štěstí, co to má za důsledek.
Udržujte trávicí oheň
Tenké střevo je ve východní filozofii spojené s elementem ohně. Síla našeho trávení a vstřebávání závisí na tom, jak o tento oheň pečujeme a jak silný ho máme. Nelijme do sebe po ránu studené nápoje, naopak ho podpořme teplou vodou s citronem nebo zázvorem a medem.
Prozradím vám každodenní maličkosti, které nám o střeva pomůžou pečovat a které udržují silný trávicí oheň. Je to to každodenní „málo“, co můžeme změnit. Přečtěte si druhý díl mého článku o střevech s konkrétními radami.