Lifestyle

Vegetariánský či veganský začátek roku bez lepku
Vegetariánská i veganská jídla se více či méně proplížila do naší stravy. Jejich vliv na zdraví planety i lidí je nezpochybnitelný a ušetří se i životy mnoha zvířat. Z těchto důvodů se každý začátek nového roku nese ve znamení jídelníčků pouze z potravin rostlinného původu. Cílem akce zvané veganuary je ukázat lidem, jak se chutně a výživně stravovat bez masa, sýrů a vajec. Zvolit však můžete i vegetariánskou variantu a vynechat jen maso. Jak potom kombinovat bezmasou stravu s bezlepkovou dietou? Začtěte se do článku, ve kterém vás čeká třeba recept na kuře na paprice bez kuřete nebo vege boloňskou omáčku!
Čti více
Bezlepkové strouhanky: zabalte do nich kapra i sýr
Štědrý večer se blíží každým dnem a s ním i slavnostní večeře. V Česku i na Slovensku zpravidla nesmí chybět něco smaženého a obalovaného, jako je kapr, řízek nebo třeba sýr či tofu. Vypořádat se s bezlepkovou strouhankou dnes již není problém, nicméně ozkoušená klasika může trochu nudit. Pojďte se s námi nadchnout méně obvyklými bezlepkovými trojobaly, které ozvláštní a provoní vánoční hostinu.
Čti více
Sacharidy v jídelníčku celiaka: krmte mozek komplexně
Sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku každého člověka. Pokud je potřebujeme doplnit, sáhneme po plátku chleba, rýži, těstovinách, ale také jejich celozrnných či bezlepkových variantách. Sacharidy, především ty komplexní, jsou velmi důležité, jelikož zajišťují fungování našeho organismu a mozku. Jak je tedy správně a ve vší rozmanitosti zařazovat do jídelníčku celiaka? Pročtěte si náš článek a třeba v něm najdete inspiraci!
Čti více
Celiakie a sport? Žádný problém
Obliba sportu a celkově zájem o naši fyzickou kondici čím dál více stoupá. To je jedině dobře, protože pravidelný pohyb je pro tělo nesmírně důležitý. Dá se ale cvičit, budovat nějakou svalovou hmotu a ještě k tomu dodržovat striktní bezlepkovou dietu? No jasně, že ano a my vám ukážeme, že to není žádná věda!
Čti více
Zázračná quinoa: bezlepková a plná živin
Quinoa je stále více populární a lidé ji často označují za superpotravinu. Je přirozeně bezlepková, tudíž vhodná pro všechny celiaky. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, což ocení vegetariáni a především vegani, kteří nejedí žádné potraviny živočišného původu. Jak ji tedy zařadit do bezlepkového jídelníčku, abyste využili celý její potenciál? Mrkněte do článku, kde najdete všechny potřebné informace.
Čti více