Znáte už shirataki těstoviny?

08. 10. 2021

Jak jistě všichni víme, na světě existuje celá řada různých druhů těstovin. Velká část z nich je pro celiaky absolutní tabu, protože jsou vyráběny z pšeničné mouky, avšak i přesto si může osoba s nesnášenlivostí lepku dobře pochutnat. Znáte třeba takové shirataki těstoviny? Patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny a rozhodně stojí za vyzkoušení. V dnešním článku se proto na tuto dobrotu mrkneme trochu blíže.

O co se vlastně jedná?

Začneme pěkně od začátku. Určitě je dobré hned na úvod říct, že shirataki těstoviny vlastně nejsou těstoviny v pravém slova smyslu, jak je běžně známe. V podstatě se jedná o jakési nudle vyrobené z kořene rostliny Konjac, která pochází z daleké Asie. Z kořene se získává jeho škrob, který se dále zpracovává a vyrábí se z něj tyto neobvyklé těstoviny. Jak již bylo zmiňováno, jedná se o přirozeně bezlepkovou surovinu, a proto je v jídelníčku celiaků vítaná. Na trhu je možné  tyto těstoviny sehnat nejčastěji ve tvaru nudlí různých šířek a délek, avšak lze narazit i na jiné tvary. Shirataki těstovinán se někdy též říká konjac těstoviny – jen pro pořádek.

Shirataki těstoviny mají oproti těm druhům vyrobeným z mouky jednu nespornou výhodu. Jedná se totiž o velice dietní potravinu, která obsahuje minimum kalorií – konkrétně maximálně 13 kalorií na 100 g těchto těstovin. Jestliže tedy bojujete s přebytečnými kilogramy a nechcete se vzdávat těstovin, tohle pro vás může být super alternativa. Mimo to neobsahují ani žádný tuk a cukr, za což mají také rozhodně velké plus. Tyto těstoviny obsahují látku glukomanam, jenž dokáže v žaludku poměrně dost zvětšit svůj objem, což dá vašemu mozku pocit sytosti. Díky tomu toho ve výsledku nespořádáte takové množství.

Přínos pro organismus

Tyto těstoviny jsou nejen vhodné pro osoby snažící se o redukci hmotnosti, ale také mají  super benefit pro lidský organismus. Jedná se o jejich schopnost snižovat cholesterol v krvi. To funguje tak, že v tlustém střevě na sebe vážou žlučové kyseliny. Díky tomu posléze játra začnou více cholesterolu přeměňovat právě na tyto kyseliny, které organismus následně vylučuje ven. Dále nesmím opomenout zmínit, že látky obsažené v těchto těstovinách na sebe vážou ve střevech tuk a brání jeho vstřebávání do těla.

Jak shirataki těstoviny konzumovat?

To, že se jedná o zcela odlišně těstoviny, zjistíte už v momentě, kdy je v obchodě vezmete poprvé do rukou. Těstoviny nejsou klasicky vysušené, ale plavou v jakési kapalině uzavřené do plastového pytlíku. Nenechte se tímto vzhledem vůbec odradit! Co se týče samotné přípravy těchto těstovin, vždy se držte návodu od výrobce uvedeného přímo na obalu produktu. V podstatě je však jen stačí propláchnout horkou vodou, takže je jejich příprava super rychlá.

Rozhodla jsem se, že žádné konkrétní recepty vám zde uvádět nebudu. Těch je totiž (nejen) na internetu nepřeberné množství a každý si tak může najít to své, co mu nejlépe sedne. Každopádně pár tipům vám jistě dám. Tyto těstoviny jsou vynikající například v kombinaci s kuřecím masem a zeleninou orestované na pánvi. Dále se dají připravit i na způsob čínských nudlí, anebo je můžete použít do salátu.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.