Ráda cestuji a tak mám srovnání. Česká kuchyně je bohužel moukou nabitá a přirozeně bezlepkových potravin je málo. Dříve hojně používaná pohanka se dnes podává se škvarky a brynzou už jen jako specialita na Hané. A to je škoda. Takže pokud navštěvujete tradiční české restaurace nebo pizzerie, je výběr velmi omezený. U stánků na výletech nepořídíte téměř vůbec. V označování alergenů, ochotě personálu a pestrosti nabídky pro bezlepkovou dietu restaurace stále hodně pokulhávají.
Nadějné vyhlídky
Situace se ale postupně lepší s dospíváním mladé generace, která vaří kosmopolitněji. Ve velkých městech tak už najdete spoustu bister a jiných zdravých restaurací, které jsou pro nás bezlepkáře rájem. Tento trend podporují i tzv. hipsters, kteří otevírají veganské a raw restaurace. A pokud si chcete zamlsat, větší cukrárny mají v nabídce bezlepkové dorty a zákusky – nově např. Ovocný světozor. I s pekárnami se dá již domluvit na čerstvém bezlepkovém chlebu, jen vědět, kam zajít.
Už nemusíme hledat speciální výživy
Podle mě by si metál zasloužily hlavně obchodní řetězce. Díky nim už totiž nemusíme běhat do zdravé výživy, alespoň pro to základní.
Globus: má nejširší nabídku bezlepkových potravin, najdete tu i bezlepkové mražené dorty a někde dokonce čerstvé bezlepkové pečivo. Pořádá také bezlepková odpoledne.
Albert: spolupracuje s Ligou celiaků a nakoupíte u něj základní bezlepkové potraviny.
Kaufland: má také poměrně obsáhlou paletu bezlepkových potravin, ale ty jsou součástí běžných regálů, takže musíte hledat.
Billa: větší prodejny mají vyčleněný samostatný regál. Bezlepkové uzeniny jsou označené přeškrtnutým klasem.
Tesco: velká Tesca mají bohatě vybavenou bezlepkovou sekci. Kompletní přehled je na iTesco, kde si vše můžete objednat až domů.
Lidl: opět má bezlepkový regál. Prodává také mražené gluten free pizzy a rybí prsty. Nejlepší je si počkat na bezlepkový týden, kdy je nabídka bohatší.
Penny: opět má samostatný koutek, jehož vybavenost závisí na velikosti prodejny.
DM Drogerie: bezlepkové pečivo a sušenky má pohromadě v regálu. Má obecně širokou nabídku bio a přirozeně bezlepkových potravin.
Království za internet
Internet na zvýšenou poptávku po bezlepkové dietě zareagoval nejlépe a nejrychleji. Kromě řady e-shopů najdete na internetu i řadu zdařilých stránek s recepty. Své webové stránky má také Společnost pro bezlepkovou dietu, která spravuje symbol přeškrtnutého klasu. Pořádá bezlepkové veletrhy a vánoční jarmarky. Další skvělou možností je stát se členem Facebookové skupiny, kde lidé sdílejí informace v reálném čase.
Lepší, ale...
Díky osvětě médií a dobrovolném „bezlepkářství“ řady lidí se informovanost o celiakii lepší. Skvěle zareagovala většina obchodů, internetové skupiny a sdružení. Pozadu jsou restaurace. Nízká kvalita stravování ve školkách a školách je na samostatný článek. Podpora pojišťoven zatím také pokulhává. Ale jak se říká, kde je poptávka, tam je nabídka. Takže pojďme chtít kvalitní jídlo (nejen bezlepkové, ale i zdravé a plné zeleniny) a restaurace se přizpůsobí. Možná pak přestanou jako dětské jídlo nabízet smažené hranolky s řízkem a pizzu.