Zdobení dezertů vs. bezlepková dieta

04. 10. 2020

Když už se pustíme do pečení dezertu, většinou chceme, aby nejen dobře chutnal, ale také skvěle vypadal. Samostatnou kapitolou jsou poté různé zákusky či dorty, kde jsou jedlé ozdoby jakousi nezbytností. Dnes se oprostíme od samotné problematiky bezlepkového pečení a místo toho se mrkneme na problematiku zdobení.

Kupované polevy

Nejjednodušší možností, jak ozdobit dezert, je použití kupované polevy, a proto ji zmiňuji hned jako první. Existuje nespočet různých druhů, na něž můžete v obchodech narazit – citrónová, různé druhy čokolády, barevné polevy atd. Uvědomte si, že u zvláště těch levnějších kousků se může ve složení objevovat lepek, případně jeho stopy, tudíž vždy důkladně čtěte informace uvedené na obalu. Nejbezpečnější variantou je samozřejmě domácí výroba polevy. Nebojte se do toho pustit sami, nejedná se o nic složitého.

Marcipán

Zvláště na dortech můžeme častokrát vidět různé marcipánové ozdoby a figurky. Tato hmota se podle tradičního receptu vyrábí z mandlí a cukru, tudíž marcipán od poctivých výrobců by měl bezlepkový. Problém však spočívá v možné kontaminaci, protože pokud si jej kupujete od cukrářek, je dost možné, že jej vyrábí tam, kde pracují také s lepkem. Než tedy doma použijete marcipánové ozdůbky na svůj bezlepkový dortík, zapátrejte také po původu a způsobu přípravy této suroviny.

Jedlé perličky, kytičky atd.

Stejně jako marcipán bývají při zdobení dortů často používány různé jedlé perličky, kuličky, kytičky a různé tvary, na které si jen vzpomenete. V obchodech můžete narazit na celou řadu různých barev i velikostí, takže je opravdu z čeho vybírat. Co se týče obsahu lepku, opět se to nedá jednoznačně určit, protože hodně záleží na výrobci. Některé druhy obsahují pouze neškodný kukuřičný škrob, kdežto jiné (zvláště ty levnější) pšeničnou mouku. Zde mohu jedině doporučit číst pečlivě složení!

Sušené ovoce a oříšky

Jestliže toužíte po zdravější alternativě zdobení, než jsou různé kuličky plné éček a cukru, rozhodně vsaďte na sušené ovoce a ořechy. Komu by klasické sušené ovoce připadalo příliš nevzhledné, může se zaměřit na ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované. To je v poslední době velice populární, protože působí na pohled velice zajímavě. Mimo to jej můžete rozemlít na jemný prášek a použít jej jako barevný posyp na dezert – vynikající jsou například jahody. Co se týče ořechů, existuje celá řada různých vizuálně zajímavých druhů, které navíc můžete taktéž různě sekat a drtit.

Jedlý papír

U dezertů a dortů zvláště pro děti se můžete setkat i s jedlým papírem. Ten se prodává s různými motivy, případně si na něj můžete nechat natisknout obrázek podle vlastního výběru. Vyrábí se ze škrobu (nejčastěji bramborový a kukuřičný), oleje a sladidla. S největší pravděpodobností by se mělo jednat o bezlepkovou dekoraci, avšak rozhodně se před jeho použitím raději ujistěte.

Jedlé fixy a barevné gely

Tyto vychytávky se používají v případě, když si chcete pomalovat potahovací hmotu, anebo třeba marcipánové figurky. Opět se dají zakoupit ve všech možných barvách. V jejich složení naleznete převážně éčka, vodu a cukr, takže se nejedná vůbec o nic zdravého, ovšem riziko, že zde narazíte na lepek, je úplně minimální.  

A jaké dekorace používáte doma Vy?


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.