Zázračná quinoa: bezlepková a plná živin

08. 09. 2024

Quinoa je stále více populární a lidé ji často označují za superpotravinu. Je přirozeně bezlepková, tudíž vhodná pro všechny celiaky. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, což ocení vegetariáni a především vegani, kteří nejedí žádné potraviny živočišného původu. Jak ji tedy zařadit do bezlepkového jídelníčku, abyste využili celý její potenciál? Mrkněte do článku, kde najdete všechny potřebné informace.

Quinoa (vyslovuje se kynoa) pochází z Jižní Ameriky (Peru, Bolívie) a pěstuje se až ve výšce 3 500 metrů nad mořem jako obilovina. Nicméně se jedná spíše o pseudoobilninu, jelikož její plody v podobě malých semínek se neřadí mezi zrna. S oblibou se ale využívá zejména jako příloha (např. k masu) místo rýže, kuskusu. Často bývá v receptech na saláty a polévky.

Quinoa: kuličky plné bílkovin i vlákniny

Malá semínka quinoy mají červenou, černou a bílou barvu. Každý druh se nutričně liší, ale žádné zásadní rozdíly mezi nimi nejsou. Všechny jsou bezlepkové a obsahují rostlinné bílkoviny, což ocení zejména vegani. Skoro zázračně obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, tedy těch, které si tělo nezvládne samo vyrobit. Nechybí ji ani vitaminy ze skupiny B, dále vitaminy A, C, E, vápník, železo a hořčík. Je i zdrojem vlákniny. Quinou tak právem označují za královnu (pseudo)zrn. Hodí se zvláště díky esenciálním aminokyselinám do jídelníčku sportovců. Podporuje totiž regeneraci svalů i kostí.

A jak ji tedy do jídelníčku zařadit? Zapadne do veškerých denních i večerních pokrmů. Na snídani si můžete udělat kaši z quinoy, na oběd ji využijete jako přílohu k masu nebo jí obohatíte polévku. Večer si místo kuskusu se zeleninou připravíte quinoový salát. Důležité je však quinou proplachovat vodou a nechat ji namočenou přes noc. Kromě prospěšných látek obsahuje i antinutriční látky, které stojí za vznikem ledvinových kamenů. Tyto látky ale najdete i u luštěnin, nemusíte se tak bát. Problematické by mohly být spíše pro vegany, u kterých quinoa tvoří větší část jídelníčku.

Recept: rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

Na 4 porce:

1 kg zeleniny (cibule, paprika, mrkev, lilek, případně žampiony)

2 cukety

2 stroužky česneku

sůl, pepř, citronová šťáva, bazalka

cca 500 g quinoy a rýže

Rýži a quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kousky a v rozpálené troubě na 200 ° upečte. Vše smíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.

 

Recept: Kaše z quinoy

Na 4 porce:

200 g quinoy

1 litr mléka (rostlinného/kravského)

Med, skořice

Ovoce na dochucení

Quinou propláchněte, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte zhruba 15 minut. Občas kaši promíchejte, kdyby se vypařilo příliš mléka, tak jej doplňte. Přidejte skořici a med podle chuti a dolaďte oblíbeným ovocem.

 

Autorka: Martina Moresová