Quinoa (vyslovuje se kynoa) pochází z Jižní Ameriky (Peru, Bolívie) a pěstuje se až ve výšce 3 500 metrů nad mořem jako obilovina. Nicméně se jedná spíše o pseudoobilninu, jelikož její plody v podobě malých semínek se neřadí mezi zrna. S oblibou se ale využívá zejména jako příloha (např. k masu) místo rýže, kuskusu. Často bývá v receptech na saláty a polévky.
Quinoa: kuličky plné bílkovin i vlákniny
Malá semínka quinoy mají červenou, černou a bílou barvu. Každý druh se nutričně liší, ale žádné zásadní rozdíly mezi nimi nejsou. Všechny jsou bezlepkové a obsahují rostlinné bílkoviny, což ocení zejména vegani. Skoro zázračně obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, tedy těch, které si tělo nezvládne samo vyrobit. Nechybí ji ani vitaminy ze skupiny B, dále vitaminy A, C, E, vápník, železo a hořčík. Je i zdrojem vlákniny. Quinou tak právem označují za královnu (pseudo)zrn. Hodí se zvláště díky esenciálním aminokyselinám do jídelníčku sportovců. Podporuje totiž regeneraci svalů i kostí.
A jak ji tedy do jídelníčku zařadit? Zapadne do veškerých denních i večerních pokrmů. Na snídani si můžete udělat kaši z quinoy, na oběd ji využijete jako přílohu k masu nebo jí obohatíte polévku. Večer si místo kuskusu se zeleninou připravíte quinoový salát. Důležité je však quinou proplachovat vodou a nechat ji namočenou přes noc. Kromě prospěšných látek obsahuje i antinutriční látky, které stojí za vznikem ledvinových kamenů. Tyto látky ale najdete i u luštěnin, nemusíte se tak bát. Problematické by mohly být spíše pro vegany, u kterých quinoa tvoří větší část jídelníčku.
Recept: rizoto s quinoou a pečenou zeleninou
Na 4 porce:
1 kg zeleniny (cibule, paprika, mrkev, lilek, případně žampiony)
2 cukety
2 stroužky česneku
sůl, pepř, citronová šťáva, bazalka
cca 500 g quinoy a rýže
Rýži a quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kousky a v rozpálené troubě na 200 ° upečte. Vše smíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.
Recept: Kaše z quinoy
Na 4 porce:
200 g quinoy
1 litr mléka (rostlinného/kravského)
Med, skořice
Ovoce na dochucení
Quinou propláchněte, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte zhruba 15 minut. Občas kaši promíchejte, kdyby se vypařilo příliš mléka, tak jej doplňte. Přidejte skořici a med podle chuti a dolaďte oblíbeným ovocem.
Autorka: Martina Moresová