Využijte lockdown ve svůj prospěch

14. 04. 2021

Všudepřítomný koronavirus a s ním spojené veškeré restrikce jsou pro většinu z nás poměrně dost vyčerpávající. Nemá ovšem žádný smysl jen tak sedět na zadku a litovat se. Místo toho byste měli přebytek volného času využít na maximum a udělat pro sebe něco dobrého. Nejen že tak zaměstnáte svoji hlavu a nebudete mít čas na ošklivé myšlenky, ale taktéž vytvoříte něco přínosného.

Potrénujte v kuchyni

Bezlepkové pečení a vaření může být z počátku poněkud náročné. Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl, a proto je potřeba patřičného tréninku. V současnosti, kdy toho není moc co dělat venku, máte ideální příležitost začít pilovat svůj kuchařský um. Můžete to pojmout jako jakousi výzvu a zamakat na sobě. Zkuste třeba každý den uvařit alespoň jedno bezlepkové jídlo a uvidíte, že jak půjde čas, vy se budete více a více zdokonalovat. Na našem webu i všude možně na internetu naleznete celou řadu užitečných tipů, rad i chutných receptů, díky nimž bude vaše bezlepková challenge o dost jednodušší.

Překonejte své hranice

Tento druhý tip plynule navazuje na ten předchozí, jelikož je taktéž spjatý s přípravou bezlepkových pokrmů. Spousta celiaků, obzvlášť pokud byli diagnostikováni až později v průběhu jejich života, má nějakou svoji oblíbenou „lepkovou“ potravinu, která jim na bezlepkové dietě velice schází a nedaří se jim sehnat její patřičnou gluten free alternativu. Ať už se jedná o sladké koblížky, vynikající kváskový chleba nebo třeba kaiserky,vždycky existuje možnost, jak si je připravit doma ve verzi vhodné pro celiaky. Zkuste přípravu dané potraviny pojmout jako svoji osobní výzvu, na které budete během lockdownu pracovat a uvidíte, že se vám určitě zadaří. Můžete buď přetvořit originální recept s obsahem lepku, anebo si vytvořit úplně vlastní. Fantazii se meze nekladou, takže směle do toho.

Potěšte svá střeva

Pro celiaky jsou střeva a jejich správné zdravé fungování jakési celoživotní téma. Bohužel hodně lidí se o ně dostatečně nestará a nevěnuje jim tolik pozornosti, kolik by si bezpochyby zasloužila. Pro celiaka je samozřejmě naprostý základ dodržovat striktně bezlepkovou dietu, avšak rozhodně by neuškodilo i něco navíc. Využujte lockdown k tomu, abyste alespoň malinko zapracovali na svém jídelníčku a zařaďte více zdravých potravin. Skvělé je také zaměřit se na přirozeně bezlepkové suroviny a přidat do stravy více čerstvé zeleniny. Jestliže dlouhodobě bojujete s různými trávicími obtížemi, není na škodu zařadit také probiotika. V neposlední řadě zamakejte i na svém pitném režimu, protože voda je velice důležitá.

Zapracujte na dodržování bezlepkové diety

Poslední bod v tomto článku je zaměřen hlavně na celiaky nováčky. Začátek s bezlepkovou dietou může být pro někoho opravdu náročný, což má za následek její časté vědomé porušování, a to hlavně v případě, že se jedná o bezpříznakového jedince.  Zapomeňte konečně na všechny výmluvy a využijte volný čas k tomu, abyste na sobě a svém novém životním stylu bez lepku patřičně zapracovali. Bezlepková dieta je pro celiaka opravdu zásadní a nikdy by se neměla vědomě porušovat. Ačkoliv si to možná neuvědomujete, můžete si do budoucna zadělat na pořádné problémy. Už žádné výmluvy!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.