Vegan alternativy masa vs. celiakie

23. 08. 2021

V současnosti se čím dál více osob zříká masa či dalších živočišných produktů a opouští konvenční styl stravování. Důvody, které je k tomu vedou mohou být různé, avšak jedno je jisté – tato změna je bezpochyby prospěšná pro naši planetu. Pokud tento životní styl láká i vás, ale nejste si jistí, jak na tom jsou různé náhražky (nejen) masa s obsahem lepku, jste na správné adrese. V dnešním článku se totiž zaměříme přesně na tuto problematiku.

Tofu

Pro mnoho veganů a vegetariánů tvoří tofu běžnou součást jídelníčku. Není se čemu divit, protože se jedná o velmi cenově dostupnou surovinu, kterou kromě specializovaných prodejen seženete i v běžných supermarketech. Na trhu existuje celá řada různých značek i příchutí, z nichž si jako konzument můžete vybírat, což je rozhodně také velké plus. Co se bezlepkovosti týče, tak zde bohužel nelze dát jednoznačnou odpověď. Tofu samo o sobě sice lepek neobsahuje, avšak může být různě kořeněné či marinované, a to právě v nějaké směsi, která lepek obsahovat bude. Z toho plyne jediné ponaučení – vždycky čtěte složení uvedené na obalu. Z vlastní zkušenosti mohu ale říci, že v naprosté většině případů bývá bezpečné bílé neochucené tofu a většinou i to uzené.

Tempeh

Tempeh je sice o malinko dražší než tofu, ale přesto se jej rozhodně vyplatí do jídelníčku zařadit. V podstatě se jedná o fermentovanou sóju nadupanou živinami, přičemž výsledný produkt má svoji specifickou chuť a strukturu. Sám o sobě je tempeh přirozeně bez lepku, ale i přesto nemusí být pro celiaky vždy vhodný. Stejně jako tomu je u výše zmiňovaného tofu, tak i v tomto případě na trhu naleznete i kousky naložené v různých marinádách, které lepek mnohdy obsahují. Klasický tempeh bez příchutě, anebo uzený bývá zpravidla pro osoby s bezlepkovou dietou naprosto v pořádku.

Seitan

Seitan je alternativa masa, která se vyrábí z pšeničného lepku. Z toho přirozeně vyplývá, že se jedná o produkt pro celiaky naprosto nevhodný. Seitanu se někdy dokonce přezdívá pšeničné maso, takže pokud musíte dodržovat bezlepkovou dietu, tudy cesta rozhodně nepovede. Jeho samotná výroba spočívá v opakovaném vyplavování škrobu z pšeničné mouky za pomocí většího množství vody. Výsledkem je lepková hmota, která se dá zpracovávat různými způsoby.

Různé náhražky uzenin

Pokud si myslíte, že si vegani a vegetariáni nemohou dopřát párek, klobásku nebo třeba salám, jste na velkém omylu. V současnosti na trhu existuje nespočet alternativ uzenin, z nichž si můžete vybírat. Bohužel však velká část z nich obsahuje lepek, a proto je při výběru být opravdu pečlivý a poctivě pročítat složení. To samé platí i pro veganské „mleté maso“ či různé placky na hamburgery. Najdou se však i bezlepkové produkty.

Sójové kostky, nudličky, sójový granulát

Dalším velmi populárním způsobem, jak nahradit maso, je sáhnout po různých alternativách ze sóji. Velice oblíbené jsou kostky, nudličky, granulát či přímo dokonce plátky sójového „masa“. Dobrou zprávou je, že se zpravidla jedná o bezlepkové výrobky – záleží jen na tom, zda nebyly dochuceny něčím s obsahem lepku. Dalším velkým plusem je snadná dostupnost i příznivá cena.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.