V hlavní roli kolagen

30. 09. 2020

Když se řekne kolagen, většina žen si pravděpodobně vybaví kosmetické přípravky. Ti aktivnější z nás a sportovci zase péči o klouby a naše babičky kostní vývary. Málokoho ale napadne spojovat kolagen s odpolední svačinkou. Celita se však odvážila a připravila pro své příznivce kolagenový suk s vysokým obsahem proteinů a kakaem. Vše zabalila do praktické malé tyčinky, kterou můžete mít kdykoliv při sobě. Začněme ale od začátku, tedy k čemu je nám kolagen vůbec dobrý a co to vlastně je?

Kolagen obrazně drží tělo pohromadě

Kolagen je bílkovina, která je základním stavebním prvkem našeho těla. Působí jako pojivo, a to v buňkách, kostech, kloubech, šlachách, pokožce apod.  Ne nadarmo získal svůj název od řeckého slova „kólla“, což je v překladu lepidlo.
Kolagen si naše tělo umí vyrobit, nicméně s přibývajícím věkem tuto schopnost ztrácí a okolo 60. roku už se téměř netvoří. U žen dochází k prudkému poklesu tvorby při menopauze. Výsledkem může být nepružná pokožka nebo třeba bolesti kloubů. Naše tělo jako kdyby „vysychalo“.
Doplňování kolagenu je tedy velmi příznivé pro zachování mladistvého vzhledu a celkové pohyblivosti. Kolagen navrací pružnost pokožce, zlepšuje kvalitu a růst vlasů a nehtů a přispívá i k celkovému dobrému stavu kloubů.

Kolagen nemá rád slunce a cukr

Našemu tělu můžeme s „výrobou“ kolagenu pomoci tak, že zvýšíme přísun vitamínu C, který při procesu tvorby potřebuje, a také mědi. Tu najdeme například v sezamu, kakau, čočce nebo kešu oříškách. Také je nutné omezit cukry a slunění. Stejně tak škodí i kouření.
Kolagen je obsažen i v potravinách, i když o jeho využití v organismu se stále vedou diskuze. Jeho nejbohatším zdrojem jsou kostní vývary, dále pak kuřecí nebo vepřová kůže.
Přirozený kolagen je pro tělo obtížně využitelný. V potravinových doplňcích a speciálních potravinách je kolagen většinou štěpený, tedy pro tělo lépe vstřebatelný. Mluvíme o tzv. hydrolyzovaném kolagenu.

Kolagenový suk Celita

Pokud nejste zrovna milovníci tučného masa, kůže a kostí, můžete kolagen doplňovat i jinak. Nabízí se řada doplňků stravy. Je ale i pohodlnější způsob, jak kolagen tělu dodat, aniž byste museli „zobat“ pilulky. Vyzkoušejte novinku od Celity – Kolagenový kakaový suk.
Obsahuje účinný hydrolyzovaný kolagen doplněný o směs bílkovin, které dohromady tvoří třetinu složení této kakaové tyčinky. Bílkoviny (neboli proteiny) pomáhají tělu zahnat hlad na delší dobu. Kolagenový suk je tak ideální svačinkou. Ženám „obrazně“ pomáhá obnovit krásu, sportovcům zase zlepšit jejich výkony i pružnost kloubů.
Když si tedy chcete zamlsat a zároveň si „koupit odpustek“ za snězený cukřík, vězte, že si kolagenový suk oblíbíte. Díky kakaové polevě dobře chutná a díky kolagenu a proteinům potěší i naše těla. Tak ho zkuste a uvidíte sami.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.