Syrová strava i na Vánoce
Kouzlu RAW stravy jsem se zde již v minulosti věnovala, ale i přesto si pojďme ve zkratce říct, o co se vlastně jedná. Jak již napovídá samotný název, kdy RAW znamená v překladu syrový, jedná se o alternativní výživový směr, kde hraje hlavní roli strava tepelně upravená maximálně do 42 °C. Díky tomu si všechny použité suroviny udrží své cenné živiny a dají našemu tělu jen to nejlepší. Tímto stylem je možné připravit jak hlavní jídla, tak i dezerty, přičemž cukroví není výjimkou. Jedná se o zdravou dobrotu, které je přirozeně bez lepku.
Není to nic složitého
U RAW cukroví hrají hlavní roli oříšky a sušené ovoce, takže nic neobvyklého, co byste nesehnali v běžných obchodech. Dále pro jeho přípravu budete potřebovat výkonný mixér, kterým budete tyto suroviny mixovat. U některých druhů tohoto cukroví využijete také sušičku na ovoce, avšak máte-li troubu s programem na horký vzduch, zvládnete to i bez ní. Co se týče samotné přípravy, nemusíte se ničeho bát, protože nejde vůbec o nic složitého.
Nejjednodušší jsou kuličky
Úplně nejjednodušší variací RAW cukroví jsou bezpochyby různé druhy kuliček. Vše totiž spočívá pouze ve „splácání“ předem připravených surovin dohromady, takže se jedná o super volbu, pokud chcete do přípravy cukroví zapojit i děti. Jelikož existuje nespočet druhů kuliček, svého favorita si vybere jistě každý. Zde je základní recept, který můžete různě obměňovat podle podle potřeby.
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 hrnek namletých oříšků
- 1 lžíce kokosového oleje
Datle rozmixujte na pastu, přidejte zbytek surovin a máte hotovo. Klidně ale ještě můžete přidat lžíci ořechového másla, sušené ovoce, kokos nebo třeba lžíci kakaa. Není ani problém sušeným ovocem nahradir úplně. Důležité je, aby vám vznikla směs, z níž se dá lehce připravit kulička, která drží svůj tvar. Kuličky je též možné různě obalovat, díky čemuž získají zajímavý vzhled.
Dvoubarevná RAW kolečka
Když už víte, jak připravit základní „RAW těsto“, můžete se pustit do experimentování a zkoušení. Velice zajímavá jsou též dvoubarevná kolečka, která vzniknou spojením dvou různobarevných směsí – například světlá kokosová a tmavá s kakaem, zelená s matcha práškem společně s ořechovou atd.
Recept je v podstatě stejný jako u kuliček, ale s tím rozdílem, že si připravíte směsi dvě a místo tvarování kuliček si z každé vyválíte váleček. Oba válečky do sebe opatrně zapracujte, aby se spojily a vznikl vám díky tomu zajímavý mramorový vzor. Posléze vyválejte jeden velký váleček a ten uložte do chladu na několik hodin, aby ztuhnul. Následně jej nakrájejte na kolečka a máte hotovo.