Úskalí letních radovánek

12. 07. 2019

Léto a prázdniny se neodmyslitelně pojí s novými zážitky, cestováním a setkáním s blízkými osobami. Každopádně všechny tyto kratochvíle s sebou pro celiaky přináší i rizika, na něž je potřeba myslet, aby následně nedošlo k nepříjemným situacím v podobě obtížích s trávením.

Osvěžení v podobě chutné zmrzliny

Jakmile venku vykoukne sluníčko, jako by se roztrhnul pytel se zmrzlinovými stánky. Veselé barvy a vidina příjemně studeného osvěžení láká své potenciální zákazníky a nabádá je ke koupi hříšně dobrého kornoutku. Bohužel člověk s celiakií si tuto radost dopřát nemůže, protože právě ten kornout je z pšeničné mouky. Avšak všechno lze nějak řešit!

Nejprve si zjistěte složení oné zmrzliny – ne vždy je totiž bezlepková. Poté obsluhu požádejte, zda by vám nemohla dát kopeček do čistého kelímku místo do kornoutu. Nejideálnější je, pokud si vezmete s sebou svoji vlastní nádobku, jelikož jednorázové plasty jsou zlo pro naši planetu. Mějte ale na paměti, že ne každý prodavač je ochotný vyjít vstříc, a tak je nutné se obrnit trpělivostí.

Děti míří na tábor

Dva týdny strávené v chatce uprostřed přírody společně s hromadou kamarádů je pro děti úžasný zážitek. Ochudit se něj nemusí ani malí celiaci. Kontaktujte vedení tábora a pokuste se najít vhodné řešení, jak se bude váš potomek během pobytu stravovat. Pro větší jistotu vytiskněte seznam všech zakázaných surovin a potravin a postarejte se o to, aby jej měly k ruce táborové kuchařky i vedoucí.

Nepodceňte ani riziko kontaminace a ve vysvětlování buďte opravdu pečliví – i u dítěte, protože musí samo moc dobře vědět, co smí jíst a co ne. Klidně dítku nakupte různé druhy těstovin, bezlepkový chléb a sušenky, které mu případně mohou vedoucí dávat místo klasických pšeničných.

Festivaly a jiné venkovní akce

Vyrazit s partou přátel na festival bývá mnohdy nezapomenutelný zážitek plný vtipných historek. V případě, že jste celiak a čeká vás taková akce, hlavně když je vícedenní, nastávají menší komplikace. Organizátoři většinou zakazují, aby si návštěvníci přinášeli své vlastní potraviny, jelikož chtějí, ať využijí občerstvení nabízené u stánků.

Jelikož ne vždy se můžete setkat s uspokojivou nabídkou bezlepkových potravin, situace se značně komplikuje. Vždy si vyhledejte co nejvíce informací předem, případně kontaktujte samotné organizátory a vysvětlete jim svoji situaci. V dnešní době už je strava bez lepku poměrně rozšířená a poptávka po ní stoupá, takže by se mělo jednat spíše o ojedinělou situaci, ale i přes to je nezbytné znát rizika a podle toho si festivaly a jiné podobné akce vybírat.

Přátelské sešlosti a grilování

Slunná odpoledne a vlahé letní večery přímo vybízí k pořádání různých sešlostí s blízkými osobami. To s sebou přináší ochutnávání různých dobrot, konají se pikniky, opékají buřty nebo griluje maso. I když s jistotou víte, čemu se přesně při jídle vyhnout, existuje velké riziko v podobě kontaminace.

Krásný příklad je, pokud použijete klacík na opékání, na němž byl před tím buřt obsahující mouku, neštěstí je na světě. Celiak musí být neustále ve střehu a hlídat si, kam své jídlo pokládá. Hlavně při těchto událostech, kdy bývají jednotlivé potraviny opravdu blízko jedna druhé, je ostražitost nezbytná!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.