
Tipy na slané sváteční občerstvení

Ani jsme se nenadáli a další rok se chýlí ke konci. Ještě před tím než na zdi vyměníme starý kalendář za nový, nás ale čekají Vánoce a silvestrovské oslavy. Nedílnou součástí tohoto bujarého období je také dobré jídlo, avšak platí to i pro celiaky? No jasně! Ukážeme vám, jak sváteční občerstvení pojmout, i když musíte držet bezlepkovou dietu.
Sladké dobroty a cukroví ale protentokrát vynecháme a zaměříme se čistě na slané pochutiny. Takovou sváteční stálicí jsou chlebíčky a jednohubky. Tuhle klasiku si můžete dopřát i jako celiak, jen je potřeba sáhnout po čistě bezlepkových surovinách, včetně pečiva. Sázkou na jistotu jsou také různé obložené tácy se zeleninou, sýry a uzeninami. U různých salámů a klobásek však vždy nejprve pečlivě pročtěte složení. To platí i pro různé kupované křupky a chipsy.
Tip: Veškeré bezlepkové občerstvení označte třeba vlaječkou, aby nedošlo k záměně s ostatními lepkovými dobrotami. Stejně si dávejte bedlivý pozor na to, aby při servírování nedošlo k jejich vzájemné kontaminaci.
Lososové rolky
Bezlepkovými chlebíčky a obloženými tácy však naše tipy nekončí. Pokud máte rádi uzeného lososa, určitě vyzkoušejte i tyto chutné rolky. Příprava je velice rychlá a jednoduchá. Plátky uzeného lososa potřete krémovým sýrem, posypte čerstvými nasekanými bylinkami (např. koprem nebo pažitkou) a srolujte. Poté lososovou ruličku nakrájejte na menší rolky, které upevněte párátkem a je hotovo. Při servírování pak ještě můžete přidat nakrájený citrón, aby si hosté mohli rolky v případě chuti zakápnou čerstvou citronovou šťávou.
Sýrové chipsy
Další náš tip jistě potěší každého milovníka sýrů, protože se jedná o jednoduché domácí sýrové chipsy! Ty si připravíte tak, že bloček tvrdého sýru (například vysokoprocentní eidam nebo gouda) nastrouháte na hrubém struhadle a poté na plech vyložený pečicím papírem vytvoříte přibližně 1 cm vysoké kopečky. Mezi nimi pak ponechte dostatečné rozestupy, protože sýr se v troubě rozteče do stran. Sýrové kopečky pečte na 175 °C dozlatova. Důležité je mít oči na stopkách a obsah trouby hlídat, abyste chipsy nepřepekli a nebyly tím pádem hořké. Poté plech vytáhněte a nechte zcela vystydnout, dokud nebude sýr hezky tvrdý a křupavý.
Nachos z tortilly
Na stůl můžete přidat také domácí nachos vyrobené z bezlepkové tortilly. Tu stačí jenom nařezat na trojúhelníčky, potřít trochou olivového oleje, osolit a péct přibližně 5 min na 200 °C. K nachos už pak jen připravte dipy podle libosti. Skvělou volbou je třeba avokádové guacamole, olivová tapenáda nebo různé variace se zakysanou smetanou. Vedle nešlápnete ani s cizrnovým hummusem.
Tip: Aby bylo občerstvení ještě pestřejší, můžete k dipům kromě nachos připravit také zeleninové hranolky, které si budou moci hosté namáčet a přikusovat. Vynikající je mrkev, paprika nebo řapíkatý celer.
Mini špízy a jednohubky
Před návštěvou jistě zabodujete i s různými studenými špízy a jednohubkami. Ty jsou navíc velice jednoduché a rychlé na přípravu, takže se jedná o skvělou variantu, pokud nemáte moc času. Navíc
existuje nespočet různých variací, tudíž nemůžete šlápnout vedle. Takovou ověřenou klasikou je kombinace mini kuliček mozzarelly, cherry rajčátek a lístků čerstvé bazalky. Dále stojí za vyzkoušení i špízy s melounem a pršutem nebo goudou a hroznovým vínem. Perfektně se hodí také olivy a různé klobásky
Kateřina Chudá