Proč jíst klíčky? Nakopněte své trávení!​

Klíčení semínek a jejich následná konzumace je v současné době čím dál více populární. Není divu, protože se jedná doslova o vitaminovou bombu, která tělu udělá více než dobře. Posílení imunity Jako první důvod, proč byste měli pravidelnou konzumaci klíčků do svého jídelníčku zařadit i vy, je bezpochyby jejich pozitivní vliv na imunitu. Kdy jindy by přece měl člověk více dbát na posílení imunity, než v tomto období, kdy kolem nás stále ještě řádí covid? Čerstvé klíčky obsahují řadu vitaminů, díky nimž bude váš imunitní systém šlapat jako hodinky. Jedním z nich je například vitamin A, jenž má silné protizánětlivé účinky. Dále je třeba zmínit také obsah vitaminu C, díky němuž mohou bíle krvinky lépe zasáhnout proti infekcím v těle.Podpora trávení Trávení celkově je pro celiaky jakýmsi celoživotním tématem, a proto jakékoliv tipy, jak jeho funkci zlepšit, jsou rozhodně vítány. V klíčcích se nachází opravdu vysoký podíl vlákniny, a ta, jak je všeobecně známo, je pro správnou funkci střev nezbytná. Bohužel drtivá většina lidí má vlákniny ve svém jídelníčku velký nedostatek, což může částečně vyřešit právě pravidelná konzumace klíčků.  Dobrota nabitá živinami Jak již bylo zmíněno v úvodu, klíčky obsahují spoustu vitaminů – A, B, C a E. Kromě toho však ukrývají i řadu cenných minerálů a látek, jako jsou například selen, železo, zinek, hořčík, vápník a draslík. Dále se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, jehož konzumace má na organismus detoxikační účinky. Pravidelné pojídání klíčků mimo jiné působí i jako prevence proti cévním onemocněním, a také pomáhá s jejich regenerací. Jejich účinky oceníte taktéž při různých poruchách metabolismu. A aby toho všeho ještě nebylo málo, klíčky jsou významný zdroj antioxidantů. Jak začít s klíčením Jestliže vás klíčky zaujaly a rádi byste se do klíčení pustili i vy, mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. Vezměte si surovinu, kterou chcete nechat naklíčit (mungo, čočka, hrášek, řeřicha atd.) a důkladně ji propláchněte vodou. Poté ji nasypte do nádoby na naklíčení – lze zakoupit již hotové sety, případně poslouží i mělká miska. Surovinu zalijte studenou vodou a po cca 12 hodinách vodu slijte, opět propláchněte a surovinu nechte v misce jen tak bez vody, pouze ji zakryjte kouskem tenké navlhčené látky. Suroviny poté proplachujte alespoň dvakrát denně. Za dva až tři dny by se měly objevit první klíčky, které můžete konzumovat. Klíčky lze jíst samotné, na chlebu nebo třeba jako součást různých pokrmů. Na tohle si dejte pozor Ačkoliv je pojídání klíčků pro tělo velmi prospěšné, při nedodržení všech hygienických podmínek může dojít k zažívacím potížím způsobeným bakteriemi, které se ve vlhkém a teplém prostředí velice rády množí. Proto byste měli dodržovat maximální čistotu a pravidelné proplachování surovin rozhodně nepodceňovat.Zde jsou tři základní body, na které byste při klíčení neměli nikdy zapomínat: Klíčky nikdy nenechávejte moc přerůst – nebyly by potom už tak chutnéKlíčky konzumujte co nejdříve a vyvarujte se jejich dlouhodobému skladováníVždy dbejte na čistotu – nikdy nekonzumujte klíčky, které mají na povrchu vrstvu slizu či jsou jakkoliv poškozené​

Sladká letní osvěžení: na co si dát pozor při výběru zmrzliny a ledové tříště?​

S příchodem horkých letních dnů lidé hledají chladivá osvěžení. Jedním z nejefektivnějších řešení, jak zahnat horko, je dát si zmrzlinu. Prodej této pochoutky je v plném proudu a vitríny či stánky lákají na nejrůznější příchutě, ať už smetanové nebo ovocné. Často nechybí ani ledové tříště nebo kávy se zmrzlinou. Nicméně i zde se pro celiaky skrývá řada nástrah, kterým je lépe se vyhnout. V článku vám přinášíme tipy, u jakých zmrzlin a dalších letních osvěžení byste měli zpozornět. Zmrzliny Zmrzliny obecně lepek vůbec obsahovat nemusí. A to jak smetanové, tak sorbety. Klasické příchutě jako vanilka, čokoláda nebo jahoda by celiakům neměly uškodit. Pokud výrobce používá původní suroviny jako smetanu, cukr, ovoce, lusky vanilky nebo kakao. Nicméně toto pravidlo platí spíše v případě, že si zmrzlinu vyrábíte doma. Ve zmrzlinárně či cukrárně mohou i tyto příchutě být pro celiaky problematické, a to kvůli kontaminaci. Výrobci mohou na stejné ploše připravovat zákusky nebo používat jeden stroj pro všechny druhy zmrzlin, tedy i těch, které lepek obsahují. Proto je vždy lepší, se zeptat, zda je daná zmrzlina pro vás bezpečná, pokud není vyloženě označená jako bezlepková. Pokud však není obsluha důsledná, stopy lepku se objeví i ve zmrzlinách, u nichž výrobce deklaruje, že lepek neobsahují. Důvod je prostý – křížová kontaminace skrze kopečkovače nebo špachtle. Když prodavači nabírají všechny zmrzliny stejnou špachtlí, kontaminují i ty bezlepkové. Proto by měli mít na bezlepkové příchutě zvláštní naběračky. Případně můžete sami prodavače poprosit, aby si před nabráním vašeho kopečku, nářadí očistili. Větší množství lepku, a nejen jeho stopy, mohou obsahovat i jinak relativně bezpečné zmrzliny, které jsme si popsali výše. Někteří výrobci míchají zmrzliny již z předem připravených směsí. Týká se to zejména točených zmrzlin. Lepek se také skrývá v kornoutcích a sušenkových mističkách, na jejichž výrobu se používá i pšeničná mouka. Zeptejte se obsluhy, zda neprodává bezlepkové kornoutky. Největší jistotu však máte, pokud si kopeček ledové pochoutky sníte z kelímku. Pokud chcete ekologičtější variantu, noste si svou mističku. Záludné posypky a polevy Nenápadným, ale zato velkým problémem jsou ozdoby a posypky. Aby byly zmrzliny atraktivnější, prodejci nabízejí čokoládové, karamelové nebo jahodové polevy a sušenkové nebo oříškové posypky. V těch ale zcela jistě lepek najdete, proto si raději zmrzlinu vychutnejte bez tohoto sladkého doladění. Určitě se také vyhněte zmrzlinám, které mají sušenkovou posypku již ve svém základu. V posledních letech se totiž staly hitem zmrzliny na bázi sušenek či čokoládových tyčinek jako Oreo, Snickers, nebo čokoládové cookies. Kousky těchto cukrovinek se přidávají třeba do vanilkové nebo smetanové zmrzliny. Nenechte se tedy zmást! Určitě si nedávejte ani jiné trendy příchutě jako cheesecake nebo cookies dough (sušenkové těsto). Ledové tříště a utopené osvěžení Pod ledovým osvěžením si nemusíme představit jen zmrzlinu, ale i nápoje. Především děti milují různobarevné ledové tříště, které často stánky se zmrzlinami doplňují. Tříště se nicméně v drtivé většině připravují z kupovaných sypkých směsí. Na obalu těchto sáčků pak najdete varování, že směs lepek obsahuje, proto tyto sladké tříště raději oželte. Pokud byste však měli na nápoj velkou chuť, tak se jednoduše zeptejte na lepek obsluhy. Třeba vás příjemně překvapí odpovědí, že ledová tříšť v sobě lepek nemá. Velkým letním trendem je affogato, což v italštině znamená utopený. Představte si pod tím sušenku a zmrzlinu zalité horkým espresem. Pokud máte chuť na kofeinové osvěžení, zvolte raději variantu pouze s vanilkovou zmrzlinou. I u té se však v cukrárně přesvědčte, že je bezlepková. V plné parádě si affogato vychutnáte nejlépe doma. Stačí dát do skleničky kopeček bezlepkové vanilkové zmrzliny k tomu třeba bezlepkové  od Celity, a to vše zalít třemi lžícemi horkého espresa. Dezert můžete doladit strouhanou čokoládou. Ledových osvěžení jsou plné ulice a s trochou štěstí mezi nimi najdete i bezpečné bezlepkové pochoutky. Stačí dodržovat pár pravidel a nemusíte se obávat zdravotních potíží. Vyhněte se všem příchutím se známými cukrovinkami a raději i ledovým tříštím. Zdraví, a to nejen u celiaků, neprospívají ani modré šmoulí zmrzliny či tříště. U potravinářské modři totiž výzkumy odhalily, že zvyšuje riziko karcinomu. Naopak vyhýbat se nemusíte třeba bezlepkovým nanukům na dřívku, které jsou samostatně zabalené, a tak je ani obsluha lepkem neznečistí! Autor:Martina Moresová​

Upečte si jahodové muffiny bez lepku​

Konečně jsme se dočkali teplého počasí a spolu s ním i sezóny jahod. Pokud se vám těchto sladkých červených plodů letos urodilo opravdu hodně a už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento nadýchaný moučník. Příprava je velice rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnou i ti méně zkušení. Tyto bezlepkové muffiny jsou super svačinka na výlet i dezert jen tak ke kávě. Využijte sezónní ovoce na maximum S jahodami a sezónním ovoce celkově je to každý rok v podstatě stejné. Člověk se vždycky těší na sladké voňavé ovoce ze zahrádky a potom je ho najednou tolik, že už neví, co s ním. Tak co, poznáváte se? Já tedy určitě. Různé muffiny, koláče a buchty jsou v tomto případě ideálním řešením, jak ovocné přebytky můžete zpracovat.Tento konkrétní recept má mimo jiné velkou výhodu v tom, že si jej můžete upravit dle libosti, podle toho, jaké ovoce aktuálně potřebujete nějak zužitkovat. Jahody můžete jednoduše nahradit třešněmi, borůvkami nebo třeba malinami. Jestliže se vám muffiny budou zdát příliš nudné a suché, můžete je pomocí krému z mascarpone přetvořit na chutné cupcaky. Fantazii se meze nekladou. Tak a teď už hurá na recept! Potřebné suroviny: 140 g másla1 balíček vanilkového cukru100 g cukru krupice3 vejce70 g pohankové mouky70 g univerzální bezlepkové mouky¾ balíčku kypřicího prášku50 ml mléka – já použila mandlové1 lžička citronové kůryHrst čerstvých jahod Pracovní postup: Nejprve si rozpusťte máslo a poté jej ušlehejte spolu s cukrem. Následně rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte v čisté míse tuhý sníh. Žloutky přidejte k máslu s cukrem a znovu vyšlehejte. Nakonec přidejte prosetou mouku, citronovou kůru, kypřicí prášek a mléko. Všechno opět pomocí mixéru vyšlehejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. Nyní přichází na řadu sníh. Pomocí kuchyňské stěrky jej opatrně jemnými pohyby vmíchejte do těsta. Až budete mít hotovo, tak si důkladně omyjte jahody a zbavte je zelených stopek. Následně je nakrájejte na drobné kousky a ty posléze jemně opět za pomocí kuchyňské stěrky vmíchejte do těsta. Hotové těsto s jahodami naplňte do košíčků na muffiny. Ideální je používat lžíci, aby vám šlo těsto dobře dávkovat. Dejte si pozor na to, abyste košíčky naplnili pouze ze dvou třetin. Těsto totiž v troubě ještě trochu povyskočí, takže hrozí, že by z přeplněných košíčků mohlo vytéci ven. Jahodové muffiny pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Zda jsou muffiny upečené poznáte podle zapíchnutí špejle, na níž by nemělo být nalepené žádné těsto. ​

Čeká vás dlouhá cesta autem? Přinášíme tipy na bezlepkové svačiny​

Čeká vás během prázdnin dovolená, kam plánujete vyrazit autem? Ať už jedete kamkoliv, něco dobrého na zub s sebou je nutnost. Přinášíme vám proto užitečné tipy, co si vzít s sebou na svačinku, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu. Přirozeně bez lepkuPro celiaka není nic lepšího, než když si dopřeje něco přirozeně bezlepkového. To neplatí samozřejmě pouze na cestách, ale tak nějak obecně. Skvělou volbou jsou například oříšky a sušené ovoce. Můžete si doma předem namíchat vlastní směs do krabičky, anebo rovnou sáhnout po již hotových směsích z obchodu. Oříšky doplní energii, zasytí a kromě toho jsou i plné pro tělo velmi přínosných látek. Sušené ovoce zase doplní příjemně sladkou chuť a k oříškům se skvěle hodí. Jestliže vám klasické sušené ovoce moc nechutná, skvělou alternativou je ovoce lyofilizované neboli sušené mrazem. Mezi další přirozeně bezlepkové produkty patří samozřejmě ovoce a zelenina. Opět si jej můžete doma předpřipravit do krabičky a po cestě uzobávat. Jestliže si nic chystat nechcete a raději byste ovoce pojídali jen tak rovnou, je lepší sáhnout po něčem méně šťavnatém, abyste po cestě nebyli zbytečně ulepení. Na cesty je vynikající třeba banán nebo jablko. Zeleninu je fajn nakrájet na dlouhé hranolky, které pak můžete namáčet třeba do cizrnového hummusu. Kromě vitaminů tak rovnou doplníte i nějaké bílkoviny, což tělo jistě ocení. Klasika v bezlepkové podobě Jestliže si dlouhou cestu neumíte představit bez obložených baget, máme dobrou zprávu – vzdávat se jich nemusíte ani s bezlepkovou dietou. Je však třeba počítat s tím, že bezlepkovou bagetu jen tak na benzínce nejspíše nekoupíte, ale budete se muset předzásobit z domova. Na tom ovšem není nic složitého. Jednoduše si do bezlepkového pečiva naaranžujete vše, co máte rádi. Jen nezapomeňte, že majonézám a salámům je lepší se spíše vyhnout, jelikož se rychle kazí. Nechcete přeci, aby vás po cestě zastihly nepříjemné potíže se zažíváním.Mezi české klasiky patří samozřejmě i řízek s chlebem. Opět se nejedná o nic, o co byste se museli ochudit. Vždyť řízek se dá doma jednoduše obalit i do bezlepkové kukuřičné strouhanky. Co se týče hlavních jídel, na benzínky se opět moc nespoléhejte a raději buďte připraveni. Nachystejte si do krabičky něco, co nepodléhá rychlé zkáze. Vhodné jsou těstoviny nebo třeba rýže. To už záleží na vašich preferencích. Velkým pomocníkem na dlouhých cestách je samozřejmě chladicí box, který vám pomůže udržet vaše potraviny co nejdéle čerstvé a svěží. Něco dobrého na zub Co by to bylo za cestování bez něčeho dobrého na zub. Jistě oceníte, když s sebou budete mít různé druhy tyčinek a dobrot co jen rozbalíte a hned konzumujete. Na našem  máte široký výběr produktů, z nichž si vybere jistě každý. Naleznete různé sladkosti, proteinové tyčinky a zdravější raw tyčinky, které jsou vyrobeny čistě ze sušeného ovoce a oříšků. Myslete však na to, aby tyto dobroty byly pouze doplněním plnohodnotných svačin. Kdybyste se celou cestu cpali sladkostmi, vaše trávení by vám jistě moc nepoděkovalo.​

Sójové suky: zdroje rychlé energie, které dokážou jít s dobou!​

Sójový suk, řez, kmen nebo tyčinka. Ať už pojmenujeme slavnou cukrovinku jakkoli, vždy se nám před očima objeví typický nažloutlý váleček s nezaměnitelnou chutí. Poslouží nejen jako malá chuťovka po obědě, ale také jako zdroj rychlé energie. Celita navíc nezůstává pozadu ani v nejnovějších trendech, a proto nabízí i proteinové a kolagenové suky. Mrkněte do článku, ať si můžete vybrat suk, který pro vás bude ideální! Tradiční cukrovinky ze sóji nemusí oželet ani celiaci. Celita totiž nabízí všechny druhy sójových řezů v bezlepkových variantách. Originálním základem sójových suků je cukr, hrubá sójová mouka, tuk, sušené mléko a rumové aroma. Jelikož ale existují různé příchutě řezů, najdeme v nich i kakao, vanilkové a kokosové aroma. Na e-shopu Celity najdete sójový suk  s  nebo  Rychlé cukry dodají energii Sladkosti ze sóji se řadí mezi tyčinky, které nám v podobě jednoduchých cukrů dodají rychlou energii. Přeměna těchto jednoduchých sacharidů na energii se však děje pod jednou podmínkou, a tou je fyzická zátěž. Super jsou teda sójové suky, když potřebujete rychle nabrat síly při túře v horách nebo na cyklo výletě. Stejně tak tento proces funguje, pokud si tyčinku dáte po skončení fyzické námahy. Takto si tedy zamlsáte trochu zdravěji. Naopak, pokud sníte jednoduché cukry v den, který prosedíte v práci, sacharidy se nepřemění v energii, ale tuk. V tom případě si jen tak zamlsáte, na čemž ale není vůbec nic špatného! Kolagen a protein: příchutě vědomého životního stylu Nejžhavějším tyčinkovým trendům jednoznačně velí protein. Skoro všechny sladké tyčinky mají své proteinové varianty a sójový suk od Celity není výjimkou. Protein, česky bílkovina je důležitou složkou potravy, která přispívá k růstu svalů a u dětí i kostí. Jsou zdrojem energie a dopřávají nám pocit sytosti. Jako zdroj bílkoviny považujeme tyčinku, jejíž obsah je tvořen bílkovinami alespoň z 12 %. Tuto podmínku proteinové suky od Celity splňují.  suk obsahuje 13 % sójového proteinu a  dokonce 20 %, čímž si vysloužil štítek potraviny s vysokým obsahem proteinu. Proteinové suky jsou opět vhodné při sportovní aktivitě nebo jako zpestření jídelníčku. Mezi další hity se v poslední době řadí i kolagen. Funkce kolagenu by se dala zjednodušeně popsat jako lepidlo pro naše tělo. Vytváří vazivo, a tím pomáhá udržovat naše šlachy, svaly a kosti v dobré kondici. Přirozeně kolagen najdeme v tučných rybách jako je losos a tuňák, ořeších či listové zelenině. Ve sladké formě si jej však můžete dopřát prostřednictvím  suku s příchutí kakaa. Tato tyčinka je nadupaná nejen kolagenem, ale také proteinem. Bílkovinná směs zde tvoří 21 % energetické hodnoty potraviny, tudíž ji opět můžeme označit jako tyčinku s vysokým obsahem proteinu. Stejně jako u předchozích tyčinek je suk vhodný při fyzické námaze. Pokud si jej však dáte jen jako zákusek po obědě, nic se nestane a aspoň svému tělu dodáte trochu kolagenu a proteinu navíc! Který sójový suk je nejlepší? Tápete, kterou z tyčinek si vybrat? Řiďte se podle vaší chuti. Proteinové a kolagenové suky vás sice více zasytí, ale pokud milujete klasiku, nenuťte se do moderny. Nejlépe uděláte, když si sójové suky vezmete s sebou na výlet nebo do posilovny. Získáte tak potřebnou energii, a ještě si pochutnáte. Nebo si s těmi proteinovými zpestřete snídani. Nastrouhejte si čokoládový suk s proteinem a kolagenem do jáhlové kaše. Dodáte jí kakaovou a sladkou chuť, plus trochu potřebných živin. Autor: Martina Moresová​

Upečte si broskvový koláč bez lepku​

Máme tady srpen a s ním i sezónu broskví. Pokud už nevíte, jak tyto sladké šťavnaté plody zužitkovat, mám pro vás recept na vynikající koláč na způsob klasického amerického pie. Příprava je sice časově náročnější, avšak výsledek za to rozhodně stojí! Vyzkoušejte a přesvědčte se sami. Potřebné suroviny na těsto: 800 g univerzální bezlepkové mouky400 g změklého másla4 lžíce moučkového cukruŠpetka soli10 lžic studené vody2 žloutky1 lžíce cukru krupice na posypání koláče1 bílek na potření těsta Potřebné suroviny na náplň: 120 g cukru krupice2 lžíce kukuřičného škrobu1 lžička skořice1 lžička citronové šťávy4 broskve​

Najezte se venku! Tipy na parádní bezlepkový piknik​

Horká letní odpoledne a teplé večery nám umožňují trávit více času venku. Kromě návštěvy koupališť nebo různých výletů můžete skvělé počasí využít i k venkovnímu posezení s přáteli. Vezměte s sebou něco dobrého na zub a máte parádní letní piknik! Abyste si nemuseli lámat hlavy s přípravou, sepsali jsme pro vás pár tipů a receptů, co vzít s sebou do košíku. Na piknik si přichystejte jednoduchá jídla, nejlépe taková, která se dá jíst rukama anebo jen lžící či vidličkou. Nebudete s sebou tak muset brát půlku kuchyňského vybavení. Velmi úsporné jsou v tomto případě bezlepkové tyčinky , které si dáte s hummusem. Cizrna přirozeně lepek neobsahuje a navíc je skvělým zdrojem bílkovin a železa, takže vás dobře zasytí. Tyčinky s olivovým olejem nebo s  pak poslouží jako jedlý příbor! Cizrnový hummus: 250 gramů vařené cizrny vložte do mixéru, přidejte lžíci tahini pasty a vše rozmixujte. Postupně přilévejte tři lžíce oleje. Nakonec přidejte dva stroužky česneku, dvě lžíce petrželky, jednu lžíci citronové šťávy, osolte, opepřete a vše ještě jednou promixujte. Podle chuti můžete přidat třeba sušená rajčata nebo bazalku. Aby hummus neoschl, zakápněte jej olivovým olejem. Zatímco hummus poslouží jako předkrm, hlavní chod zajistíte plněnými tortillami nebo salátem do skleničky. Kukuřičné bezlepkové tortilly naplňte podle vaší fantazie. Dodržujte však osvědčený postup. Jako první tortillu něčím pomažte. Skvělé je rozmačkané avokádo, čerstvý sýr nebo pesto. Poté přijde na řadu zelenina: salát, rajče, okurek. Nakonec přihoďte maso (šunku, pečené kuřecí, losos) nebo sýr (balkánský, feta). Vše pečlivě zamotejte. Aby se tortilly lépe jedly, nakrájejte je na kolečka a propíchněte párátkem. Vzniknou vám tak tortillové šneky.Pokud nejste fandové tortill, připravte si do zavařovacích skleniček salát. Vždy si vezměte širokou sklenici a naplňte ji do tří čtvrtin objemu, ať se vám oběd snadno jí. Základním pravidlem je dát omáčku vždy na dno sklenice. Tekutina zůstane bezpečně dole ukrytá pod vrstvou zeleniny a dalších přísad. Tip na salát do skleničky: Rozmačkejte avokádo a smíchejte jej s dvěma lžícemi bílého jogurtu. Přidejte stroužek česneku, trochu limetkové šťávy, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladka a vložte na dno sklenice. Na zálivku naskládejte zeleninu: salát, rajče, okurku. Poté přidejte kukuřici a fazole. Vše završte kousky pečeného kuřete a posypte parmazánem. Pro bezmasou verzi použijte balkánský sýr. Sklenici dobře uzavřete! Správný piknik se neobejde ani bez sladké tečky. Skvěle se sem hodí například bábovka, jejíž kousky padnou tak akorát do ruky. Zapomeňte však na mramorovanou klasiku a překvapte své blízké bábovkou se sójovým sukem! Na e-shopu Celity si vyberete mezi  či  kmenem, Pokud chcete dezert nutričně obohatit, sáhněte po  Bábovka se sójovým sukem: Připravte si dvě vejce a 200 gramů moučkového cukru. Nejprve vyšlehejte sníh z dvou bílků a dvou lžic cukru. Poté vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem a 80 gramy rozpuštěného vychladlého másla. Do směsi se žloutky vmíchejte 250 ml mléka, 300 gramů polohrubé bezlepkové mouky, balení prášku do pečiva, dvě lžíce kakaa a dva nastrouhané sójové suky. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba hodinu. Pokud vás tedy článek nalákal na letní hostinu pod širým nebem, nezapomeňte si s sebou vzít i piknikové vybavení. Naprostým základem je pikniková deka, která má zespodu izolační vrstvu. Příjemně se na ní sedí a nic vás nestudí. Vezměte s sebou i ubrousky, ať už klasické nebo vlhčené. Samozřejmostí jsou sklenice, talíře, případně papírové tácky a příbory. Pokud se však necháte inspirovat menu v článku, talířky nebudou potřeba a z příborů postačí jen vidličky! Jestli plánujete větší hostinu, vyplatí se vzít si s sebou pravý piknikový koš, který obsahuje veškeré vybavení k jídlu, a navíc do něj ledacos ukryjete! Neopomeňte ani pití, hlavně obyčejnou vodu. Autor:Martina Moresová​

Svačiny, které v koši neskončí! Přichystejte si slané i sladké bezlepkové dobroty​

Bývají malé, vlezou se do pytlíčku či krabičky, ale zaženou i velký hlad. Řeč není o ničem jiném než o svačinách. Správně vyladěná svačina může být velkým pomocníkem, pokud vám mezi snídaní a obědem zakručí v břiše. Školákům zase pomůže, aby byli dostatečně bdělí po celou dobu vyučování. Nechte se námi inspirovat tipy na trendy bezlepkové sváči, které vás zasytí! V článku najdete recepty na sladké i slané dobroty. Každá svačinka by se měla skládat ze sacharidů, vlákniny, tuků a bílkovin. A jsou to právě bílkoviny, které nás skutečně zasytí, proto je důležité je do svačiny přidat. Pokud se totiž zakousneme jen do ovoce nebo nějaké bezlepkové tyčinky, můžeme dostat brzy hlad. Zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky (sýry, tvaroh), maso a luštěniny (cizrna, čočka). U luštěnin však pozorně čtěte obaly. Přestože jsou přirozeně bezlepkové, mohou být alergenem kontaminované na třídící lince. Slaná svačinka: čočkový salát Čočkový salát je parádní lehká svačinka do teplých dnů. Množství ingrediencí si můžete zvolit podle toho, jak velkou svačinu plánujete. Čočku beluga buď uvařte nebo kupte již hotovou. Nasekejte jednu šalotku a velké rajče na kostky, smíchejte s luštěninou. Přidejte na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo mozzarellu. Zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem. Osolte, opepřete a přimíchejte nasekanou petrželku. Slaná svačinka: obložený chléb s cottage a avokádem Na plátek oblíbeného bezlepkového chleba namažte vrstvu sýru cottage. Nahoru naskládejte čtvrtku avokáda nakrájeného na plátky. Osolte, opepřete a pokud máte chuť, přidejte na závěr i dva plátky rajčat. K této svačince můžete zvolit jakýkoli typ bezlepkového chleba. Nejvíce prospěšných látek však získáte z chleba semínkového. Dýňová, slunečnicová a lněná semínka jsou společně s oříšky skvělým zdrojem hořčíku, železa a omega 3 a 6 mastných kyselin. Lidské tělo si mastné kyseliny neumí samo vytvořit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Omega 3 mastné kyseliny navíc tlumí úzkosti a deprese. Slaná svačinka: Zapečený cheddarový chléb Ke třem krajícům oblíbeného bezlepkového chleba si přichystejte 120 gramů strouhaného cheddaru a dvě taktéž nastrouhaná jablka. Nejprve na grilu či pánvi opečte plátek chleba a potřete jej máslem. Jablka smíchejte se sýrem a směs navršte na topinku. Vše vraťte pod gril nebo na pánev (chléb je dobré přitlačit ke dnu menší pokličkou, aby se sýr dobře zapekl). Svačina je hotová, jakmile sýr zezlátne a začne se roztékat. Poté stačí nechat chleby vychladnout. Tuto pochoutku můžete pokaždé připravit trochu jinak. Chuť topinky zvýrazní hrst nasekaných ořechů, které můžete přidat na závěr. Jindy zase místo jablek přidejte k sýru mrkev nebo celer. Nic nepokazíte ani když pod sýrovou směs přidáte osmahlou cibulku nebo pórek. Sladká svačinka: kakaový termix Na čtyři porce si přichystejte vaničku (250 g) jemného tvarohu. Ten společně se dvěma lžícemi zakysané smetany, kakaového prášku a čekankového sirupu rozmixujte do hladké směsi. Rozdělte do misek a nechte v lednici ztuhnout. Pokud si termix berete s sebou do práce, nalejte směs nejlépe do zavařovacích skleniček a zajistěte víčkem. Na závěr vychladlou směs ozdobte jahodami, borůvkami či malinami. Můžete ji posypat i plátky mandlí. Sladká svačinka: Rýžová kaše s datlemi a chia semínky Na čtyři porce vlijte do hrnce litr mléka a do něj přisypte 200 gramů kulatozrnné rýže. Tento typ rýže lze totiž vařit dlouho a zrnka pořád zůstanou tak akorát na skus. Směs přiveďte těsně pod bod varu a nechte vařit do zhoustnutí. Zabere to asi dvacet minut. Těsně před koncem vsypte do hrnce hrst nasekaných sušených datlí a chvilku povařte. Při výběru datlí však opět dejte pozor, aby neobsahovaly stopy lepku. Stejně jako u luštěnin může u sušeného ovoce dojít ke křížové kontaminaci. Hotovou kaši rozdělte do misek, přidejte plátek másla, lžíci chia semínek a případně doslaďte čekankovým sirupem. Vše promíchejte a užijte si svačinku! Sladká svačinka: Cottage s ovocem a semínky Sýr cottage skvěle využijete i ve sladkých receptech. V kombinaci s ovocem, medem a skořicí vznikne skvělá pochoutka. Jahody, jablka, hrozny, maliny, broskve či jiné oblíbené ovoce nakrájejte a smíchejte se sýrem cottage. Přidejte hrst oblíbených ořechů (vlašské, pistácie, kešu) a semínek (lněná, chia, dýňová). Na závěr přidejte špetku skořice a oslaďte medem. Tuto svačinku si můžete pokaždé přichystat trochu jinak podle toho, jaké ovoce, semínka a ořechy k sýru přidáte. Nápoje? Bez bublin a cukrů Nejzásadnějším doplňkem každé svačiny je nápoj. Obecně se uvádí, že by lidé měli denně vypít zhruba dva litry tekutin, a co nejméně sladkých. Pozor je třeba dát si i na nadměrnou konzumaci ovocných džusů. Například v litru pomerančového džusu můžeme přijmout až 28 kostek cukru. Základ dobrého pitného režimu tedy tvoří neslazená voda. V lahvi s sebou noste ale raději neperlivou, protože ta s bublinkami ničí zubní sklovinu. Na vině je nižší pH faktor perlivé vody. Vytváří v dutině ústní kyselé prostředí, které zubům škodí. Bublinky a cukr v nápojích tak raději vyměňte za mátu, meduňku, citron, pomeranč, grep, okurku a pár bobulí malin či jahod. Tyto ingredience dodají vodě svěží chuť a zubům neublíží. Případně můžete popíjet neslazené čaje či zeleninové šťávy. Autor:Martina Moresová​

Jak péct bezlepkově s xanthanovou a guarovou gumou?​

Snad každý, kdo dodržuje bezlepkovou dietu a bedlivě čte složení jednotlivých produktů, alespoň jednou určitě narazil na suroviny zvané xanthanová nebo guarová guma. O co se vlastně jedná? Jaký je mezi nimi rozdíl? Dozvíte se v našem článku. Xanthanová gumaXanthanovou gumu někdy naleznete pouze pod pojmenováním xanthan, případně pod označením E 415. Vyrábí se fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Poté je vzniklý produkt vyčištěn, vysušen a rozemlet na jemný prášek. Hotový výrobek je bez chuti a zápachu. Xanthanová guma je hydrokoloidní, což v praxi znamená to, že na sebe váže vodu. Díky tomu je velmi užitečná obzvlášť při bezlepkovém pečení, jelikož dokáže nahradit vlastnosti lepku.Co vše dokáže? Pevnější struktura těstaVyšší elasticita těstaDobře váže voduZadržuje vzduch v těstě – pečivo je nadýchanější Guarová guma Guarová guma, někdy též guma guar či E 412, se vyrábí z guarových bobů rostoucích na takzvaném Indickém stromě. Výsledný produkt patří mezi rozpustné vlákniny, tudíž je pro naše trávení velmi prospěšný. Mimo to je super i pro lidi snažící se o redukci hmotnosti, jelikož dokáže navodit pocit sytosti a omezuje vstřebávání cukrů z potravy. Při použití guarové gumy při bezlepkovém pečení docílíte vláčnějšího a pružnějšího těsta, tudíž se opět jedná o skvělou náhradu lepku. Co vše dokáže? Zvyšuje objem pečivaTěsto je vláčnějšíDelší životnost pečivaHladší struktura těsta Náhrada lepku Tyto dvě náhrady lepku naleznete zpravidla v univerzálních bezlepkových moukách, případně v již hotových pekárenských výrobcích. V jednodruhových moukách xanthan ani guar gumu nenajdete. Abyste dosáhli při bezlepkovém pečení těch nejlepších výsledků, nemusíte se bát použít obě tyto suroviny najednou. Pokud však používáte již hotovou univerzální směs, pohlídejte si, zda již jednu z nich neobsahuje. Co se týče dávkování, tak u guarové gumy je to 1 kávová lžička na 400 g mouky. Tohle doporučení zbytečně nepřekračujte, protože jinak by guar mohl mít projímavé účinky. U xanthanové gumy zase stačí rozmíchat 1 kávovou lžičku ve 100 ml horké vody a přidat do těsta jakožto část „mokré“ složky. I v tomto případě hrozí při vyšších dávkách projímavé účinky. Konkrétní příklady využití Připravujete těsto na kynuté koláče, avšak chybí mu jeho typická pružnost a „mazlavost“. Stačí přidat buď guar gumu nebo xanthan. Pečete bezlepkové vánoční cukroví nebo sušenky, ale s těstem se špatně pracuje a je extrémně drobivé. Případně již hotové kousky jsou křehké až příliš. Přidání xanthanu či guaru problém opět vyřeší. Upekli jste bezlepkovou bábovku, případně litou buchtu na plech. V den upečení byla chuťové skvělá a vláčná, ovšem když jste ji chtěli jíst i druhý den, byla z ní jen přesušená zdrnutá hmota. Příště přidejte do těsta guar gumu. Chcete na bezlepkové pečení používat pouze kvalitní jednodruhové mouky místo již hotových univerzálních směsí, ale výsledné výrobky z nich se příliš drobí a jsou přesušené? Problém opět vyřeší přidání xanthanové gumy nebo guaru. Pokoušíte se doma upéct bezlepkový chléb či housky, ale chybí jim typická nadýchanost. Sáhněte guar gumě.​

Arašídové máslo jako zdroj energie a bílkovin, který pomáhá hubnout i přibírat​

Je hutné, lesklé a jakmile do něj zaboříte lžíci, jen tak snadno nepřestanete. Za těmito nápovědami se neskrývá nic jiného než milované či nenáviděné arašídové máslo. Tato slaná a zároveň sladká pochoutka si našla cestu do jídelníčků Evropanů až z daleké Ameriky. Burákové máslo však obsahuje nejen spoustu minerálů a zdraví prospěšných látek, ale také kalorií. Ptáte se, kolik másla můžete sníst? Nebo s čím ho jíst? Koukněte do článku a zjistíte vše potřebné, co byste měli o burácích vědět! Jako bonus vám představíme i novou bezlepkovou burákovou tyčinku od Celity. Arašídové máslo v sobě ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C, E a kyseliny listové a také třeba hořčíku, draslíku a vápníku. Uvědomovali si to už mexičtí Aztékové, kteří pastu z buráků používali jako lék proti bolesti zubů. Jedná se o první zaznamenané použití arašídového másla. Dnes nám s bolavými zuby pomůže spíše prášek, nicméně burákové máslo našemu tělu prospěje v jiných oblastech. Je bohatým zdrojem bílkovin neboli proteinu. Pro představu – dvě lžíce másla obsahují 8 gramů bílkovin. Ptáte se, kde se v burácích bere tolik proteinu? Důvod je prostý. Arašídy většina lidí nesprávně označuje jako ořechy. Jelikož jsou ale plody podzemnice olejné, řadí se mezi luštěniny, které v sobě skrývají velké množství rostlinných bílkovin. Arašídy jsou navíc přirozeně bezlepková potravina, tudíž pokud si vyrobíte doma máslo pouze z buráků, nemusíte se bát zdravotních potíží. Ty by vám neměly hrozit ani v případě, když si koupíte stoprocentní arašídové máslo v obchodě. Nicméně raději čtěte pozorně etikety kvůli případné křížové kontaminaci. Jezte arašídy! Ale s mírou Kvalitní buráková másla vyrobená čistě z arašídů v sobě skrývají ještě jednu látku, a tou je tuk. Arašídové pasty jsou kaloricky velmi bohaté, proto by je lidé měli do jídelníčku zařazovat s mírou. Velkou výhodou másla z burských oříšku je, že nás díky množství bílkovin zasytí na delší dobu. Ideálně si jej tedy ráno přimíchejte do snídaňové kaše nebo jogurtu. Můžete jej však využít i jako zdroj energie předtím, než se vydáte cvičit. Nicméně jít do fitka se zavařovačkou másla v jedné ruce a se lžíci v druhé je trochu nepraktické. Celita pro vás má ale jednoduché řešení v podobě tyčinky Peanut Extasy. Tato nová pochoutka je bezlepková a obsahuje 36 % arašídů. Její střed tvoří hustá náplň z burákové pasty, která je obalená v čokoládě. Potěší tak všechny mlsálky! Součástí novinky je i směs proteinů, které vás společně s arašídy na nějakou chvíli zasytí. Pomůže zhubnout i ochránit srdce Pokud ještě váháte, zda dát burákovému máslu šanci, možná vás přesvědčí jeho další zdravotní benefity. Mnohé studie ukazují, že stoprocentní arašídová pasta pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a přítomné antioxidanty snižují riziko kardiovaskulárních potíží. Navíc se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Pokud jej v mírném množství zařadíte do svého jídelníčku, budete mít menší potřebu mlsat mezi naplánovanými jídly. Kdo potřebuje přibrat si naopak denní porce si zvýší. A jak tedy arašídové máslo využít v kuchyni? Namažte si jej na plátek bezlepkového chleba a poklaďte na něj kolečka banánu. Nebo si dejte lžíci až dvě arašídového másla společně s miskou ovoce na svačinu! Můžete ho přidat i do thajských rýžových nudlí. Stačí jej povařit společně s kokosovým mlékem a bezlepkovou sójovkou. Vznikne vám tak skvělá omáčka. Naprostou americkou klasikou je pak peanut butter jelly sendvič. Na jeden plátek bezlepkového chleba namažte marmeládu, na druhý burákovou pastu. Chleby k sobě připlácněte a máte hotovo. Pokud však milujete sladké, zkoukněte recept na sladkou tečku v podobě arašídovo – čokoládových košíčků. Košíčky s arašídovým máslem a čokoládou: 200 gramů hořké čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte špetku soli a 60 gramů kokosového oleje, promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými nebo silikonovými košíčky. Rozlijte do nich poloviny čokoládové směsi a dejte na 10 minut do mrazáku. Nyní si opět připravte vodní lázeň. Do misky tentokrát vložte 120 gramů arašídového másla a 30 gramů kokosového oleje, zahřejte a promíchejte. Směs naneste na čokoládovou vrstvu a vše nechte opět 10 minut chladit. Zkontrolujte, že je náplň tuhá a do košíčků nalijte zbývající čokoládu. Naposledy vychlaďte a servírujte! Autor:Martina Moresová​

...
...

BLOG/RECEPTY