Salát na sto způsobů
Saláty jsou už taková letní klasika. Čerstvá křupavá zeleninka plná vody a vitaminů je to pravé, co si tělo žádá. Kromě živin a vysokého obsahu vlákniny mají saláty ještě jednu obrovskou výhodu, kterou je to, že je můžete připravit na nekonečně mnoho způsobů. Nemusí se jednat pouze nudnou nakrájenou zeleninu, ale pro ozvláštnění se dají přihodit různé oříšky, semínka či sušené plody. Stejně tak se dají obměňovat druhy masa, sýrů nebo pro jednou vyzkoušejte veganské alternativy, jako je například tofu nebo tempeh.
Dejte sbohem klasickým přílohám
V české kuchyni mají přílohy své místo už hodně let. Mám teď na mysli takovou tu klasiku v podobě brambor v různých podobách, knedlíky, těstoviny či třeba rýže. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je zkusit nahradit? Dát si v létě k večeři plátek masa a k tomu horu bramborové kaše nebo rýže dokáže nejednoho odrovnat klidně i na pár hodin. Naopak když vsadíte na dušenou zeleninu a zelené fazolové lusky, získáte tak lehkou a výživnou večeři, po níž se budete cítit naprosto svěží. Nechejte si hutná jídla až na podzim a užívejte si pokladů přírody, kterých jsou teď plné zahrádky a trhy.
Jezte více ryb
Rybí maso bývá považováno za jedno z nejzdravějších a neustále nás okolí nabádá k tomu, abychom jej jedli čím dál častěji. I přesto je však v České republice konzumace ryb velice nízká a mnozí raději sáhnou po kuřecím či vepřovém. Chyba! Jedná se o zdroj cenných omega-3 mastných kyselin, jež prospívají cévnímu systému a srdci, dále vitaminu B 12 a D, který je součástí většiny stavebních látek v těle. Navíc, jak je známo, vitamin D stimuluje imunitní systém, což oceníme zejména při prudší změně počasí. Rybu si můžete připravit na grilu i na pánvi a společně se zeleninkou máte chutnou večeři. Naopak se vyhněte majonézovým salátům a pomazánkám, které sice rybí maso obsahují, ale jsou naprosto nezdravé.
Je libo polévka? Vyzkoušejte studenou
V našich končinách není studená polévka zrovna typickým pokrmem. Každopádně zamíříte-li do zemí položených více na jihu, kde bývá počasí o dost teplejší, zjistíte, že se jedná o naprosto běžnou záležitost. O tradiční španělské pochoutce gazpacho už jste určitě museli slyšet, ne? Na výběr máte samozřejmě mnohem více, protože recepty na studené polévky se to na internetu jenom hemží. Výhodou bývá, že na většinu z nich vám postačí minimum surovin a není třeba stát u horké plotny. Pokud i přes to zastáváte názor, že polévka má být zkrátka teplá, budiž. Vážně se ale chcete díky své natvrdlosti připravit o super kulinářský zážitek?
Copak večeříte v létě vy? Podělte se o své tipy s ostatními!