
Halloweenská bábovka bez lepku

Poslední říjnový večer se blíží mílovými kroky a spolu s ním také oslava halloweenu. Světla blikají, z dálky je slyšet smích čarodějnic a atmosféra všude kolem pomalu houstne. Co by to ale bylo za párty bez tematického občerstvení? Připravili jsme proto pro vás jednoduchý recept na děsivou bábovku, která vás svou chutí úplně očaruje.
Nějaká ta sladká dobrota nesmí chybět na žádné oslavě. Proč jsme se ale rozhodli zvolit právě bábovku? Copak to není tak trochu nuda? No to ani náhodou! Bábovka je stálice, která se nikdy neomrzí a navíc, ta naše není jen tak ledajaká. Žádnou pocukrovanou klasiku, co servírují babičky k nedělnímu odpolednímu kafíčku, rozhodně nečekejte.
Takhle bábovka je totiž oděná do strašidelného zeleného kabátku, díky němuž je ideálním adeptem právě pro halloweenskou tabuli. Uvidíte, že s ní zabodujete nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. Jako bonus je její příprava úplně jednoduchá, takže se nemusí bát, ani pokud jste v pečení úplní začátečníci, včetně toho bezlepkového. Tak hurá do práce!
Potřebné suroviny:
• 250 g univerzální bezlepkové mouky
• Hrubší mouka na vysypání formy
• 200 g cukru krupice
• 60 g strouhaného kokosu
• Balíček kypřicího prášku bez lepku
• 150 – 200 ml mléka – já použila mandlové
• 6 vajec
• 150 g másla či jiného tuku na pečení
• 2 lžíce kakaa
• Poleva a dekorace
Pracovní postup:
Jako první si odvažte 150 g másla či tuku na pečení a rozehřejte ho tak, aby bylo krásně tekuté (nikoliv horké nebo dokonce vroucí!). Část tuku poté odeberte a použijte ho na důkladné vymazání bábovkové formy. Následně vnitřek formy ještě důkladně vysypejte nějakou hrubší bezlepkovou moukou. Já osobně pro tyto účely používám mouku pohankovou, která na bábovce po upečení vytvoří takovou lehkou křupavou kůrku, kterou doma zbožňujeme.
Jakmile je forma na bábovku připravená, je nejvyšší čas pokračovat s přípravou těsta. K rozpuštěnému tuku přidejte 200 g krupicového cukru. Další jsou na řadě vajíčka, avšak ze čtyř kousků si nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte zvlášť a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky a zbylá dvě celá vejce přidejte do mísy k tuku a cukru a společně všechno vyšlehejte.
Do vyšlehané směsi poté přidejte prosátou univerzální mouku promíchanou spolu s bezlepkovým kypřicím práškem, kokos a kakao. Dále postupně přidávejte mléko, zatímco budete všechny suroviny
v míse pomalu prohánět ručním šlehačem. Výsledkem by mělo být hladké těsto řidší konzistence, a proto si množství použitého mléka upravte podle potřeby. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh.
Hotové těsto nakonec opatrně nalijte do připravené bábovkové formy a dejte péct na 180 °C přibližně na 50 minut. Jestli je bábovka dostatečně upečená posléze otestujte pomocí zapíchnuté špejle. Jakmile bude hotová, opatrně ji vyklepněte z formy a nechte ji zcela vystydnou na mřížce.
Zatímco bude bábovka chladnout, můžete si připravit polevu a očička. V tomto případě máte několik možností. Nejjednodušší je obojí zakoupit už hotové, případně jenom bílou polevu dobarvit zeleným potravinářským barvivem. Pokud ale preferujete domácí, klidně si připravte polevu takovou, jakou máte rádi. Očička zase můžete připravit z rozpuštěné bílé a hnědé čokolády.
P.S. Nezapomeňte nám napsat, jak se vám bábovka povedla.
Dobrou chuť!