Čirok
Jako první si představíme čirok, který já osobně mám velice ráda při pečení. Tato přirozeně bezlepková obilnina má neutrální chuť, díky čemuž ji využijete jak ve slané, tak i ve sladké kuchyni. Dá se z ní připravit i vynikající bezlepková kaše. Čiroková mouka má oproti ostatním moukám tmavší barvu, kvůli čemuž nemusí být vhodná do každého receptu. Pokud ale tvoříte obyčejné lité těsto na buchtu či bábovku, klidně po ní sáhněte.
Kamut
Kamut je stará odrůda pšenice, a tudíž je to pro svůj obsah lepku pro celiaky nezajímavá surovina. Oproti běžné pšenici obsahuje podstatně více bílkovin a takové množství selenu, že dokáže pokrýt naši potřebnou denní dávku. Má několik způsobů využití v kuchyni – jako celozrnná mouka při pečení, jako zrno do salátů či z něj lze uvařit kaši.
Laskavec
Laskavec, též známý jako amarant se poslední dobou těší čím dál větší oblibě, a to obzvlášť v bezlepkové kuchyni. Nejčastěji se používá vařený jako příloha, avšak lze z něj připravit také kaši, případně se jeho zrníčka hodí i jako zajímavá posypka na různé dezerty. Vedle nešlápnete ani v případě, kdy laskavec použijete jako zavářku do polévky. Jedná se o surovinu plnou zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, různé minerály, stopové prvky a vitaminy. Už po staletí je používán na různé neduhy spojené s trávicí soustavou.
Lesknice kanárská
Lesknici se lidově přezdívá ptačí zob a patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vlákninu, enzymy a celou řadu dalších cenných látek. Připravuje se z ní mouka, a taktéž ji můžete najít jako součást celé řady bezlepkových produktů, jako jsou různé slané krekry a sušenky.
Slzovka obecná
Slzovka obecná neboli Jobovy slzy je přirozeně bezlepková obilovina původem z východní Asie. Je používáná napříč celým světem, a to různými způsoby. Lze ji použít do polévky na způsob krup, umlít na mouku či ji opražit s trochou cukru, čímž vznikne zajímavá sladkost. Oblíbené je i její míchání s přílohami – např. s rýží. Před vařením je třeba ji alepoň na hodinu namočit, jelikož se poměrně dlouho vaří. Slzovce by se měly vyhnout těhotné ženy, poněvadž její konzumace nesvědčí děložní sliznici.
Teff
Teff či jinak řečeno milička habešská vyniká pro svůj vysoký obsah železa a vápníku. Je přirozeně bez lepku, a tudíž vhodnou volbou i pro osoby s celiakií. Mimo to se jedná o super surovinu právě pro lidi trpící nějakou formou potíží se zažíváním. Vysoký obsah vlákniny oceníte při zácpě, avšak teff je vhodný též při průjmech i v boji s nechutenstvím. Semena je možné vařit – při kratší době zůstávají příjemně křupavá a naopak pokud je povaříte déle, získáte chutnou a zdravou kaši. Není problém sehnat také teffové vločky. Semena je možné i klíčit.