Setkání celiaků v Brně

21. 10. 2019

Dne 19. 10. 2019 proběhlo v Kongresovém centru brněnského výstaviště podzimní Setkání celiaků, které pořádal Klub celiaků Brno. Jelikož já osobně nikdy na podobné akci nebyla, rozhodla jsem se využít příležitosti a prožít tamní atmosféru na vlastní kůži. Zajímá vás, jaké to bylo? Pokračujte ve čtení a všechno se posléze dozvíte.

Bohatý program plný přednášek

Než vám začnu sdělovat své dojmy a pocity, ráda bych vás seznámila s tím, jak celá akce vlastně probíhala. Kongresové centrum bylo pro veřejnost otevřeno od 9:00, avšak členové Klubu celiakie Brno mohli dovnitř vstoupit už o půl hodiny dříve. Konec akce byl v 13:00. Pro návštěvníky byl připraven bohatý program a samozřejmě také občerstvení, včetně ochutnávek zdarma.

Během dopoledne se konalo několik přednášek, kde se řešila například celiakie v dětském věku, jež vedl MUDr. Petr Jabanžiev z FN Brno, nebo problematika vstřebávání živin a její řešení vedená Mgr. Hanou Sládkovou Kavínovou z PharmaNord Praha, a další zajímavá a poučná témata. Návštěvníci se mohli po celou dobu konání akce zaregistrovat v Klubu celiakie Brno, a získat tak mnoho výhod, jež členství v klubu nabízí.

Prodejní stánky a teplé jídlo

Jak už bylo řečeno hned na začátku, na akci bylo připraveno nespočet prodejních stánků od různých značek prodávajících bezlepkový sortiment. Nakoupit jste si mohli vše, na co si jen vzpomenete – mouky, směsi, kaše, těstoviny, sladkosti, cereálie, ba dokonce i koření. Na výběr bylo ze široké palety pečiva, a to jak sladkého, tak i slaného. Návštěvníci si mohli zboží předem objednat pomocí formuláře, na místě jej zaplatit a domů si odnést předpřipravenou nákupní tašku.

Mě osobně nejvíce potěšily kaše s mrazem sušeným ovocem, loupáčky a citronová babeta, kterou jsem milovala jako dítě. Dále byla možnost potěšit chuťové pohárky čerstvou bezlepkovou pizzou, párky v rohlíku nebo třeba palačinkami. Díky široké nabídce pokrmů si celou akci mohl užít opravdu každý bez rozdílu věku. Je třeba také zmínit, že profesionálové z FN Brno na akci poskytovali zúčastněním poradenství ohledně celiakie. V programu bylo také vyšetření ultrazvukem, ale ten se naneštěstí kvůli technickým potížím nepodařilo zprovoznit.

A jak akci hodnotím já?

Blížíme se pomalu, ale jistě k závěru článku, takže je načase podat nějaké moje hodnocení. Musím říct, že jsem upřímně ráda, že jsem se mohla setkání zúčastnit. Ten pocit, že si můžu dát k jídlu prakticky cokoliv, co se na akci nacházelo, byl k nezaplacení. Vždy, když jsem někde předtím byla, tak výběr bezlepkových pokrmů byl buď velice omezený, případně vůbec žádný. A tady?! Pro člověka s bezlepkovou dietou to byl hotový ráj!

Co mi však trochu vadilo, tak bylo určitě obrovské množství návštěvníků. Samozřejmě je super, kolik lidí se akci rozhodlo navštívit, avšak dlouhé fronty a tlačenice u stánky nebyly nic příjemného. Každopádně i přes nával lidí jsem si setkání užila a odnesla si domů tašku plnou dobrot. Když budete mít příležitost se podobné akce zúčastnit, tak neváhejte a směle jděte do toho. Můžu vám to jen doporučit.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.