S bezlepkovou dietou do Itálie aneb moje cestování část 1 - balení

29. 07. 2019

Letos jsme se s přítelem rozhodli vyrazit na dovolenou do Itálie, a to konkrétně ke Gardskému jezeru na severu země. S bezlepkovou dietou jsem zatím cestovala pouze po Česku, takže jsem sama zvědavá, jak bude celý pobyt probíhat. Nějaké jídlo si samozřejmě beru s sebou a přesně o tomto, jakým způsobem vyřeším své stravování, bude dnešní článek.

Strava na hotelu

Pro náš pobyt jsme si vybrali hotel Palme & Suite, který se nachází v malém městečku Garda. Co se stravy týče, tak v ceně pobytu máme snídaně formou švédských stolů. Dále máme během celého dne možnost objednat si svačinku na baru a později taktéž večeři.  Podle recenzí, co jsem si nastudovala na internetu je obsluha vstřícná, a s úpravou pokrmu do bezlepkové varianty by neměl být problém.

Já osobně jsem personálu předem nic o dietním omezení nehlásila. Spoléhám, snad ne naivně, na už zmíněné reference a na fakt, že při bohaté snídani v podobě stolů s obloženými talíři, se něco pro bezlepkáče najde. Zelenina a ovoce by určitě neměla chybět. Velkou pomocí mi též bude speciální kartička, na níž bude v italštině vysvětleno, co přesně je to lepek, co se při dietě nesmí jíst apod.

Moje zásoby

Značnou část mojí stravy si vezmu z Česka. Jelikož jedeme autem, nemusím řešit váhu a počet zavazadel, mám tak velkou výhodu. Naši cestu jsme se rozhodli rozdělit, takže cca po dvou třetinách to na noc zakotvíme v rakouském Kufsteinu. Do auta si beru obložené bezlepkové chleby a v případě, že budu mít ještě hlad (chuť), budu mít také sušenky a ovoce. Protože v Kufsteinu nebudeme mít předem objednanou žádnou stravu, den předem uvařím rizoto a nachystám jej do krabiček. V autě budeme mít miniledničku, takže se pokrm nezkazí. Ráno to jistí instantní kaše s banánem a hurá opět na cestu.

A teď už se můžete podívat na můj seznam potravin, které si na náš pětidenní pobyt beru:

  • Kukuřičné těstoviny
  • Rýže
  • Luštěniny v konzervě
  • Tuňáka
  • Vakuově balený chléb
  • Kukuřičné placky a suchary
  • Kukuřičné křupky
  • Patifu – chutná alternativa paštiky
  • Arašídové máslo
  • Rajčatové pyré
  • Tofu
  • Vakuově balené gnocchi
  • Instantní kaše
  • Sušenky, tyčinky
  • Malé množství ovoce a zeleniny – jablka, banány, mrkev, pórek, paprika a případně si ještě nějaké kousky dokoupím přímo na místě

 

Jelikož se jedná o moji takovou první dovolenou, sama nyní nedokážu posoudit, zda je to moc nebo málo, případně ideální. Samozřejmě ráda bych také navštívila tamní restaurace, avšak kdo ví, jak bude obsluha vstřícná. Rozhodla jsem se být raději připravena, než pak strádat hlady. ˘ Každopádně až moje dovolená skončí, napíšu další článek, kde se vyjádřím k tomu, jaká byla realita – co mi chybělo, čeho bylo moc, co příště udělat jinak a hlavně, jaká byla moje zkušenost s místní kuchyní. Kromě oblasti Gardského jezera totiž též plánujeme navštívit další přilehlé oblasti.

A co vy a vaše letní dovolená? Jak se plánujete poprat s bezlepkovou stravou?


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.