Recept na bezlepkové bagety

20. 09. 2020

S nástupem podzimu je neodmyslitelně spjatý i návrat dětí do školních lavic. S tím se samozřejmě vrací i každodenní chystání svačinek, aby měla dítka ve škole něco k zakousnutí. Jelikož sehnat chutné bezlepkové pečivo je někdy pořádný oříšek, přináším vám recept na domácí bezlepkové bagety, které jsou jednak velice jednoduché na přípravu, ale hlavně skvěle chutnají.

Potřebné suroviny:

  • 500 g bezlepkové mouky (já použila zelenou Jizerku)
  • Balíček sušeného droždí
  • Špetka cukru
  • Lžička soli
  • 300 ml teplé vody
  • Lžíce chia semínek
  • Lžíce psyllia
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Podle chuti různá semínka do těsta i na ozdobu

Pracovní postup:

Začněte tím, že si do velké mísy nalijete cca 100 ml teplé vody, do níž vysypete sušené droždí a přidáte špetku cukru. Vše důkladně promíchejte a nechte cca 10 minut odstát, dokud se na hladině nevytvoří „bublinky“ z droždí. V mezičase si připravte chia gel. Menší hrníček naplňte z jedné třetiny vodou a vmíchejte chia semínka. Opět nechte několik minut odstát. Na závěr ještě rozmíchejte psyllium – postupujte podle návodu uvedeného na obalu.

Až budete mít vše připraveno, přidejte do velké mísy s droždím prosetou mouku, sůl, olivový olej, chia gel a rozmíchané psyllium. Podle chuti můžete ještě těsto na bagety oživit nějakými semínky, osmahnutou cibulkou či jakoukoliv jinou surovinou, co vás napadne. Následně přidejte ještě trochu teplé vody, co vám zbyla, a pusťte se ho hnětení těsta. Podle potřeby, když bude směs příliš suchá, přidejte více teplé vody, v opačném případě přidejte více mouky. Zpracovávejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké nelepivé těsto.

Když máte hotovo, následuje kynutí na teplém místě. Mě osobně se velmi osvědčilo si vyhřát troubu na nejnižší stupeň tak, aby v ní nebylo příliš horko, a vložit do ní mísu s těstem. Doporučuji vždy mísu překrýt vlhkou utěrkou, aby se těsto zbytečně nevysušovalo. Těsto nechte kynout přibližně 30 – 40 minut.

Po vykynutí si těsto rozdělte na několik menších částí, z nichž budete posléze tvarovat jednotlivé bagety. Na samotném vytvoření bagety není nic složitého – zkrátka z těsta vyválejte válec. Jednotlivé kousky následně dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 10 – 15 minut kynout. Poté každou bagetu potřete vodou s olejem, na povrchu udělejte několik zářezů navlhčeným nožem, aby nepopraskaly, a případně ještě posypte různými semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 25 minut. Doba pečení je však individuální, jelikož jednak každá trouba peče malinko jinak, a navíc záleží i na velikosti a tloušťce samotných baget.

Něco málo na závěr

Jedná se o bagety, které mají křupavou kůrčičku na povrchu a uvnitř jsou příjemné nadýchané a vláčné. Díky přidání psyllia a gelu z chia semínek se nemusíte obávat, že by bylo pečivo nějak drobivé či přesušené, tudíž doporučuji tyto dvě suroviny nevynechávat. Sama za sebe můžu říct, že pokud pečete bezlepkové pečivo často, rozhodně se vyplatí mít je vždycky po ruce. Z těchto baget vytvoříte jak chutnou svačinu do školy či do práce, ale též se dají využít i jako základ na různé jednohubky, případně jako příloha k obloženým talířům. Vyzkoušejte a uvidíte sami.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.