Proteinová svačinka vás nakopne i zasytí

24. 04. 2019

Protein, živina, která se dnes skloňuje ve všech pádech. Pokud patříte mezi ty, kteří rádi sportují, žijí život na plné obrátky, věčně nestíhají svačiny a přesto se snaží jíst zdravě a vyváženě, pak právě pro vás je protein důležitý. Proč?

Bez proteinu to nejde

Protein, neboli bílkovina, patří společně s tuky a sacharidy mezi 3 základní makroživiny. To znamená, že se bez nich naše tělo neobejde. Z bílkovin získáváme živiny i energii, pomáhají také tvorbě svalové hmoty, jsou součástí hormonů a imunitních látek. Ve stravě člověka by měly tvořit zhruba 10-35 % celkového příjmu kalorií. Záleží na věku, životním stylu i pohlaví. Zdrojem bílkovin jsou živočišné produkty, maso, mléko, vejce, sýry. Obsahují je ale také oříšky, luštěniny nebo sója. Zvýšené množství bílkovin potřebují sportovci a jinak aktivní lidé a lidé na redukčních dietách, protože bílkoviny dobře sytí.

Ideální po sportu i v kanceláři

Nejnovější poznatky ukazují, že po sportu je stejně tak důležité doplnit bílkoviny, jako sacharidy. A to nejen pro kulturisty, ale i pro běžné sportovce, kteří neusilují o nárůst svalové hmoty.  Při sportu totiž dochází k odbourávání bílkovin ve svalech. Jejich opětovné doplnění tělu dodává důležité aminokyseliny. Svalová regenerace je pak rychlejší.

Pokud vás stále honí mlsná a v kanceláři při kafíčku si dáváte sladké koláčky a sušenky, máme pro vás dobrou zprávu. Proteinové svačinky dokáží zahnat hlad snadněji a na delší dobu. Studie ukázaly, že ženy měly po konzumaci svačiny bohaté na protein menší hlad. Stejně tak teenageři se cítili zasycenější a dokonce se jim zlepšila nálada a lépe se soustředili. A to stojí za vyzkoušení, co myslíte?

Když nemáte čas, zkuste PROteinový suk

Celita uvedla na trh novinku – PROteinový suk. Je bohatý na bílkoviny, takže skvěle zasytí. Po sportu doplní nejen energii, ale i protein pro lepší regeneraci svalů. Nezapomeňte si ho přibalit i na výlety, ať už na kole nebo pěšky. Vejde se tak akorát do kapsy, takže je vždycky po ruce.

V kanceláři s ním můžete i experimentovat. Ke kávě a čaji ho prostě jen přikusujte. Neurazí ale i jako součást větší svačiny s čerstvým ovocem. Nebo ho nakrájejte na kolečka, potřete mandlovým máslem a navrch dejte plátek banánu. Nejen, že si oživíte svačinku, ale určitě nadchnete i své ochutnávky chtivé kolegy.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.