Čočka: hnědá, černá, červená a bezlepková
Čočka patří mezi jednu z původní potravin, které lidé pěstovali už od pradávna. Je populární zejména v asijských zemí, kde tvoří základ mnoha pokrmů (třeba nepálského dhálu). Díky obsahu kyseliny listové působí preventivně proti srdeční chorobám. Dodá tělu i železo potřebné při chudokrevnosti. Minerály jako fosfor, selen a vitaminy B pomáhají snižovat cholesterol. Je přirozeně bezlepková, tudíž ji v kuchyni hojně využijí i celiaci. Při nákupu čočky se ale mějte na pozoru. Problémem není surovina samotná, ale nedostatečné třídění. Může se tak stát, že v balení čočky najdete přimíchané i obiloviny obsahující lepek. Je třeba ji tak přebrat, nebo raději kupovat balení označená jako bezlepková.
Hnědý či hnědozelený druh čočky patří mezi tradiční typy. Možná na ni budete mít velmi rané vzpomínky už ze školky, kde jste ji jedli na kyselo nebo v polévce. Její výhodou je, že obsahuje málo tuku a je bohatá na železo a kyselinu listovou. Na druhou stranu má hůře stravitelnou slupku, musíte ji předem namáčet. Vodu ale vylijte do odpadu a rozhodně ji nekonzumujte. Obsahuje látky, které způsobují nepříjemné nadýmání.
Velmi populární je v dnešní době čočka červená. Jedná se vlastně o oloupanou a rozpůlenou žlutou čočku. Díky tomu ji nemusíte předem namáčet, je ihned uvařená. Hodí se tak v situacích, kdy potřebujete uvařit rychlý oběd. Využijete ji v polévkách, různých druzích kari nebo pro přípravu vegetariánské sekané. Obsahuje hodně železa, zinku a stopových prvků jako je fosfor a selen. Umožňuje pomalé a rovnoměrné uvolňování glukózy, čímž tělo déle zasytí. Hodí se tak pro ty, kdo chtějí snížit hmotnost.
Čočka černá, zvaná také beluga, oslní bohatým obsahem prospěšných látek. Obsahuje velký podíl bílkovin a v její tmavé slupce najdete spoustu antioxidantů, které si běžně nachází třeba v borůvkách. Nechybí jí ani další důležité prvky jako železo a hočík. Stejně jako červenou čočku, nemusíte ani belugu před přípravou namáčet. Využijete ji zejména jako přílohu k masu nebo v zeleninových salátech.
Salát nebo sekaná? Jedině s čočkou!
Čočku nemusíte jíst jen v polévkách, kořeněném kari nebo dhálu. Nebojte se z ní udělat pomazánku nebo sekanou. Skvělé se také hodí do salátů:
Čočková pomazánka
200 g červené čočky
2 stroužky česneku
1 cibule
1 mrkev (nastrouhaná)
Citron
Sůl, pepř, olej
Nakrájejte cibuli, prolisujte česnek. Vše společně opečte na rozpáleném oleji. Mezitím si propláchněte čočku a dejte ji okapat. K cibuli a česneku přidejte nastrouhanou mrkev a po chvíli i čočku. Nechte chvíli osmažit a poté zalijte půl litrem vroucí vody. Vařte, dokud nebude čočka měkká. Všechna voda by se měla vyvařit a směs být kašovitá. Pokud by tak nebylo, můžete vše rozmixovat ručním mixérem. Přidejte sůl, pepř, citronovou šťávu podle chuti. Podávejte s chlebem a zeleninou.
Salát s čočkou beluga
Tento salát můžete jíst buď samotný (především v létě), ovšem pro novoroční oběd se hodí spíše jako příloha. Doplníte jím tak třeba kuřecí steaky.
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
250 g čočky beluga
1 okurka hadovka
1,5 mrkve
1 velká červená cibule
Hrst hladkolisté petržele
Limetku
2 lžíce vinného octa
balkánský sýr
sůl, pepř
Černou čočku propláchněte a uvařte v litru vody do měkka. Nechte ji vychladnout a do mísy k ní přisypte kostičky okurky a mrkve. Přidejte i na jemno nakrájenou cibuli a petržel. Přilijte ocet, šťávu z limetky, osolte, opepřete a vše promíchejte. Salát na závěr posypte rozdrobeným balkánským sýrem podle chuti.
Sekaná z červené čočky
Zkuste vyměnit tradiční masový recept za vegetariánský. S bramborovou kaší bude sekaná chutnat výtečně!
450g uvařené červené čočky
Řapík celeru
Červená cibule
Mrkev
140 g rajčatového protlaku
50 g struhanky
2 stroužky česneku
Vejce
Sůl, pepř, olej
Cibuli, celer, mrkev nakrájejte na malé kousky a opečte v troubě předehřáté na 180 °C. Směs dejte do vysoké nádoby. Přidejte prolisovaný česnek, protlak, vejce, sůl, pepř. Vše rozmixujte tyčovým mixérem. Poté přidejte uvařenou čočku a strouhanku. Vytvarujte sekanou a pečte zhruba 45 minut.
Autorka: Martina Moresová