Přirozeně bezlepkové suroviny v kuchyni celiaka

05. 11. 2023

Když se řekne celiakie a bezlepková dieta, mnoho lidí má až osypky, jen co si představí, kolik taková speciální strava stojí peněz. Jistě, je možné využít příspěvků pojišťoven, ale stejně člověk stále utratí dost peněz. Co kdybychom vám ale řekli, že to tak být vůbec nemusí a i s bezlepkovou dietou můžete nakupovat relativně levně?

Ano, je to tak! Trik totiž spočívá v používání převážně základních, a hlavně přirozeně bezlepkových surovin. To samozřejmě může být zpočátku pro někoho až nepředstavitelné, ale věřte, že všechno jde, když se chce. Je však nesmírně důležité odprostit se od onoho typického stravovacího modelu, který je v našich končinách velice častý – chleba s máslem k snídani, na svačinu pak klidně rohlík se šunkou, k obědu knedlíky s omáčkou a na svačinu klidně nějaký oplatek nebo bábovku. Všude samá pšeničná mouka. Když by pak člověk chtěl dodržovat stejný model i v bezlepkové variantě, pochopitelně se dost plácne přes kapsu, nehledě na to, že se nejedná vůbec o nic zdravého.

Nebojte se nových surovin

Kupované bezlepkové pečivo, polotovary a různé směsi v prášku, které jen smícháte s vodou a máte třeba alternativu knedlíků, opravdu stojí dost peněz. Přitom ale existuje tolik přirozeně bezlepkových základních surovin, které jsou o poznání levnější, a hlavně, jsou pro člověka mnohem zdravější a přínosnější, co se nutriční hodnoty týče. Konkrétně se jedná například o tyto:

  • Rýže
  • Jáhly
  • Kukuřice
  • Quinoa
  • Pohanka
  • Luštěniny – fazole, čočka, cizrna apod.
  • Brambory
  • Ovoce a zelenina
  • Základní mléčné produkty
  • Vejce
  • Ořechy a semínka
  • Nezpracované maso a ryby

Jak sami vidíte, bezlepková strava nemusí být nutně pouze o předraženém vakuově baleném chlebu a sušenkách plných éček a sladidel. Stačí být jen trošku kreativní a nebát se zkoušet nové recepty a nové kombinace chutí. Snídaně nemusí mít nutně podobu pečiva s máslem, ale může se jednat o zdravou pohankovou kaši, která je přirozeně bez lepku, kterou pak dozdobíte oblíbeným ovocem, oříšky a třeba ještě přidáte trochu kvalitního bílého jogurtu. Nebojte se sáhnout ani po jednodruhových moukách, jako je třeba pohanková, rýžová nebo klidně cizrnová. I z nich se dají upéct skvělé dezerty, stačí se jen naučit, jak je vzájemně kombinovat. Jedná se rozhodně o zdravější variantu, než jsou univerzální bezlepkové směsi plné škrobů a plnidel.

Na ukázku pro vás máme recept na chutné cizrnové lívanečky:

Budete potřebovat:

  • 150 g cizrnové mouky
  • 1 vejce
  • 150-200 ml mléka (klidně i rostlinného)
  • Lžička kypřicího prášku bez lepku
  • Lžíce arašídového másla
  • Špetka soli
  • Podle chuti cukr nebo třeba sirup

Jak na to:

Všechny uvedené suroviny smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto. To následně nechte 10 minut odležet a poté smažte na rozpálené pánvi vymazané olejem lívanečky z obou stran dozlatova. Hotové lívance dozdobte dle chuti – ovoce, sirup, zakysaná smetana apod.

Něco málo na závěr

Jak vidíte, není žádný problém připravit třeba oblíbené lívance za použití jen přirozeně bezlepkových surovin. Samozřejmě to neznamená, že už byste nikdy neměli sáhnout po baleném chlebu ze supermarketu nebo se kupovaným bezlepkových produktům vyhýbat obloukem, avšak je fajn vědět, že existují i další cesty, jak se bezlepkově stravovat.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.