Připravte se na bezlepkové Vánoce včas

01. 12. 2020

Čas Vánoc patří mezi ta nejkrásnější období z celého roku. Bohužel někdy se však tato na první pohled kouzelná doba může změnit v horor plný stresu, nestíhání a celkového vyčerpání. Aby u vás byly svátky letos co nejpoklidnější a věškerý předvánoční shon se vám obloukem vyhnul, přináším vám několik rad, díky nimž si budete moci Vánoce patřičně užít bez zbytečných nervů.

Vše si pečlivě rozplánujte

Základem (nejen) úspěšných bezlepkových Vánoc je bezpochyby patřičné plánování. Vezměte tedy do rukou papír a tužku, zasedněte k psacímu stolu a hurá do toho. Rozmyslete si, jaké druhy bezlepkového cukroví máte letos v plánu péct, a také, v jakém konkrétním množství. Následně si ke každému druhu cukroví sepište všechny potřebné suroviny, které budete na jeho přípravu potřebovat. Jako poslední vám už jenom zbývá vypracovat podrobný seznam všecho, bez čeho se vaše pečení neobejde. Díky tomu budete mít jasnou představu o tom, co všechno vás čeká a nemine, a snáze odhadnete, kdy bude optimální s pečením začít, abyste vše včas do Vánoc stihli.

Kvalitní suroviny jsou základ

Jistě není třeba zmiňovat, že cukroví, které bude perfektně chutnat docílíte nejen svým pekařským umem, ale hlavně použitím skutečně kvalitních surovin. Zapomeňte tedy na levné náhražky a místo toho zainvestujte do poctivých surovin. Uvidíte, že se to ve finále vyplatí a cukroví bude stát za to. Pro bezlepkové mouky se neostýchejte zajít do prodejny zdravé výživy, a to hned ze dvou důvodů. Jednak tam naleznete podstatně širší výběr, než v supermarketech, ale také tam narazíte i na mouky v bio kvalitě. Věřte mi, že rozdíl v chuti je opravdu znát.

Co se vyplatí nakoupit?

Pokud nebudete dělat cukroví, jehož  recept přímo udává, jaké konkrétní  a specifické suroviny je potřeba použít, mám pro vás tip na několik věcí, které se vyplatí dopředu nakoupit.

  • Univerzální bezlepková směs – Něco, co by nemělo ve vaší spíži chybět celoročně. Pomocí univerzální bezlepkové mouky se dá v některých receptech lehce nahradit hladká pšeničná mouka. Tyto směsi navíc obsahují příměsi (např. Guar guma), díky nimž je práce s nimi podobná jako u mouky z pšenice. Ideální pro všechny začátečníky.
  • Jednodruhové mouky – Osobně doporučuji hlavně pohankovou a rýžovou, které následně můžete kombinovat s výše zmiňovanými univerzálními moukami.
  • Bezlepkové piškoty – Nesmí u vás o Vánocích chybět Vosí hnízda? Bez bezlepkových piškotů se zajisté neobejdete. Podobně je to i s tvořením oblíbených Rumových kuliček, a proto neváhejte, a během svých vánočních nákupu pořiďte i několik pytlíků s bezlepkovými piškoty. Jedná se o surovinu, která jednak nestojí moc peněz, a navíc skvěle nahradí klasické pšeničné.
  • Různé druhy ořechů – Nákup všemožných druhů ořechů bývá samozřejmostí i při přípravách cukroví s lepkem. Jako celiak však musíte dávat pozor na to, zda dané oříšky neobsahují stopy lepku, protože někteří citlivější jedinci by mohli mít nepříjemnou reakci. Ačkoliv jsou ořechy samy o sobě bezlepkové, častokrát se zpracovávají i se surovinami obsahujícími lepek, tudíž lehce dojde k jejich kontaminaci.
  • Kukuřičný škrob – Díky němu bude cukroví krásně jemné a příjemně se rozplyne na jazyku.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.