Přebytek sladkých tyčinek? Poradíme vám, jak je můžete zužitkovat

25. 12. 2020

Sladké tyčinky s čokoládou i bez jsou chutná a rychlá svačinka, avšak když jich má člověk až moc, lehce se jich přejí. Jestliže se vám doma nakupilo hodně takovýchto cukrovinek, určitě oceníte několik tipů, jak je zužitkovat i jinak, než je den co den chroustat na svačinu. Divili byste se, co všechno se s nimi dá (nejen) v bezlepkové kuchyni tvořit.

Zakomponujte je do pečení

Jestliže jsou ve vaší rodině milovníci sladkého pečení a nějaká ta bábovka u vás na stole o víkendu nesmí chybět, tento tip zajisté velice oceníte. Sladké tyčinky se totiž dají použít jako příměs do litého těsta a dodat mu jednak zajímavou strukturu, tak i chuť. Můžete je buď nastrouhat na hrubém struhadle, anebo je nasekat na drobné kousíčky pomocí nože. Je však velice důležité, aby tyčinka byla dostatečně tuhá, jinak se vám bude nepříjemně patlat všude kolem, což vám zbytečně přidělá práci navíc. Klidně ji tedy před samotným zpracováváním vložte na pár minut do mrazáku nebo do lednice. Pro tento účel perfektně poslouží například kokosová tyčinka Bongo, která obyčejné bábovce dodá nádech daleké exotiky.

Zajímavá náplň do dezertů

Kromě moučníků upečených z litých těst najdou čokoládové tyčinky uplatnění také tam, kam se hodí různé sladké krémy. Tím jsou myšleny různé slepované sušenky, plněné košíčky, cupcaky s krémem nahoře, cukroví zdobené krémem, plněné sladké kuličky a mnoho dalšího, co vás jen napadne. Základ vždy tvoří co nejjemněji nastrouhaná čokoládová tyčinka, do níž se následně přidává zbytek ingrediencí. Do náplní se skvěle hodí Sójové suky, avšak není problém zapojit fantazii a přidat i jinou cukrovinku.

Základ do cheesecaku

Nepečený cheesecake s čerstvými borůvkami patří v naší domácnosti k těm nejoblíbenějším dezertům. Recept na tuto dobrotu jsem s vámi již v minulosti na stránkách Celity sdílela, takže se na něj můžete mrknout zde. Každopádně jsem přišla na to, že přebytek čokoládových tyčinek se dá perfektně zužitkovat i v tomto případě. Nastrouhaná tyčinka Bongo přidaná do korpusu? Vynikající! Určitě se ale dají použít i různé varianty Sójových suků nebo třeba tyčinka Brigit. Kokos se k lehce nakyslé chuti čerstvých borůvek perfektně hodí.

Jedlá dekorace

Jestliže se vám přidávání tyčinek přímo dovnitř různých sladkých pokrmů moc nepozdává, možná vás zaujme jejich využití jakožto jedlá dekorace. Jistě jste už někdy zažili tu pitomou situaci, kdy jste upekli nějaký moučník, který si chutnal skvěle, ale jeho vzhled byl příliš nudný a obyčejný. Příště, až se vám to zase stane, klidně použijte nožem nasekanou sladkou tyčinky. Stačí, když pouze hotový moučník (ideální pro lité buchty na plech či bábovky) polijete horkou čokoládovou polevou a následně povrch posypete kousky  tyčinky.  Tohle zdobení  lze též aplikovat třeba na máslový krém na cupcaky. Některé tyčinky mají i zajímavý vzhled. To můžete vidět třeba u Sójového suku Duo, který je po rozkrojení dvoubarevný. U takových kousků můžete jako jedlou dekoraci použít i tenké plátky tyčinky.

A co Vy? Máte nějaké zajímavé tipy, jak zužitkovat přebytečné sladké tyčinky?


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.