Recept na borůvkový cheesecake

23. 07. 2020

Léto už je v plném proudu, školáci mají prázdniny a pomalu začínají dozrávat drobné sladké plody. Já si řekla, že by byla hrozná škoda toho nevyužít a rozhodla jsem se sepsat recept pro borůvkovou sezónu jako stvořený - cheesecake. Velká výhoda tohoto receptu je, že když si pohlídáte složení jednotlivých použitých surovin, můžete jej bez obav nabídnout i svým náročným veganským přátelům.

Tohle horké počasí si takovýto typ chlazeného dezertu přímo žádá. Ano, správně, během přípravy tohoto receptu se nemusíte potit u rozpálené trouby, takže má další velký klad, který v parných dnech zajisté oceníte. Pochutnat si na něm můžete společně s kamarádkou nad dobrou kávičkou nebo s ním pohostit své známé na letní party. Jeho netradiční fialovou barvou zaujmete jak děti, tak uděláte dojem i na ty starší. Tak jo, nemá smysl to dále okecávat a je načase se vrhnout na samotný recept. Vyzkoušejte ho a věřte mi, že si jej doma zamilujete.

Potřebné suroviny na korpus:

  • 150g bezlepkových sušenek – část lze nahradit také piškoty
  • Lžička kakaa – pokud použijete jako základ kakaové sušenky, tak tento krok vynechte
  • 20g másla

Příprava korpusu:

Úplně prvním krokem, co musíte udělat, je nadrcení sušenek. To lze snadno pomocí sáčku a paličky na maso, nebo využijte tyčový mixér. Výsledkem nemusí být naprosto jemný prášek, občasné kousky sušenky ničemu nevadí. Nyní, je-li to třeba, přidejte kakao a důkladně promíchejte.

V poslední fázi začnete do nadrcených sušenek postupně přidávat máslo. Směs zpracujte tak, aby vznikla hmota, která bude držet pevně při sobě a nebude se nikde rozpadat. Jestliže je příliš mazlavá, přidejte další sušenky, nebo pokud se drolí, přidejte máslo. Nakonec těsto vtlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem, aby se korpus nepřilepil. Dbejte na to, aby byla vrstva rovnoměrná a vložte jej do lednice.

Potřebné suroviny na krém:

  • 3 balíčky bílého tofu natural
  • 1 a půl citronu
  • Menší hrníček cukru
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • Hrnek borůvek – mohou být čerstvé i mražené

Příprava krému:

Mě osobně se líbí, když jsou vrstvy krému na cheesecaku různobarevné, tak jsem se rozhodla tento efekt využít i v mém receptu. Nejprve začneme bílou spodní vrstvou. Jeden balíček tofu nakrájíme na kostky, vložíme jej do nádobky, kde bude rozmixováno společně se šťávou z poloviny citronu, balíčkem vanilkového cukru a trochou obyčejného cukru – množství záleží čistě na vás. Tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém, který stěrkou rovnoměrně rozetřeme na korpus.

Druhá vrstva má postup práce stejný jako ta první, avšak s tím rozdílem, že přidáme hrstku borůvek. Pokud používáte mražené, doporučuji je před použitím povařit s cukrem. Opět rozmixujeme do hladka a natřeme na korpus. Stejně tak u vrstvy číslo tři vytvoříme krém stejným způsobem, pouze množství přidaných borůvek zdvojnásobíme, aby byl krém tmavší.

Poslední fází celého receptu je tuhnutí v lednici. V případě, že vás tlačí čas, postačí několik hodin, ale doporučuji nechat dezert tuhnout celou noc. Až budou chutě a jednotlivé vrstvy perfektně propojené, přesuňte cheesecake z formy na tác a ozdobte si jej podle libosti. Zkoušeli jste už jedlé květy?

Přeji dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.