Základní bezlepkové potraviny: které mít vždy po ruce a co z nich připravit​

Rychle do práce, do školy či školky pro děti, a ještě si stihnout zasportovat a uklidit. Neustálý shon a mnohdy nedostatek času vede k tomu, že ne vždy všechno perfektně stíháme. Občas se tak stane, že zapomeneme nakoupit a marně tápeme, co vymyslet k večeři. Takovým situacím jde díky plánu a lepší dostupnosti bezlepkových potravin snadno předejít. Stačí mít spíš zásobenou těmi správnými potravinami, ze kterých bez námahy vykouzlíte vyváženou a pro celiaky vhodnou stravu. Začtěte se s námi do článku a zjistíte, proč mít vždy po ruce luštěniny, drcená rajčata nebo bílý jogurt. Postupně vám představíme tři kategorie potravin s delší trvanlivostí. 

 

Čím si zásobit spíž 

 

Přecpané poličky ve spíži nebo kuchyňské skříňce paradoxně nemusejí zaručit, že máte z čeho uvařit. Kompoty, pochutiny nebo sterilovaná zelenina patří mezi chutná lákadla, ale příliš nezasytí. Naopak fazole, cizrna, čočka, kukuřice, quinoa, bezlepkové těstoviny, rýže, tuňák nebo drcená rajčata jsou skvělým základem pro rychlé, ale přitom vyvážené bezlepkové vaření. Obyčejná rajčatová omáčka získá hned více živin, pokud ji obohatíte čočkou. Stejně dobře ale luštěniny poslouží při přípravě salátu – stačí smíchat cizrnu se zeleninou, bezlepkovými těstovinami a tuňákem a ihned máte skvělou večeři. V naší domácnosti se velmi osvědčila také sójová smetana. Je bezlepková, oproti živočišné ji nemusíte skladovat v lednici a vydrží opravdu dlouho. 

 

Co nesmí chybět v lednici 

 

Možná některé překvapíme, ale existují i trvanlivé potraviny do lednice! Většinou je využijete jako zdroj bílkovin, které vaše tělo zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Mezi ledničkové stálice rozhodně patří tofu, které si můžete osmahnout k rýži nebo nudlím. Dávejte jen pozor na různé varianty typu marinované tofu kvůli možné kontaminaci lepkem. Vždy čtěte etikety. Stejně dobře poslouží i tempeh nebo seitan. Do zásoby si pořiďte i různé druhy tvrdého sýra (eidam, čedar nebo parmazán), ty vydrží v chladničce neotevřené i více než tři týdny. Můžete je přidat do zeleninových placek, posypat jimi pečené brambory a parmezánem vyladit rajčatové těstoviny s čočkou. 

 

Další záchranou jsou pak vejce. Vydrží v lednici nejméně měsíc a lze je připravit jako omeletu, volská oka, míchaná nebo obyčejně vařená s bezlepkovým pečivem a máslem. Skvěle také doplní třeba misku quinoy se zeleninou – volské oku dodá jídlu protein a také trochu tuku. 

 

Menší trvanlivost zhruba okolo dvou týdnů má žervé, bílý jogurt, cottage, ricotta nebo tvaroh. Přestože se neřadí mezi supermany ve výdrži, využijete je do pomazánek nebo zjemnění těstovin. Vykouzlíte tak další jídlo (vajíčkové, sýrové, zeleninové pomazánky) bohatší na bílkoviny. 

 

Jakou zeleninu mít vždy po ruce 

 

Poslední bod našeho záchranného seznamu tvoří zelenina. Při správném skladování vydrží déle i oblíbená rajčata nebo okurky, nicméně my se společně podíváme na trvanlivější kousky. Mezi ně beze sporu patří česnek, cibule, šalotka, jarní cibulka, mrkev, celer a brambory. Z cibule a česneku vytvoříte skvělý základ do omáček nebo asijských nudlí s tofu. Pečené brambory s červenou cibulí, mrkví a vejcem pak budou skvělou vyváženou podzimní večeří. Mrkev a celer navíc využijete do pomazánek, skvělou kombinaci tvoří společně s žervé a tuňákem. 

 

Opomenout nesmíme ani mraženou zeleninu. Ze zeleného hrášku nebo špenátu vytvoříte skvělé polévky i pomazánky. Samotný špenát si pak snadno připravíte s bramborem a vajíčkem. Mrazák je obecně skvělý přítel. Tudíž jakmile se pustíte do většího vaření, udělejte pár porcí navíc a zmrazte je. Zachrání vám oběd či večeři i když budete vaše lednice a spíš naprosto prázdná! 

 

 

 

Martina Moresová