Základní těsto
Palačinky se typicky vyrábí smícháním mouky, mléka a vajec. V bezlepkové variantě se musíme poprat se správným výběrem mouky. Existují sice předem připravené směsi, nicméně stejného, možná i lepšího výsledku, dosáhnete smícháním vícero druhů bezlepkových mouk. Navíc máte jistotu v tom, že víte, co do těsta sypete.
Při smažení palačinek se nejlépe osvědčila kombinace pohankové, rýžové nebo jáhlové mouky. Nicméně výsledné placky mohou kvůli absenci lepku postrádat klasickou palačinkovou strukturu. Tedy aby byly pružné a nadýchané. Tento problém lze vyřešit přidáním xanthanové gumy. O tomto až zázračném produktu pro bezlepkové pečení jsme psali již minule. Dokáže totiž částečně nahradit vlastnosti lepku a pomůže těstu, aby bylo nadýchanější a elastičtější. Na základní těsto vám přinášíme dva recepty:
Pohankovo – rýžové těsto
300 g pohankové mouky
150 g rýžové mouky
500 ml mléka
2 vejce
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
¼ lžičky xanthanové gumy
Špetka soli
Rýžovo – jáhlové těsto
150 g rýžové mouky
150 g jáhlové mouky
400 ml mléka
2 vejce
¼ lžičky xanthanové gumy
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Špetka soli
Všechny suché ingredience dejte dohromady a zamíchejte vařečkou, dostanete do nich více vzduchu. Pokud byste toužili po čokoládových palačinkách, přisypte kakao. V mléku rozšlehejte obě vejce. Přidejte postupně suchou směs do tekuté. Vše řádně prošlehejte metličkou, abyste se vyhnuli hrudkám. Ideální palačinková směs by měla být tekutá a hustá. Pokud bude příliš tekutá, přidejte mouku, v opačném případě mléko. Poměry u palačinek se obvykle upravují. Můžete přidat i cukr podle chuti, třeba vanilkový.
Palačinky smažte na rozpálené pánvi potřené trochou oleje. Na první palačince uvidíte, jak dobře se vám usmaží a podle potřeby doplníte mouku nebo mléko.
Sladké jahody se zakysanou smetanou
Klasicky palačinky ochucujeme marmeládou, čokoládovými pomazánkami a tvarohem. Pojďte ale s námi zkusit tyto tradiční náplně trochu ozvláštnit. Chuť palačinek se skvěle snoubí se zakysanou smetanou a teplými jahodami! Nejlepší parťák jahod je potom rebarbora nebo máta.
Smetanovo jahodová náplň:
500 g jahod
Vanička zakysané smetany
Vanička měkkého tvarohu
Čekankový sirup podle chuti
1 hrst čerstvé máty
Jahody vložte do pekáčku či rendlíku a zasypte cukrem podle chuti. Můžete klidně použít mražené. Pustí více vody a rozvar tím nabyde. Nechte svařit či péct s cukrem do změknutí. V misce smíchejte smetanu, tvaroh, čekankový sirup nebo cukr a přidejte mátu. Smetanovou směsí potřete palačinku a nahoru přidejte jahody. Tento postup můžete několikrát opakovat a vznikne vám krásná palačinková věž!
Malý tip: Svěžejší a kyselejší verze dosáhnete, pokud nahradíte polovinu jahod rebarborou nakrájenou na kostičky.
Špenátová náplň se sýrem a rajčaty
Slaných náplní je u palačinek velké množství. Stačí je třeba namazat čerstvým sýrem a poklást šunkou a plátkem goudy. Skvěle chutnají také s mozzarellou nebo balkánským sýrem, okurkou a rajčetem. Na velkou palačinku také stačí položit volské oko a osmaženou slaninu. V tom případě ale placku nijak nerolujte ani nepřekládejte.
Největším favoritem, ale bývají palačinky špenátové. Pokud byste toužili po zelených palačinkách, stačí lístky špenátu přihodit k těstu a rozmixovat jej ponorným mixérem. Potřete je rajčatovým či bazalkovým pestem a chutná večeře je na světě. Ten pravý šmrnc však slaným palačinkám dodá až poctivá špenátová náplň.
Špenátová náplň:
Balení čerstvého baby špenátu
2 stroužky česneku
Hrst sušených rajčat
Balení balkánského sýra
Hrst čerstvé bazalky
Baby špenát spařte horkou vodou a na pánvi osmahněte do zlatova na plátky pokrájený česnek. Poté k němu přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata, po chvíli špenát a vše opékejte. Na závěr přisypte balkánský sýr a počkejte, až trochu povolí. Výslednou směs naneste na palačinky, zarolujte a ozdobte čerstvou bazalkou!
Malý tip: Pokud máte rádi maso, můžete přidat slaninu. Stačí ji přihodit na pánev k česneku.
Autor:
Martina Moresová