Občerstvení na dětskou oslavu

31. 05. 2019

Děti oslavy a s nimi spojené dobroty milují. Jak ale uspořádat takovou akci, kde by se bez problémů najedl i malý celiak? Klasické pšeničné dorty a zákusky samozřejmě nepřicházejí v úvahu, ale nevěšte hlavu! Plnohodnotné mlsání se dá snadno přichystat také v bezlepkové podobě a my se společně podíváme, jak na to.

Miniatury pro velké jedlíky

Třeba taková pizza je velice oblíbený prokrm napříč všemi generacemi. Místo klasické velké placky nebo pizza šneků zkuste udělat jejich miniaturní verze. Úplně stejně můžete vytvořit cokoliv, co si jen zamanete. Mini bugery nebo tortilly? Proč ne!

Tyčinky místo pečiva

Znáte už tyčinky Grissini? Na uzobávání jsou perfektní volbou! Na oslavě je můžete naaranžovat do ozdobených sklenic a do menších misek připravit různé druhy pomazánek. Hosté si je potom do nich mohou podle libosti namáčet a posunout tak jejich chuť na vyšší úroveň. Pro tyto účely doporučuji tyčinky s příchutí olivového oleje a naopak ty rajčatové s rozmarýnem jsou nejlepší jen tak samotné.

Ovoce v hlavní roli

Ovoce je zdravé, chutné a plné vitaminů, takže na dětskou párty úplně ideální. Buďto jej můžete nakrájet na kousky a ty následně napíchat na špízy nebo být kreativnější a poskládat třeba zvířátka. Pro ještě lepší efekt sáhněte po čokoládové polevě a hotové výtvory dozdobte. Úplně stejně lze pracovat také se zeleninou, jen bez zdobení čokoládou samozřejmě. ˘

Sladké kokosové jednohubky

Tento tip oceníte, pokud vás tlačí čas a potřebujete narychlo něco přichystat. Stačí vám k tomu pouze čokoládové kokosové tyčinky a nůž nebo vykrajovátka. Tyčinku rozkrojte na menší části a elegantně naservírujte na talíř. Ačkoliv to může znít velice banálně, při správném naaranžování může být efekt opravdu famózní. Vyzkoušejte tyčinky Bongo nebo Brigit od Celity, které mají navíc různé příchutě. Úplně stejně lze použít i jakékoliv jiné sladkosti a mezi sebou je kombinovat. Co takhle sójový suk, hm?

Cizrnové křupky

Pokud chystáte mejdan pro větší děti, u kterých už nehrozí riziko vdechnutí malých kousků, připravte domácí cizrnové křupky. Není to nijak těžké. Stačí pouze plechovka cizrny, olivový olej, koření dle libosti a sůl. Cizrnu propláchněte, promíchejte s olejem, ochuťte a pečte cca 45 minut na 180°C, dokud nebude křupavá. Servírujte v malých kornoutcích z barevného papíru, přidejte napichovátko a úspěch máte zaručen.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.