Netradiční kombinace potravin

02. 08. 2019

Každý z nás se občas dostane do situace, kdy má na něco chuť, ale přesně neví na co, tak do všeho akorát tak trochu rýpne a nechá to být. Tento stav mysli úplně jako stvořený pro zkoušení nových netradičních chutí.

Odhoďte svoje předsudky

Máte nějakou složku potravy, kterou nemůžete doslova ani cítit? Když se řekne slovo špenát, vybaví se vám nechutná zelená břečka ze školní jídelny? Mnoho lidí se takto v minulosti setkalo s pokrmem, který byl naservírován v té nejhorší podobě a v mysli jim tak zůstala ošklivá vzpomínka, jež jim brání dát onomu osudnému pokrmu další šanci. Je to velká škoda, protože se tak člověk kvůli bloku z dětství mnohdy ochuzuje o skutečně dobré jídlo.

První krok k ozvláštnění stravy je tedy jistě odhození předsudků týkajících se některých potravin. Já osobně to tak měla s tím špenátem. Jednoho dne jsem si ho uvařila sama podle sebe a nyní patří mezi má velice oblíbená jídla. Podobná situace je například i s veganskou stravou. Hodně lidí, když uslyší o tofu, začne dělat kyselé obličeje, aniž by ho někdy vůbec ochutnali a to jen proto, že mají tento životní styl zaškatulkovaný jako něco divného. Pokud nebudete mít otevřenou mysl vůči novým podnětům, nečekejte, že se vám neobvyklé chutě zalíbí.

Luštěniny jako základ do sladkého těsta

Jak je známo, luštěniny jsou chutné, zdravé a levné. Jejich používání v kuchyni se ani zdaleka neomezuje pouze pro slané pokrmy. Jelikož jsou přirozeně bezlepkové, jsou tím pádem vhodné pro celiaky a díky vysokému obsahu vlákniny dělají dobře střevům. Můžete použít luštěninovou mouku nebo uvařené plody. Nejlepší jsou na pečení fazole a cizrna.

Pokud si koupíte již hotovou cizrnu v plechovce, lze zužitkovat i nálev, ve kterém plodina plave. Tato „voda“ se po vyšlehání chová jako vaječný bílek, takže můžete mít sníh na pečení úplně bez vajec. Další luštěninou, jež se dá jíst i na sladko, je sója a z ní vyrobené bílé tofu. To lze též použít do litých těst nebo na různé krémy a rostlinný „tvaroh“.

Tak trochu jiné sušenky

Sušenky jsou dobrota, kterou jde udělat na nekonečno způsobů. Až budete příště doma péct, nebojte se trochu zaexperimentovat a sáhněte po neobvyklé přísadě. V Mexiku se přidává do těsta špetka chilli, v Asii oblíbené wasabi, tak proč to nezkusit taky? Jestliže neradi trávíte čas v kuchyni, nevadí, protože jednu speciální příchuť seženete i v eshopu Celity. Sušenky s příchutí červené řepy jsou sladké, mají nádhernou barvu a vůbec byste do nich neřekli, že jsou právě z této plodiny.

Podobné aroma

Někdy mohou být kombinace chutí až zarážející. Slaný popcorn v čokoládě nebo šunka se žlutým melounem? Na první pohled se to může jevit bláznivě, ale pravda je taková, že pokud mají jednotlivé potraviny podobné aromatické složky, budou spolu zkrátka ladit. Jediný „problém“ tedy zůstává v zarytých vzorcích, které nám říkají, co se k sobě hodí a co naopak ne.
Pro někoho může být odvaz, když si nasype do zeleninového salátu sušené brusinky a jiného dostane do kolen až mouka z cvrčků. Bezlepková strava nemusí být nutné zlo plné zákazů. Vše záleží pouze na tom, jak se ke svému jídelníčku postavíte a jak moc si dovolíte v této oblasti experimentovat.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.