Není bezlepkáč jako bezlepkáč

01. 06. 2018

Když jsem se zamýšlela nad tím, jak se žije celiakům v Čechách, uvědomila jsem si, že to vlastně nejde jednoduše říct. Každý má jiný přístup a také jinou intenzitu reakce na lepek. Ve svém okolí mám hned několik typů „bezlepkáčů“. Najdete se tam i vy?

Bezlepkáč profesor: má načtenou desítku knih a odborných článků, o nemoci ví téměř vše. Dietu nikdy neporuší, hlídá si také případnou kontaminaci. Tento člověk jí jen doma, v restauraci by si nevybral. Za případný drobeček obyčejného rohlíku na másle bychom u něj neodmaturovali.

Bezlepkáč pohodář: tenhle člověk sice drží dietu poctivě, ale z lepku se nehroutí. Má základní informace o nemoci, ale využívá je ke svému prospěchu. Protože chce zůstat aktivní a často chodí do práce nebo do školy do kolektivu, nevyhýbá se restauracím. Když je nejhůř, případná kontaminace ho „nezabije“.

Bezlepkáč výživář: studium a dodržování bezlepkové diety ho časem přivede k opravdu zdravému životnímu stylu. Nevynechává jen lepek, ale často i mléko (někdy musí) a vejce a málokdy používá hotové bezlepkové polotovary. Tento člověk si doma vaří sám. Restaurace navštíví jen, když je to nutnost.

Bezlepkáč dítě: dětmi myslím hlavně malé děti do 12 let. S nemocí se poměrně rychle smíří a opravdu ji dodržují. Prostě tu „férovost“ mají v krvi. Bohužel jsou často tak trochu vyčleněné z kolektivu. To se pak odráží u jejich matek, které stojí u plotny skoro pořád, aby jim uvařily a upekly to, co mají všichni ostatní.

Nejjednodušší to samozřejmě mají pohodáři. Nakoupí si v obchodě bezlepkové sušenky, chleby a často i koláčky. V restauracích si dají jídlo, které nemá uvedený lepek. Můžou zaskočit do Mekáče, který má v nabídce bezlepkový hamburger. Na benzínce cestou do práce si dají bezlepkový párek v rohlíku nebo bezlepkovou točenou Opočenskou. Život se jim tolik nezměnil, jen je to stojí víc peněz a snahy. A co ti ostatní?

Dám vám alespoň pár tipů, jak si život s bezlepkovou dietou usnadnit:

  • Používejte mrazák: největší problém celiaka je dostupnost jídla a čas. Čerstvý chleba, po kterém lze rychle sáhnout, je doma málokdy. Když už vaříte bezlepkové jídlo, udělejte si ho víc a trochu zmrazte. Máte pak něco po ruce v době nouze.
  • Mražené pečivo rozmrazujte v pečícím papíře, nemusíte tak řešit kontaminaci grilu a neustále ho umývat.
  • Pořiďte si jídelní termosku: je skvělá na polévky nebo rizota, omáčky i těstoviny. Ty dobré udrží jídlo i 3-4 hodiny teplé a nemusíte řešit, kde se najíte.
  • Bezlepkové regály v supermarketech: většina supermarketů už má dneska bezlepkový regál (Lidl, Globus, Billa, Penny), zjistěte si, co vám chutná a kam sáhnout.
  • Najděte si restaurace, které vaří i bezlepková jídla: vyzkoušejte v okolí více restaurací a vyberte si jednu, která vám sedí a můžete tam pozvat přátele, když chcete jít ven. Většina restaurací má alespoň 2 jídla na běžném lístku, která jsou bez lepku.
  • V případě nouze využijte rychlé občerstvení: Mc Donald’s, bageterie Boulevard nabízejí bezlepkový hamburger a bagetu, čerpací stanice Shell zase bezlepkový párek v rohlíku.
  • Vařte bezlepkově celé rodině: vařit dvojí jídlo pro celou rodinu je zbytečná zátěž. Těstoviny a rohlíky mějte samozřejmě dvojí, omáčky a jiná jídla ale zahustěte pro všechny rýžovou moukou nebo hraškou. Odpadne Vám spousta starostí.
  • Mějte ve spíži pár rychlovek: nakupte si ve zdravé výživě pár tyčinek, sušenek, rýžových chlebíčků apod., ať máte kam sáhnout, když je energie na dně a vy musíte zase rychle z domu bez svačiny.

 

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.