Nebezpečí letního grilování

26. 07. 2019

Teplé letní večery a grilování k sobě neodmyslitelně patří stejně jako obloha a hvězdy. Tyto chvíle, kdy se sejde rodina nebo parta blízkých přátel, bývají velice příjemné a obohacující. Příjemnou atmosféru též bezpochyby dokresluje konzumace chutného jídla. Jenže může si takovou akci užít i celiak? Jasně!

Pečlivě hlídejte složení potravin

Každý celiak moc dobře ví, jak velmi je důležité kontrolovat etikety všech jídel, jež se chystá konzumovat. Jestliže vás čeká grilování, pořádně zvažte, co přesně se chystáte konzumovat. Maso a zelenina jsou samozřejmě přirozeně bez lepku, ale riziko zde hrozí v podobě marinád a koření. Výrobci ve snaze ušetřit častokrát různé kořenící směsi šidí a přidávají do nich mouku, aby se tak zvětšil jejich objem. Buďto vybírejte pouze vámi ověřené značky nebo zvolte variantu domácí přípravy. Čerstvé nasekané bylinky a česnek dokáží udělat s naloženým masem hotová kouzla.

Pokud patříte mezi milovníky uzenin a klobásek všeho druhu, opět můžete narazit na šizení produktů moukou. Nejen kvůli dobré chuti, ale hlavně pro absenci přidané pšeničné mouky, si raději připlaťte a vyberte si takové produkty, co mají největší procento obsaženého masa a minimum éček. Věřte, že na chuti to jde opravdu poznat a navíc předejdete zažívacím potížím, jež by mohli celé přátelské setkání pokazit.

Pozor, aby nedošlo ke kontaminaci

Když už perfektně zvládnete první krok, a sice pohlídat si složení, máte na půl vyhráno. Každopádně riziko nehody ještě stále není zažehnáno. Je totiž velice nepravděpodobné, aby se na takové akci sešli pouze celiaci a nikde by se nevyskytoval ani kousíček lepku. Jelikož to bývá většinou tak, že jsou zdraví strávníci v převaze, ti s bezlepkovou dietou musí být opravdu obezřetní. Můžete mít nakoupených klobás bez mouky, kolik chcete, ale pokud dojde ke kontaminaci lepkem, jsou vám k ničemu.

Největší riziko tvoří samotný gril. Když položíte svoje maso vedle kousku, který ležel v marinádě obsahující lepek, je všechna práce marná. Tomuto se dá předejít dvěma způsoby. Domluvte se s přáteli, že si jako první ugrilujete své bezlepkové potraviny, aby se právě nestala takováto nehoda anebo své potraviny před položením na gril obalte do alobalu, jež je před kontaminací ochrání. Záleží na tom, jak moc bude tamní společnost chápavá.

Mějte vlastní kečup

Mimo gril číhá riziko kontaminace také u různých ochucovadel. Opět platí bedlivá kontrola složení, avšak lepek se do nich snadno dostane i jiným způsobem. Nezáleží na tom, či máte kečup nebo BBQ omáčku, lepek číhá kdekoliv. Upozorněte přátele, aby při nabírání si ochucovadla nezanesli dovnitř žádné drobky, používali čistou lžíci atd. Každopádně nejbezpečnější je, když si přinesete svoji vlastní nádobku, na kterou vám z bezpečnostních důvodů nikdo nebude moci ani sáhnout. Vždy je lepší to trochu přehánět, než pak sedět dvě hodiny v křečích na toaletě.

Pozor je třeba dávat taktéž v případě nádobí, různých tácků či příborů. To, že si vezmete na maso čistý talíř, by mělo být samozřejmé, ale klidně se může stát problém třeba s nožem. Představte si situaci, kdy někdo nakrájí nožem pšeničné pečivo a vy si s ním poté nakrájíte klobásu. Užít si grilování i bez lepku jde, jen se zkrátka mějte více na pozoru.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.