Mandlová mouka: oblíbený pomocník v bezlepkové cukrařině

15. 07. 2023

Příprava dezertů ani pečení nemusí být při bezlepkové dietě žádná věda. Stačí mít dostatek správných informací, bezpečných surovin a na světě jsou skvělé perníčky, wafle nebo i elegantní makronky. Moudří už vědí, že zásadní surovinou bude pro náš článek mandlová mouka. Kde ji sehnat, jak ji skladovat nebo dokonce vyrobit? Mrkněte do článku, kde najdete všechny potřebné informace a na konci i extra jednoduchý recept na luxusní makronky!

Mandlová mouka patří mezi favority při pečení bezlepkových zákusků. Vyrábí se čistě z loupaných mandlí, které stejně jako další ořechy neobsahují lepek. Je k dostání nejen ve specializovaných e- shopech a kamenných zdravých výživách, ale také v supermarketech. Obvykle ji najdete v oddělení speciálního nebo zdravého stravování, které je dnes běžnou součástí velkých obchodů. Mandlová mouka je však podstatně dražší než třeba rýžová, která je také bez lepku. Balení o 400 gramech koupíte ve slevě zhruba za 130 korun.

Jelikož ale mandlovou mouku tvoří čistě ořechy, můžete si ji vyrobit i doma. Stačí k tomu jen mixér a mandle. Neloupané musíte nejprve blanšírovat, což je velmi jednoduché. Mandle stačí vložit do vroucí vody a 2 -3 minuty je povařit. Poté vypněte plamen, ale ořechy nechte ještě minutu louhovat.   Mandle se trochu nafouknou, což značí, že se slupka začíná oddělovat od jádra. Až zchladnou, tak stačí teplé mandle „vymáčknout“ ze slupky. Zchladlé ořechy pak vložte do mixéru a rozmixujte na jemnou směs. Vyhněte se však příliš dlouhému mixování. Mandle obsahují spoustu zdravých tuků, tudíž se mouka může po chvíli přeměnit na máslo. To je sice taky výborné, ale makronky z něj neupečete. Také si dejte pozor při nákupu mouky nebo samotných oříšků, aby neobsahovaly stopy lepku. Na výrobních pásech může dojít ke křížové kontaminaci.

 

Kde všude mandlovou mouku využít?

Mouku z mandlí využijete nejen v cukrařině, ale i ve slaném pečení. Zkuste do oblíbeného receptu na chléb zapojit mandlovou mouku. Můžete s ní třeba nahradit jiný typ mouky nebo směsi. Nezapomeňte však, že při pečení s bezlepkovými moukami je doporučené používat psyllium, které zajistí vláčnost pečiva. O užitečnosti této vlákniny v bezlepkové kuchyni jsme psali třeba zde. Při vaření mandlová mouka skvěle nahradí strouhankové krusty, které se typicky pokládají na ryby, třeba na lososa. Stačí mouku nebo klidně i plátky mandlí smíchat s čerstvými bylinkami, nanést na maso a nechat zapéct.

Stejně tak můžete využít mandlovou mouku u přípravy placiček a nákypů, kam se opět dává strouhanka. Mandlová mouka směs dobře zahustí a pohltí vlhkost. Můžete s ní i vysypat vymazané pekáčky předtím, než do nich směs nalijete. Až příště tedy budete dělat cuketové, květákové a brokolicové placky či nákypy, vzpomeňte si na mandle!

Úžasné makronky

Makronky patří mezi nejoblíbenější francouzské dezerty. Voní i chutnají po mandlích a krásně křupou! Dobrá zpráva je, že se dají vyrobit v kompletně bezlepkové verzi. Zkuste si je upéct podle našeho ultra jednoduchého receptu:

Čokoládové makronky (cca 30 kusů)

Krém:

180 ml smetany ke šlehání

170 g hořké čokolády

45 g změklého másla

Makronky:

125 g cukru moučka

140 g mandlové mouky

100 g cukru krupice

3 -4 bílky

2 lžíce holandského kakaa

Začněte nejprve přípravou čokoládového krému. Smetanu přiveďte v rendlíku k varu a vsypte na kousky nakrájenou čokoládu. Chvilku míchejte a poté přidejte máslo. Vše vyšlehejte tak, aby směs byla hladká a lesklá. Dejte vychladit.

Nyní připravte těsto na makronky. Vložte do mísy bílky s krupicovým cukrem a šlehejte na nejnižší rychlost asi tři minuty. Poté přidejte na otáčkách a šlehejte další tři minuty. Zkontrolujte, zda ve směsi nejsou hrudky. Bílková směs by měla být hladká a zároveň tuhá, aby netekla. Pokud ještě nemá takovouto konzistenci, šlehejte další tři minuty na nejvyšší rychlost. Sníh bude tuhý zhruba po 10 minutách šlehání.

Do vyšlehané směsi vsypte prosátou směs moučkového cukru, mouky a kakaa. Směs opatrně promíchejte stěrkou. Postupujte opravdu pomalu, těsto byste měli spíš převalovat ze strany na stranu než vyloženě míchat. Celá směs by měla držet dobře při sobě bez hrudek.

Nyní si přichystejte zdobící sáček s kulatou špičkou a naplňte jej bílkovou směsí. Na plech vyloženým pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 1 centimetr. Nechávejte mezi jednotlivými makronkami dostatečný prostor.

S takto vytvořenými makronkami na plechu několikrát bouchněte o stůl, abyste se zbavili přebytečného vzduchu. Plechy poté odložte a nechejte makronky oschnout. Do trouby je vkládejte, až těsto bude opravdu suché a nebude lepit. Troubu předehřejte na 150 ° a pečeme 20 minut.

Zcela vychladlé makronky naplňte krémem (je možné si jej udělat už den předem) a nechejte opět vychladnout.