Napište pořádně dlouhý seznam
Pokud své příbuzné budete informovat pouze slovně, tak je dost pravděpodobné, že více jak polovinu vašich připomínek nevědomky zapomenout. Proto je velice důležité se pojistit napsáním rozsáhlého seznamu povolených a zakázaných surovin. Zde je pro inspiraci menší příklad:
Zakázáno:
- Cokoliv obsahující pšenici, ječmen, oves a žito
- Běžné těstoviny
- Knedlíky, včetně bramborových
- Buchty, koláče, palačinky
- Sladkosti
- Dochucovadla jako kečupy, směsi koření, sójová omáčka
- Uzeniny
- Zahušťované omáčky a polévky
- Kroupy, vločky, krupicová kaše
Povoleno:
- Cokoliv s označením přeškrtnutého klásku nebo nápisem „bez lepku“
- Rýžové, pohankové nebo kukuřičné těstoviny
- Při pečení a zahušťování používat pouze mouky s označením „bezlepková“ nebo jednodruhové, jako rýžová, pohanková, kukuřičná, jáhlová apod.
- Bezlepkový chleba, placky
- Sladkosti pouze po kontrole složení nebo s označením „bez lepku“
- Zahušťovat pouze rýžovou moukou
- Snídaňové cereálie pouze s označením „bez lepku“
- Ovoce a zelenina
Sepište oblíbené recepty
Snad každá babička miluje pečení a vaření dobrot pro svoje vnoučata. Neodepírejte jí tuhle radost a domluvte se s ní na tom, že jí připravíte ověřené recepty na různé pokrmy v bezlepkové variantě. Ona tak bude šťastná, že vnoučkovi dopřeje ten chutný borůvkový koláč a střevům malého celiaka to nijak neublíží. Pokud jsou prarodiče úplně bezradní, ale rádi by vnouče měli nějaký čas u sebe, můžete jim usnadnit situaci sepsáním jídelníčků na jednotlivé dny.
Nakupte zásoby
Další vaší pojistkou, která pomůže předejít ošklivým reakcím na lepek, je nákup vlastních potravin. Tento bod se ostatně pojí s tím předchozím – sepsání jídelníčků a receptů. Příbuzní tak alespoň nebudou muset běhat po obchodech a marně hledat jednotlivé suroviny, zvláště pokud bydlí v malé vesnici někde na horách. Na jednotlivé potraviny klidně nadepište, na jaké dny jsou podle navrhnutého jídelníčku určené, případně je spojte s jednotlivými recepty. Usnadníte tak prarodičům hodně práce.
Upozorněte na možná rizika
Celiakie není pouze o přísném sledování skladby pokrmů, ale taktéž je nezbytné dodržovat určité zásady. I tohle je nutno před prázdninovým pobytem řádně prokonzultovat. Dejte důraz na to, co by se všechno mohlo dítěti stát, když by lepek pozřelo. Vysvětlete, že i ten jeden jediný rohlík dokáže nadělat pořádnou paseku! Zde jsou v bodech sepsána potenciální nebezpečí, na něž musíte upozornit:
- Pozor na kontaminaci – důkladně omývat nádobí, vařečky, pracovní desky. Stejně tak se vyvarovat například zamíchání bezlepkové omáčky vařečkou, která byla před tím ponořena v něčem s lepkem.
- Ani malý kousek lepku!
- Při návštěvě restaurace nebo jiného stravovacího zařízení dohlédnout, aby byl pokrm stoprocentně nezávadný.
- Pokud se jedná o velmi malé dítě, hlídejte, aby si samo nevzalo potravinu s lepkem.
Prázdninový pobyt se dá s dodržováním těchto rad hravě zvládnout. Není tedy důvod, aby se dítko s celiakií o tento zážitek připravilo.