Lněné semínko ve službách celiaka

08. 02. 2019

Lněné semínko prožívá v posledních letech renesanci. A právem. Je doslova nabité živinami. A pro nás celiaky je ještě cennější, protože se dokáže krásně postarat o naše střeva. Poradím vám, jak ho co nejlépe a nejchutněji využít.

Lněné zdraví

Lněné semínko obsahuje velmi cenné omega 3 mastné kyseliny. Těch máme obecně v jídelníčku málo, neboť jíme málo ryb a mořských plodů. Obsahuje také hodně bílkovin a minerálů a v neposlední řadě hodně vlákniny. Proto se len používá jako pomocník při zácpě. Určitě jste si všimli, že len vylučuje při namočení sliz. Ten je skvělým pomocníkem nejen v kuchyni, ale i při zánětech žaludku a vředech. Má i antivirové působení, proto se dá použít jako obklad na rány.

Podle tradiční čínské medicíny je lněné semínko skvělým pomocníkem při péči o střeva. Pomáhá na střevech vytvářet ochranný film a působí protizánětlivě.  

Zlaté nebo hnědé?

V obchodech najdete zlatý a hnědý len. Z hlediska výživové hodnoty mezi nimi není velký rozdíl. Hnědý len je běžnější a levnější. Pokud s lněným semínkem začínáte, vyzkoušejte raději to zlaté. Má jemnější, oříškovo-máslovou chuť.

Nekousat, ale umlít

Lněné semínko je velmi malé a tvrdé. Proto si ho nesypejte do jídla vcelku, vaše tělo ho pak nevyužije a vyloučí. Nejlepší je si ho umlít. Já používám mlýnek na oříšky, někdo mlýnek na kávu nebo koření. Pozor, po umletí se velmi rychle kazí. Je třeba ho namlít vždy čerstvě. Ani s lněným semínkem to nepřehánějte, měli bychom ho sníst maximálně 2-3 polévkové lžíce denně.

Co s ním?

Úplně nejlepší je používat lněné semínko syrové, tepelně neupravené.

  • Kaše: Já ho moc ráda přidávám do vločkové kaše. Kaši si připravte klasicky, jak jste zvyklí a nakonec přidejte rozemleté semínko a nechte chvíli nasát vodu. Kaše hodně zhoustne.
  • Jogurt: pokud máte ráno rádi jogurt s ovocem a müsli, přidejte si tam i namleté lněné semínko.
  • Pomazánky: když si připravujete zeleninové pomazánky, rozemleté lněné semínko je skvěle zahustí. Přidejte namleté semínko a pomazánku nechte v lednici pár hodin odstát.
  • Salsy a dipy: pomleté semínko můžete přidat skoro do všech dipů, které dobře zahustí. U mexických a i jiných sals k masu se chuť semínka ztratí.
  • Smoothie: přidáním rozemletého lněného semínka povýšíte vaše smoothie na výživovou bombu, která krásně zasytí.

Pokud budete lněné semínko vařit nebo péct, může ztratit většinu z cenných látek.

  • Lněné krekry a sušenky: nejjednodušší je smíchat len s ostatními semínky (dýňová, slunečnicová), vajíčkem, kořením a sýrem a dát v tenké vrstvě upéct do trouby a nalámat. Pokud nechcete používat vajíčka, namočte len přes noc, vytvoří sliz a potom ho smíchejte s upečenou cibulkou, kořením případně sýrem a opět dejte v tenké vrstvě péct. Skvělá je i úprava na sladko – se sušeným ovocem, oříšky, rozinkami, medem a skořicí.
  • Do pečiva: len nebo lněná moučka se také přidává do chleba, případně jako záparu použijte namočená semínka
  • Len místo vajíčka: len díky svému slizu krásně nahradí vajíčka při pečení. Použijte 1 lžíci semínek na 50 ml vody. Namočte přes noc nebo aspoň na 3 hodiny do vody a umixujte. Získáte tak hustou a lepivou hmotu.

Lněné semínko můžete také popíjet jako odvar každý den a vyživovat tak vaše střeva: 1 čajová lžička na hrnek vody, 10 minut povařit, slít a popíjet odvar.

Lněné semínko je opravdový kouzelník. Vyživuje, zahušťuje a uzdravuje. Zkuste s ním experimentovat a třeba si ho oblíbíte tak, jako já.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.