Léto ve znamení odlehčené stravy

09. 07. 2019

Letní měsíce plné sluníčka, cestování a radovánek jsou konečně tady! Lidé v tomto období přirozeně jedí o něco méně, což trávení rozhodně prospěje, ale zároveň jsou tady také bomby v podobě grilovaných dobrot, jídel od stánku atd. Jak se tedy v létě správně stravovat?

Zase to ovoce a zelenina

To, jak je ovoce a zelenina zdravé, se omílá neustále dokola a je to svatá pravda! Tu nejlepší službu svému tělu prokážete právě, když budete v letních měsících konzumovat co nejvíce čerstvých plodin. Kromě mnoha cenných látek v podobě vitaminů a minerálů mají také vysoký obsah vody, což je zejména v horkých dnech pro organismus velice přínosné. Každopádně to neznamená, abyste méně pili!

Velkou výhodu skrývají ve své všestrannosti. Lze je jíst samotné, k nějakému pokrmu jako příloha nebo si dát výživné smoothie. Tento koktejl se dá připravit na nespočet způsobů a hodí se jak na snídani, tak jako super osvěžující svačina kdykoliv během dne. Též je nezbytné zmínit vysoký obsah vlákniny, což napomáhá udržet střeva přirozenou cestou ve zdravé kondici.

Sbohem nezdravá česká kuchyně

Udržovat kulturní tradice je rozhodně fajn, ale co se české kuchyně týče, tak v tomto případě to není vždy nejvhodnější. Přílohy v podobě knedlíků, tučné maso nebo přemíra koláčů rozhodně tělo nepotěší. Aspoň v letních měsících se pokuste od těchto lákadel oprostit a raději se pokuste najít jejich zdravější alternativu. Co třeba místo koláče plného cukru vyzkoušet ke kávě raw dortík?

Kdo někdy zkoušel jíst nějaký čas zdravěji, rozhodně ví, jak rozdílný vliv má strava na celkovou tělesnou i duševní pohodu. Když se nacpete šesti knedlíky, leč bezlepkovými, s rajskou, tak minimálně další půl hodinu budete ležet s plným břichem jako balón. Naopak jestliže sníte na oběd třeba salát s kuřecím masem, rozhodně budete mít více energie a chuť něco dělat. V horkých dnech je pro tělo už tak dost těžké normálně fungovat, tak mu to ještě více neztěžujete těžko stravitelným jídlem.

Při grilování buďte opatrní

Večerní posezení u grilu je už po dlouhé roky příjemnou letní tradicí. Každopádně maso připravované nad ohněm dokáže žaludek a střeva pěkně potrápit. Stejně tak nejsou ušetřeni ani žlučník a játra. Při těchto společenských kratochvílích se zkuste vyvarovat tučnému masu. Raději si vyberte kuře nebo rybu. Úplně nejlepší variantou jsou rostlinné alternativy, jako je tofu či tempeh. Výborně poslouží též cuketa nebo jiná oblíbená zelenina. Párky, klobásy a buřty by měly být naprosté tabu!

K masu neodmyslitelně patří různé BBQ omáčky, dresinky či majonézy. Rozhodně buďte opatrní, ať už kvůli možnému výskytu lepku, tak je nezbytné vědět, že se jedná o dochucovadla velice lehce náchylná ke zkažení. Nechcete přece trávit následující dny na toaletě kvůli zkažené tatarce, že? I tyto pochutiny se dají sehnat v čistě rostlinné variantě, která už tolik choulostivá na bakterie není.

Na závěr snad jen řeknu, ať raději jíte menší porce, ale za to častěji. Budete mít o dost více energie, a že zrovna v tomto období ji tělo obzvlášť potřebuje. O dost vyšší je taktéž výdej tekutin, takže pijte a zase pijte! Nejlépe čistou vodu, přirozeně. ˘


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.