Na citron pozor, sláva křenu
Většina z nás si při chřipce a nachlazení naordinuje čaj s medem a citronem. Citron sice obsahuje vitamín C, který je prospěšný, ale také svírá póry. Když se tedy chcete vypotit, není ideálním pomocníkem. Lepší jsou aromatické bylinky a koření typu česnek, cibule, pepř, majoránka a zázvor. Také pozor na teplotu pokrmů, vše by mělo být teplé, rozhodně není vhodná syrová zelenina.
Ideálním pomocníkem při nachlazeních je křen. Obsahuje až dvojnásobek vitamínu C než citron, obsahuje také vitamíny B a kyselinu listovou. Najdete v něm látky bránící růstu mikroorganismů a silice působící proti bakteriím. Naše babičky šťávu z křenu dávaly s medem po antibiotikách.
Na posílení imunity funguje i mrkvová šťáva s medem. Na 150 ml domácí mrkvové šťávy přidáme 1 čajovou lžičku medu a pijeme 2x denně. Při již probíhající viróze můžete pít až 4x denně.
Bylinné čaje
Vhodnými bylinkami při nachlazení jsou květ černého bezu, květ lípy, tužebník a mateřídouška. Čaj si z nich můžeme připravit ve stejném poměru nebo dle chuti. 1-2 lžíce zalijete 400 ml horké vody, necháte čtvrt hodiny louhovat, slijete, osladíte medem a popíjíte.
Připravit si můžete i jednoduchý zázvorový čaj: nastrouhejte nebo nasekejte zázvor, zalijte vařící vodou, nechte 2 hodiny louhovat, přidejte med a limetu a popíjejte. Ještě větší „grády“ má čaj tehdy, když ho připravíme z odšťavněného zázvoru a přidáme na špičku nože kajenský pepř.
Proč přidávat med?
Med má silné antibakteriální a hojivé účinky na kůži, sliznice a zanícené rány, infekce a popáleniny. Dokáže stimulovat imunitu, posilovat tělo. Obsahuje vzácné látky, ale pozor, musí se jednat o med od včelaře, ne pasterovaný a slazený z obchodu.
Obyčejná cibule dokáže zázraky
Při chřipce můžete zkusit inhalování výparů z cibule. Šťávu z jedné velké cibule dáme do mističky a 3 minuty inhalujeme. Můžeme to provádět několikrát denně.
Z cibule si lze připravit i sirup. Cibuli pokrájíme na jemno, zalijeme medem a v hrnci na nejmenším stupni varu pomalu zahříváme, asi 45 minut. Denně užívejte každých 30 minut půl čajové lžičky. Uchovávejte v lednici.
Na akutní rýmu zase pomáhá spařit vroucí vodou pár koleček cibule, chvíli vylouhovat, slít a vodu popíjet několikrát denně.
A nakonec jedna zajímavost – pokud chcete přírodní lék na kašel, postačí vám skořápky vlašských ořechů. Přibližně 20 skořápek pořádně vydrhněte teplou vodou a povařte v půl litru vody asi půl hodiny. Popíjejte 4x denně.
U všech rad a receptů z bylin platí, že musíte dobře znát své zdraví a alergie. Bylinky jsou vždy silné, alergizující a je potřeba s nimi zacházet velmi opatrně a dle svého individuálního zdraví a kondice.