Práce v pekárně
Jako první odvětví, které se na první pohled jeví jako nevhodnou volbou, je bezpochyby práce v pekárně. Všudepřítomná (nejen) pšeničná mouka, ruce od těsta a neustálý kontakt s lepkem celkově zajisté nebude to pravé ořechové. Jelikož v takovém zaměstnání na lepek narážíte prakticky neustále, rozhodně by stálo za zvážení, zda nebude lepší poohlédnout se po jiném místě. Věřte, že i když si budete dávat sebevíc pozor, lehce může dojít nechtěnému či nevědomému požití lepku, což může být pro velmi citlivé jedince vážně nepříjemné.
Samotnou kapitolou jsou posléze lidé, kteří trpí přímo alergií na lepek nebo na pšenici. Takovým jedincům může již samotný kontakt pšeničné mouky s holou kůží způsobit nepříjemné obtíže v podobě vyrážky či různých exémů. Řešení může spočívat v nošení ochranných pomůcek, avšak nejlepší variantou je změna zaměstnání. Zdraví by mělo být vždy na prvním místě.
Práce v kuchyni
Další potenciálně nebezpečnou oblastí je gastronomie. Při práci v kuchyni lehce nastane celá řada situací, kdy se člověk lepku zkrátka nemůže vyhnout. Řeč je samozřejmě o klasických restauracích, bistrech či jiných stravovacích zařízeních, které se přímo nezaměřují na bezlepkové stravování. Kdyby tomu tak bylo, jednalo se pro mnoho lidí o práci snů. J Ačkoliv zde není tak velké riziko, jako je tomu ve výše zmiňované pekárně, opět bych doporučila se poohlédnout po jiném místě.
Práce s pečivem obecně
Práce v kuchyni nebo v pekárně nejsou jedinými místy, se člověk může setkat s lepkem. Nezapomínejme na celou řadu dalších zaměstnání, kde se pracuje s pšeničným pečivem. Vždyť třeba i taková prodavačka v potravinách musí chystat pečivo do sáčků, manipulovat s bednami od pečiva či s ním nějakým způsobem operovat. Jistě, riziko kontaminace je zde poměrně malé, ale neznamená to, že neexistuje. Mimo jiné z textu přirozeně vyplývá i fakt, že nebezpečí může číhat i ve vlastní kuchyni u vás doma, pokud máte smíšenou domácnost, kde se připravují lepkové i bezlepkové pokrmy.
Tohle rozhodně ne!
Jestli však existuje takové zaměstnání, u kterého by si měl celiak říct bez přemýšlení velké NE, je to rozhodně práce podnicích, kde se přímo zpracová lepková mouka. Na těchto místech je totiž riziko úplně největší, jelikož je organimus vystavován miniaturním částečkám lepku prakticky ze všech stran. Ty totiž poletují přímo ve vzduchu, takže je osoba pohybující se v takovém prostředí prakticky neustále dýchá.
Sečteno a podtrženo, záleží na každém z nás, jak má nastavené priority a nakolik si cení svého zdraví. Ačkoliv v některých situacích nám konkrétní zaměstnání může zakázat dokonce lékař, ve většině případů o volbě pracovního místa rozhodujeme sami. Vždy tedy nejprve zvažte, zda by daná pozice nemohla nějak ovlivnit váš zdravotní stav, a to ať už jste celiaci či nikoliv.