Co jíst v říjnu? Uvařte si hustou polévku s houbami a kořenovou zeleninu hoďte na plech!

01. 10. 2023

Léto nenávratně skončilo a místo slunečních paprsků si zvykáme na studený vánek. Když zima a vlhko zalézá až pod kabát, není nic lepšího, než se zahřát teplým jídlem! Vůně pečených brambor, kořenové zeleniny nebo hutných polévek ,třeba s houbami, zažene chmury z podzimního počasí. Podívejte se do článku, které ovoce podpoří trávení nebo jak se jednoduše prohřát sezónními potravinami.

První chladné měsíce roku je dobré nepodceňovat. Naopak začněte rovnou pracovat na podpoře imunity. Využijte k tomu nedávno sklizená jablka, švestky a hrušky. Jablka a hrušky zařaďte do svého jídelníčku nejlépe čerstvé. Díky vysokému podílu vlákniny a u hrušek i vody, vám pročistí střeva. Působí tak blahodárně na naše trávicí ústrojí. Vyhnete se s nimi na příklad zácpě. Oproti tomu švestky kromě zmíněné zácpy podporují i krevní oběh. Chrání srdce a cévy. Velkou výhodou je, že zabírají i na revmatismus. Proto nezapomeňte zakomponovat toto ovoce do své snídaně nebo svačiny. Stačí si kaši nebo jogurt poklást plátky jablek, hrušek a švestek. Dochutit je můžete třeba skořicí.

Podzimní plodiny v kuchyni

Úkolem podzimní sklizně je tělo člověka pořádně prohřát. Z jídelníčku tak vyřaďte ochlazující saláty a zařaďte do něj hutné polévky a zapékané brambory nebo zeleninu. Nevyhýbejte se však ani houbám! Pokud vám přeje počasí, odskočte si do lesa a nasbírejte si pravé hřiby a křemenáče do zásoby. Můžete je zmrazit, zavařit anebo usušit. Za redakci ovšem doporučujeme sušení. Nejenže si houby zachovají více chuti, ale také vůni! Sušené je potom přihodíte do pokrmů nebo můžete rozemlít na koření do polévky. Oproti tomu zmrazením houby veškeré vůně a z velké části i chuti zbavíte. A co z hub uvařit? Klasika je houbová omáčka s bramborovými noky, my ale nedáme dopustit na bezlepkovou polévku s kořenovou zeleninou!

Houbová polévka

1 střední mrkev

¼ celeru

2 brambory

1 větší šalotka

2 stroužky česneku

1 hrst sušených hub (předem namočených 30 minut ve vodě)

200 g čerstvých hub

¾ litru zeleninového vývaru

Lžíce másla

1 lžička lahůdkového droždí

50 ml smetany (klasické nebo rostlinné)

Veškerou zeleninu, brambory a houby očistěte a nakrájejte na malé kousky. Poté na pánvi rozpalte máslo a osmahněte šalotku. Houby, čerstvé i sušené, přidejte k šalotce, mírně opečte a podlijte trochou vývaru. Nechte pod pokličkou vařit pár minut. Poté přilijte zbylý vývar, prolisujte česnek a vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidejte do polévky lahůdkové droždí, majoránku, sůl a pepř.

Máte plné zuby vaření? Hoďte to na plech!

Málokomu se po náročném dni v práci chce vymýšlet jídla k večeři. Na to máme jednoduchý tip: vezměte doma všechno, co máte a hoďte to na plech! Určitě jste zvyklí péct brambory, tak k nim přidejte ještě pokrájenou dýni, mrkev, červenou řepu a na klínky cibuli. Směs jen zakápněte olejem, osolte, opepřete a přidejte třeba kmín nebo oblíbené bylinky. Vykouzlíte tak typickou podzimní večeři, která vás zahřeje a zasytí – navíc bez lepku. Pokud se strachujete o bílkoviny, klidně ke směsi přidejte tofu nebo si na pánvi připravte volské oko. Tyto večeře můžete obměňovat podle druhů zeleniny, co zrovna máte doma. Upéct můžete i celer, petržel, batáty, květák a brokolici. Na závěr doporučujeme si připravit dobrý dip, který jídlo ozvláštní. Pro zpestření jídelníčku vám přinášíme tipy na 3 dipy:

Dip ze zakysané smetany

V misce smíchejte kelímek zakysané smetany se lžící majonézy. Do směsi zamíchejte mletou sladkou papriku a můžete podávat!

Zázvorový dip

V misce smíchejte zakysanou smetanu, dvě lžíce bílého jogurtu, dva stroužky česneku (prolisované) a kousek strouhaného zázvoru. Vše řádně promíchejte a na závěr trošičku osolte.

Krémový sýrový dip

V misce prošlehejte 150 g čerstvého nejlépe kozího sýra s 200 g lučiny a lžící smetany na vaření. Vmíchejte hrst nasekané pažitky. V druhé misce smíchejte dvě lžičky medu, vinného octa a olivového oleje. Sýrovou směs zalijte medovou zálivkou a posypte nasekanou pažitkou a kuličkami růžového pepře.

 

                                                                                                                                  Martina Moresová