Celiak na vánočních trzích

03. 12. 2019

S obdobím adventu jsou neodmyslitelně spjaté různé tematické trhy, kde si návštěvníci mohou zakoupit všechno od vánoční výzdoby až po různé dobroty. Pro zdravého člověka se jedná o příjemně strávený čas, při němž si může dopřát svařák na zahřátí a něco na zub. Jenže co takový celiak s bezlepkovou dietou?

Sázka na jistotu

V záplavě stánků s trdelníky, bramboráky a preclíky to někdy působí, že si celiak na vánočním trhu nic dát nemůže, protože všechno je plné lepku. Omyl! Díky nárůstu zájmu o různé druhy alternativního stravování se objevuje čím dál více prodejců, kteří svým zákazníkům nabízejí i produkty bez lepku. Než se na nějaký ten trh se svými blízkými vydáte, mrkněte nejprve na internet a zjistěte si, zda někdo takový nebude nabízet své produkty právě na místě, kam se chystáte vyrazit.

Když budete předem informováni, vyhnete se budoucímu zklamání z toho, že vaši „zdraví“ členové rodiny směle jedí vánoční lahůdky a vy zase nic. Buďto se vybavíte domácí bezlepkovou svačinkou, aby vás netrápil hlad, anebo budete s jistotou vědět, co a kde přesně si na trhu dáte. Uvidíte, že zážitek ze stráveného odpoledne bude hled lepší, pokud budete vědět, co vás čeká.

Dejte si pozor na kontaminaci

Jestliže patříte mezi ty šťastlivce, co na stánek s bezlepkovým občerstvením narazí, vyhráno máte jen tak napůl. Než se do něčeho s chutí zakousnete, je nezbytné být pozorný. Riziko kontaminace se skrývá všude, a ani vánoční trhy tomu nejsou výjimkou. Všímejte si toho, jak a kde se jídlo připravuje. Smaží se bezlepkový pokrm na stejném místě jako ten s lepkem? Od toho raději ruce pryč! Za ty křeče v břiše to rozhodně nestojí.

V případě, že není vidět, jak je jídlo připravováno, nebojte se prodejce na cokoliv zeptat. Být dokonale informovaný se vyplatí. Pozor si dejte i na různé koření a posypky, protože i zde se může riziko kontaminace skrývat. Úplně ideální jsou stánky nabízející svým zákazníků čistě bezlepkový sortiment, kde máte jistotu ohledně toho, co zkonzumujete. Opatrnosti není nikdy dost a přeci si nechcete ten krásný adventní čas zkazit zažívacími potížemi.

Nebezpečí skrývají také horké nápoje

Bez čeho by se žádný adventní trh rozhodně neobešel, jsou rozhodně horké nápoje, jako svařák, čaj nebo horká čokoláda. Bohužel ani v tomto případě si nemůže být celiak stoprocentně jistý. Co se týče konkrétně čaje a svařáku, jedná se o přirozeně bezlepkové tekutiny, avšak opět se skrývá potenciální nebezpečí v koření a dochucovacích směsích. Neváhejte se tedy raději prodejce zeptat, zda nepoužívá něco, co by tak úplně nemuselo být pro člověka s bezlepkovou dietou v pořádku.

Horká čokoláda a káva se speciálními příchutěmi jsou na tom dost podobně. Všechna ta vánoční latté s perníčkovou posypkou nebo hrnek čokolády ozdobené cukrovím vaším střevům moc dobře neudělají. Navíc čokoláda nemusí být vždy poctivá a někteří prodejci ji připravují z „pochybných“ směsí. Vy jako zákazník máte právo znát složení toho, co kupujete, takže opět apeluji na to, abyste se klidně zeptali. Vždyť jak se říká, líná huba je holé neštěstí.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.